CHP ve İyi Parti'nin yerel seçimlere yönelik ittifakı açıklandı.

Partiler illeri kendi aralarında bölüştüler. CHP; Balıkesir, Kocaeli, Konya, Samsun, Trabzon, Kayseri, Sakarya, Gaziantep, Denizli, Manisa’da;  İyi parti ise; İzmir, İstanbul, Ankara, Aydın, Muğla, Hatay, Tekirdağ, Eskişehir, Antalya, Bursa ve Adana’da aday çıkarmayacak.

2 parti buralarda birbirinin adaylarını destekleyecek.

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in partisinin Genel Merkezi ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamaya bakılırsa, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve CHP’de olmayan İzmir’in 8 ilçesinin adayı yılbaşı öncesinde açıklanabilir.

Şimdi 8 ilçeyi kazanacak, Büyükşehirde ise CHP’nin oylarını arttıracak adayları belirleme zamanı…

CHP, birçok ilde aday çıkarmayacağı için, toplamdaki oyları azalacak. İyi Parti’nin desteği ile girilen yerlerde oylar arttırılmazsa, mevcut belediyeler korunsa bile toplamda oy oranı düşer, bu da parti örgütlerinde –ittifak gerçeğine rağmen- moralsizliğe sebep olacaktır.

Bu durumda CHP, yüksek ihtimalle kazanacağı İzmir Büyükşehir Belediyesi için bile, en yüksek oyu alabilecek adayı belirleme konusunda daha hassas davranabilir.

Kuşkusuz, aday belirlemenin birçok kriteri vardır.

Ben bu yazıda sadece ‘kitleler nezdinde tanınırlık’ konusuna değineceğim.

ANKETLERDE 2 İSİM

CHP Genel Merkezi’nin İzmir için yaptırdığı anketlerde tanınırlık bakımından 1. sırada Aziz Kocaoğlu, 2. sırada Tuncay Özkan’ın çıktığı biliniyor. Hatta AKP’nin yaptırdığı anketlerde de Özkan’ın üst sıralarda çıktığı konuşuluyor.

Aziz Bey aday olmayacağını açıkladı. Ve belli ki CHP Genel Merkezi de Aziz Kocaoğlu’nu yeniden istemiyor.

Bu durumda en tanınır isim olarak Tuncay Özkan öne çıkıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı konusunda benim gözlemim de şu yöndeydi: Abdül Batur, Kamil Okyay Sındır, Tuncay Özkan ve Tunç Soyer kaleye en yakın isimler.

2 ‘TANINIR’ İSİM DAHA

Ancak, anket sonuçları ve güç dengelerini gören CHP içindeki başka klikler de tanınırlık bakımından en az Özkan kadar güçlü ‘yeni’ isimlerle ceza sahasına girme çabası içerisinde diye düşünüyorum.

Son ana kadar kim yeni ‘pozisyon’ alır, kim ‘karambolü’ bekler, kim ‘sürpriz golcü’ olur bilemem ama maçın ikinci yarısının gayet ‘popüler’ yeni isimleri var.

Onlardan biri CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel.

Manisa’nın ittifak kapsamında İyi Parti’ye ‘bırakıldığı’ da düşünülürse, eğer Özgür Özel yerel yönetimlerde düşünülecekse (ve kendisi bunu düşünüyorsa) ona en uygun şehir İzmir.

Kocaoğlu ‘duyum’ kelimesini ‘dedikodu’ olarak nitelendirse de, Özgür Özel’in İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için isminin geçmeye başladığı duyumunu aldık. Özel, toplumun geniş çevrelerince tanınan ve sevilen bir isim. Kılıçdaroğlu ile de asla ters düşmeyecektir. Peki, İzmir Özel’in adaylığına ne der? CHP’ye oy veren yüzbinlerce İzmirli’den hiç itiraz gelmez, Özel İzmir’de heyecan yaratır ama CHP örgütlerinden ‘ithal’ yakıştırması nedeniyle tepki gelebilir.

Bir diğer isim eski Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke…

Selin Sayek Böke, Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi İzmir’de de çok seviliyor. Kılıçdaroğlu’nun çevresine ‘Bana kadın aday önerin’ dediğini duymayan kalmadı. Kılıçdaroğlu’na çok yakın isimler tarafından görüşülen Seda Kaya Ösen’den sonra Selin Sayek Böke de ‘gole yaklaşmışa’ benziyor.

Kaldı ki, Böke’nin ismi birkaç yıl önce de İzmir Büyükşehir Belediyesi için geçiyordu.

Böke, 16 Nisan referandumundan sonra, önce Sine-i Millet’e dönme açıklaması yapıp, sonra da partisinin yönetimini eleştirip Parti Sözcülüğü görevinden istifa etmesine rağmen, Kemal Kılıçdaroğlu’nun listesinden Parti Meclisi’ne girmişti. Kılıçdaroğlu’nun Böke’yi önemsediğini ve değer verdiğini biliyorum. Yalnız, 24 Haziran sonrası Muharrem İnce önderliğinde başlayan ‘imza hareketi’nde imza vermesi sonrasında Kılıçdaroğlu ve yakın çevresine ne kadar güven veriyordur, bilmek mümkün değil.

Şunu söyleyebilirim: Özel’in aksine, Böke’ye hem CHP seçmeni hem de yerel CHP örgütleri sıcak bakacaktır. Ama CHP Genel Merkezi’ndeki dengelerin Selin Sayek Böke’den yana olacağını gözlemlemiyorum. 

EN ZOR SORU

CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı kim olur?’ sorusu hala en zor soru.

AKP adayını belirledi, İyi Parti İzmir’den aday çıkarmayacağını açıkladı. Bu gelişmeler sonrasında tablo daha da netleşecek.

Bana kalırsa adayı, CHP Genel Merkezi’nde partinin seçimler sonrasında oluşabilecek yeni yönetimiyle ilgili planları olanlar belirleyecek.

Onlar hem çarpışacak, hem uzlaşacak. Belki top direkten dönecek, belki hakem ‘VAR’a gidecek, belki şık bir gol olacak, belki de son dakika karambolden girecek…

Golü kim atacak göreceğiz.

Ama artık çok daha belli ki İzmir ‘CHP kalacak’.