CHP Kurultayına bir aydan az bir kala büyük illerin kongrelerinin de eli kulağında. 7 Ocak’ta CHP’nin çok güçlü olduğu ve Büyükşehir ile 22 ilçe belediyesini de yönettiği İzmir’in kongresi de var. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun aynı gün Bursa kongresine katılacağı açıklandı ama bu yazının kaleme alındığı bu akşama kadar İzmir kongresine katılıp katılmayacağı henüz belli değildi. Ki, aynı gün iki il kongresine katılması zor görülüyor. Çünkü kongre saatleri çakışıyor. Kış günü de günler malum, kısa.

YÜCEL’İN ADAYLIĞI ŞAŞIRTTI!

Geçtiğimiz salı günü İzmir bir sürprizle çalkalandı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, 1977 doğumlu Deniz Yücel görevinden istifa ederek CHP İzmir İl Başkanlığı’nda yaptığı basın toplantısıyla CHP İzmir İl Başkanlığı’na adaylığını açıkladı! 2014’te belediye meclis üyesi olmadan önce partide görev almayan ve serbest avukatlık yapan Yücel’i sahneye süren isim ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ydu. CHP İzmir kamuoyu şaşırdı, çünkü Kocaoğlu tek adayla bir yarılma olmadan kongreye gidilmesi gerektiğini, bunun için de bir “uzlaşma adayı” için istişareler yapacağını duyurmuş ve ardından da ilçe başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla görüşme turları yapmıştı. Pazartesi akşamı tamamlanan ve üzerinde uzlaşılan bir isim ortaya çıkmayan turların ertesi günü öğleyin Yücel’in açıklaması geldi.

GÜVEN ÇEKİLİNCE GÜMRÜKÇÜ SAHNEDE

İzmir’deki şaşkınlığı herkes gibi adaylığı beklenen mevcut il başkanı Asuman Ali Güven de yaşıyordu! Şaşkınlığın temelinde ise Yücel’in ismi, kişiliği değil de tecrübesizliği ve uzlaşma yerine Kocaoğlu tarafından önerilmesi yatıyordu. Yücel’in basın toplantısının hemen ardından nitekim Kocaoğlu önerdiği aday için yoğun bir kulise başladı. İlçe ilçe gezerek ve telefon trafiğiyle Yücel’e destek istemeye başladı. Hatta Kocaoğlu ve Yücel’in alan paylaşımı yaparak iki koldan hareket ettiği gözlendi.

Güven, bu gelişme karşısında ilçe başkanlarından bir destek göremeyince adaylıktan çekildi. Güven’in çekilmesi üzerine, onun yönetimindeyken istifa ederek son kongre olan Çiğli kongresinde ilçe başkanı seçilen Utku Gümrükçü sosyal medyadan bir mektupla adaylığını açıkladı ve perşembe günü sabah da Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk koyup arkasından CHP İl Başkanlığı’nda yoğun bir katılımla basın açıklaması yaptı. Gümrükçü, hafta başında da bir ofis tutarak çalışmalarını sürdürmeye başlamıştı. 

İLÇE BAŞKANLARI İNİSİYATİF KOYAMADI, MİLLETVEKİLLERİ GENELDE SESSİZ

Bu arada ilçe başkanlarının 3 Ocak’taki ikinci toplantısından da beklendiği gibi bir isim çıkmadı. Artık top delegedeydi. Adaylığını açıklayan eski il başkanlarından Kemal Karataş Gümrükçü lehine, eski PM Üyesi Hüseyin Saygılı da Yücel lehine  yarıştan çekildi. Yücel ve Gümrükçü’nün yoğun ilçe örgütü ve delege gruplarına ziyaretleri tüm hızıyla sürerken milletvekilleri cephesinde de hareketlilik başladı. Atilla Sertel beklenmedik bir şekilde Yücel’le hareket eden Ali Engin faktörüne rağmen Yücel’e destek verirken, Tacettin Bayır da pozisyonunu Gümrükçü’den yana alan isim oldu. Bilindiği gibi Sertel, 2015 Haziran genel seçimlerinde adaylığının düşmesinin sorumlusu olarak Deniz Yücel’i destekleyen Engin’i işaret etmişti. Murat Bakan da Yücel’e destek veren bir isim olurken, diğer İzmir milletvekillerinin şu ana kadar ki sessizliği kulislerde dikkat çekti. İzmir milletvekili de olan PM Üyesi Selin S. Böke ayağını kırdığı için kongreye de katılamayacağını açıklarken, kulislerde yankılanan bir gelişme de İzmir dışında olan Tuncay Özkan’ın 9 Ocak’a kadar İzmir’e gelmeyeceğini, yani kongreye de katılmayacağını açıklamasıydı! Milletvekili olmayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Kocaoğlu’nun sürece müdahalesine tepki gösterirken Genel Sekreter Kamil O. Sındır’ın Yücel’in basın toplantısından sonraki sessizliği de şaşırtıcı bulunan gelişmeler arasında.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok ve PM’nin İzmir kanadı da (Mustafa Moroğlu, Sevda E. Kılıç, Prof. Dr. Özkan Yıldız ve Hakkı Akalın) yüksek sesle tepki vermeyenler arasında. İlçe başkanları arasında açıkça tavrını belli eden isimler; Yücel’den yana tavrını koyan Bornova İlçe Başkanı ile Gümrükçü’den yana tavır koyan Bayraklı, Konak ve Çeşme ilçe başkanları. Bayraklı ilçe başkanının tavrı, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın tavrının şifresini de ortaya koyuyor. Son kongrelerde görevi devreden Buca ve Urla ilçe başkanları da Gümrükçü’den yana açık tavır alan simalar arasında yer alıyor. En çok delegeye sahip Karşıyaka’nın ise çoğunlukla Yücel’i destekleyeceği kulislerde dile getiriliyor. Öte yandan Yalı Demokrasi Platformu da bugün Gümrükçü lehine hareket edeceğini duyurdu.

İKİ GENÇ İSİM YARIŞACAK

Sonuç olarak İzmir iki adaylı bir kongreye gidiyor. İki yıl önceki olağan kongre Alaattin Yüksel ve Nevzat Kavalar arasındaki çekişmeye sahne olmuş ve Yüksel 6 oy farkla başkan seçilmişti. Ancak, Yüksel sekiz ay sonra il başkanlığından istifa etmiş, yerine yönetim içinden Güven seçilmişti. Bu defa da kongrenin büyük bir çekişmeye sahne olacağı şimdiden delegasyondaki dalgalanmalardan ve yoğun görüşme trafiğinden anlaşılıyor. Tabii kongre atmosferinde eksik olan fikirler, projeler, nasıl bir il yönetimi, nasıl bir çalışma anlayışı gibi başlıklar… Kongreye damga vuracak olan ise kurultay delegeliklerinin, il yönetiminin, il disiplin kurulunun nasıl paylaşılacağı… Üç seçimi; yerel seçimi, milletvekili seçimini, cumhurbaşkanlığı seçimini önümüzdeki erken veya zamanındaki seçim sürecinde sırtlayacak yapı bu kongreden çıkacak. İki genç aday yarışacak; 36 yaşındaki inşaat mühendisi ve entelektüel bir sima olan 18 yıldır CHP’li Utku Gümrükçü ve 40 yaşındaki serbest avukat, Buca ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesiyken istifa eden Deniz Yücel. Gümrükçü, daha önce de Çiğli ilçe başkanlığı yapmıştı, iki devrimci öğretmenin oğlu. Yücel ise bilindik bir partili olan Esen Yücel’in oğlu. Arkasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun desteği var.

Bu kongrenin en güzel tarafı belki de 40 yaş ve altındaki iki adayın yarışması olacak. Pazarlıklarla dolu bu süreçte il başkan adaylarının sandıktan çıkma uğruna kafalarındaki bir tek ismi bile yazamayacaklarını tahmin etmek zor değil. Maalesef böyle bir realite de var. Başka bir tahminim de çarşaf listeyle yapılması beklenen seçimlerde anahtar listelerin iyice delineceği.

CHP İzmir artık nefesini tuttu, cumartesi son kulisler, temaslar sonrasında pazar gecesi oylama ertesinde sandıktan çıkan sonuçları bekleyecek. Ben de kongrede iyi izlenimleri, düzeyli bir yarışmayı ve heyecan verecek yeni bir hikayeyi yazmak istiyorum. İzmir’de oyunu arttırarak 30+1 yapacak olanın, sadece ilini değil etrafını da forse edecek ve genel seçimlere daha geniş bir coğrafyada katkı sunacak olanın,  cumhurbaşkanlığı seçiminde ağırlığını koyacak olanın; partideki ataleti kaldırmaya katkıda bulunacak ve değişimi ateşleyecek, büyümeyi sağlayacak olanın hikayesini yazmak istiyorum.

Sahi, çok şey mi istiyorum?