Sivil Düşün Avrupa Birliği Programı, Ankara’da 6. Danışma Kurulu toplantısını düzenledi. İklim Eylem Fuarı’nı da içeren toplantılar eş zamanlı etkinlikler ve panellerle dolu doluydu.

Sivil Düşün, yaklaşık üç yıldır Türkiye’de sivil toplum hareketlerinin hak temelli bakış açısıyla gelişmesi konusunda bir takım destekler sağlıyor, etkinlikler düzenliyor. Ankara’da düzenlenen ilk program tanıtım toplantısına katıldığımda Esmeray’ın etkileyici bir performansı sahnedeydi. Program başladığından bu yana LGBTİ hak savunuculuğundan, iklim çalışmalarına; çocuk haklarından gençlik hareketliliklerine kadar pek çok aktivist desteklendi. Sivil Düşün’ün en farklı yanı herhangi bir tüzel kişilik zorunluluğu olmadan aktivistlere destek olabiliyor olması. Bu anlamda verilen destekler gerçekten hak temelli çalışmalara yönelebiliyor, Türkiye’de sivil toplum örgütlenmelerinin en zorlandığı bürokratik aşamalardan geçmek bir zorunluluk olmaktan çıkıyor destek almak için.

Sivil Düşün sayesinde pek çok sivil inisiyatif, ağ ve platform amaçları doğrultusunda etkinlikler düzenleyebilmek için destek aldı. Türkiye’de son üç yıldır özellikle ortaya çıkan yeni oluşumların ilk aşamada destek bulması, zamanla düzenli örgütlülüklerin oluşmasına da olanak sağlıyor.

Katılımcılar Her Yerden

Ankara’da 19-21 Ekim tarihlerinde düzenlenen toplantılarda Türkiye’nin her yerinden katılımcı vardı. Sivil Düşün’ü bir farklı yapan özellik de belki katılımcı çeşitliliğini sağlayabiliyor olması. Türkiye’de yürütülen pek çok ulusal ve uluslararası etkinlikte olmayan bir düzen ve katılımcı çeşitliliği vardı. Van’dan Kayseri’ye, Trabzon’dan Adana’ya, İzmir’den Diyarbakır’a pek çok aktivist ve sivil toplum temsilcileri katılımcıydı. Eş zamanlı düzenlenen etkinliklerde ana konu ‘iklim’ oldu. İklim değişikliği ve bu çerçevede tartışılan konular akademik düzlemden sivil toplum alanına doğru sakin bir geçiş içerisindeydi. Türkiye’nin Paris Anlaşmasını imzalamaması, Kyoto Protokolü’nin uygulama sürecindeki değerlendirme raporlarının gelişim göstermemesi gibi pek çok durum masaya yatırıldı. Toplantılar sırasında hem akademinin hem de sivil toplumun ufkunu açan tartışmalara yer verildi.

Yeryüzü Derneği

Yeryüzü Derneği, İstanbul’da kurulmuş ve özellikle gıda toplulukları oluşumunda dikkat çeken etkinlikler düzenleyen bir dernek. Derneğin ekolojik yaşamın desteklenmesine yönelik pek çok çalışması mevcut. Kapitalizmin tükettiği tüm değerlere dikkat çekmek ve koruma kültürüne dikkat çeken çalışmaların yanında dernek bünyesindeki topluluk oluşumlarında eşitlik ilkesi temelinde bir yönetim yaklaşımı benimseniyor. Gönüllü veya üye olarak çalışmalara katılan herkesin eşit söz hakkı ve sorumluluk alabilme olanağı, derneğin her geçen gün daha sıkı bir ağa sahip olmasına yardımcı oluyor. Dernek şu an İstanbul’da beş farklı gıda topluluğunun oluşmasında bir köprü olmuş. Gıda topluluklarının en dikkat çeken özelliği güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişim konusunda kurulan birliktelik. Dayanışmanın en somut halini gördüğümü söyleyebilirim.

Türetim Hareketi

Sivil Düşün tarafından düzenlenen bu program içerisinde ‘Türetim Hareketi’ üzerine bir atölye çalışması gerçekleştirdim. Konya, Kayseri, Mersin, Adana, İzmir, Diyarbakır, Çorum, Balıkesir Van ve Ankara’dan gelen konuklar katıldı. Üretim ve tüketim arasındaki ilişkiyi paranın kontrol ettiği bir yaşamdan ‘türetim’ hareketini başlatarak ‘yaşam-insan’ odaklı bir düzeneğin oluşmasını mümkün kılmanın kritik noktalarını tartıştık. Katılımcılardan öncelikle dağıtılan sarı renkli kağıtlara bir ‘ağaç’ çizmesini rica ettim. Sonra herkes birbirinin ağacına baktı ve herkesin ağaç algısının farklı olduğu, salonda kişi sayısı kadar farklı ağacın ortaya çıktığı görüldü. Tam da bu noktada insanların farklılıkları sayesinde bir ormanda yer alan ağaç çeşitliliğini hissetme olanağı oldu bir anda.

Türetici olmak zor değil, ihtiyaç sadece kaygısızca yok etmekten bir adım geriye gitmek ve sorgulamak. Bir arada yaşam kültürüne sahip çıkmak ve kimseyi ötekileştirmeden bir iletişim ortamı yakalayabilmek. Doğada tüm canlılar bir denge içerisinde yaşıyor, insanlar olarak örnek almamız çok mümkün.

- - - -