Zona, tıptaki adı ile Herpes zoster; "varicella zoster" denilen virüsünün neden olduğu, duyusal sinir hücresi gruplarını (dorsal kök ganglionlarını) tutan, ağrılı, döküntülü bir deri hastalığıymış… Herpes zosterin ilk belirtisi çok şiddetli olabilen ağrıymış… 

Şimdi diyecek ki sevgili okur, “Nereden çıktı bu zona?”

Hafta başında sağ bel atında ve ön sağ kasık bölgemde çok şiddetli ağrılar hissettim. “Neyin nesi bu?!”,  acaba geçer mi derken sağ bel altında birkaç da küçük kabarcık hissettim. Biraz araştırınca ve belirtilerle elde ettiğimiz bilgileri birleştirince “zona” olabileceğini düşündüm.

Dermotolog Sevda Orhon’daydım aynı gün. Olanca şefkati, deneyimi ve bilgisiyle muayene etti. Tahmin ettiğim gibi tıptaki adıyla Herpes zoster, halk arasındaki adıyla zona çıktı!

Bir önceki hafta seyahat ettim, ailemde ve yakın çevremdeki hastalara galiba biraz üzüldüm. Yoruldum, uykusuz kaldım. Sıkıcı ve geren şeyler de yaşamadım değil. Hafta sonu da keza sıkıldığım bir şey yaşadım. Bütün bunların toplamı muhtemelen tetiklemiş hastalığı. Çocukluğunda suçiçeği çıkaranlarda rastlanabiliyormuş, bu virüs uygun iklim bulunca harekete geçebiliyormuş. Bu mevsim de, yani sonbahardan kışa geçilirken hastalığın en çok ortaya çıktığı mevsimmiş. İstatistikler ortaya koyduğu tablo bu…

Neyse… İğnemizi, ilaçlarımızı alıp çıktık. İlk iğnemizi de vurulduk. İlaçlarımızı kullanmaya başladık. İyileşme süresi uzaman doktorumuzun belirttiğine göre yaşla orantılıymış. Haliyle gençlerde daha çabuk, yaşa göre artan bir iyileşme süresi öngörülüyor. Bu demektir ki aralık ve ocak aylarında ağrılı bir iki ay geçireceğim.

Şanssızlık mı desek? Kör talih mi? Yaza girerken de sağ bacağımı kırmıştım bir kuyuya düşüp ve bütün bir yaz spor yapamamıştım. Şimdi yine spor yapamayacağım!

Neyse ki doktorum rahatlattı. “Konudan uzaklaş” dedi. Ben de doktorumu dinleyip konudan uzaklaşacağım. Normal hayatıma devam edeceğim. Politikaya, yazılara.. her şeye devam… Sadece ilaç kullanacağım, o kadar. Örneğin, dün akşam Dario Morena’daydım. İlk iğneyi yedikten sonra evde ‘zıbaracağıma’ eğlenceye katılmak istedim. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın da katıldığı güzel, neşeli bir akşam yaşadık. Şarkılarla coştuk. Geçen yıl da oradaydık. Konak Belediyesi, Asansör bölgesine, Dario Moreno Sokak’a; bu mücevher alana ne kadar iyi baksa az. Ki, önem verdiğini görüyorum. Geleneksel olarak yaşanan Dario Moreno akşamları da bu bağlamda çok değerli.

Bu yazıyı neden kaleme aldım? Nelerden sakınmanız gerektiğine dair uyarılar da var da ondan.

Bilmem anlatabildim mi?

Huzur, sağlık, mutluluk sizinle olsun. Tüm okurlarıma iyi hafta sonları diliyorum.