Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Ege Koop'la Kentsel Dönüşümde işbirliğine hazırız... Her şey çok kirlendi, Ege Koop benzeri bir zenginlik yok...." dedi.

Ege Koop Düşünce Üst Kurulu Başkanı, Gazeteci-Yazar Öcal Uluç'la birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i makamında ziyaret ettik... Görüşmede Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin de hazır bulundu.

Ziyaretimiz sırasında, "Ege Koop olarak KENTSEL DÖNÜŞÜM politikanızın ve uygulamalarınızın içinde yer almak istiyoruz." dediğimde, Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, "Çok büyük memnuniyetle bunu isteriz. Her şeyin kirlendiği, şaibeli hale geldiği, bu memlekette, bu kadar senedir kooperatifçiliği, yapı kooperatifçiliğini lekelenmeden, bu kadar başarıyla sürdürmek... Başka bir şeye ihtiyaç yok. O nedenle; sizi çok tebrik ediyor, çok takdir ediyoruz. Biz bu noktada sizinle iş birliği yapmaya hazırız" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Ege Koop'a ilişkin bu değerlendirmesi; bizim için büyük bir "onur" olduğu gibi, çalışma ve başarma kararlılığımızı daha da güçlendirmiştir.

Görüşmemizin akışı içinde Soyer, özetle şunları söyledi:

“Türkiye'de örnek bir çalışma yürüttünüz, isminizin temizliğini koruyabildiniz, bunlar çok kıymetli şeyler bugünün Türkiye’sinde...

Bütün içtenliğimle söylüyorum ki KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN BİR PARÇASI OLMANIZI ÇOK ARZU EDERİZ.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE çok daha fazla alan açmak, proje hayata geçirmek istiyoruz.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE 3 temel ilkemiz;

YERİNDE DÖNÜŞÜM,

BELEDİYENİN ARACILIĞI,

VATANDAŞ HAKKININ KORUNMASI,

Kooperatif çatısı altında örgütlenmiş yapılarla KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ hızlandırmak istiyoruz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM; bizim Türkiye'ye sunacağımız bir model, örnek uygulama olacak.

Bu nedenle; toz kondurmadan, hiç bir şekilde lekelenmeden yol almak istiyoruz.

Bu çerçevede; Ege Koop olarak bizimle rahatlıkla iş birliği yapabilirsiniz, yapmalısınız da. Çünkü; Türkiye'nin İzmir'in buna ihtiyacı var.

Biz; bu noktada EGE KOOP'LA İŞBİRLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ. Gerçekten Türkiye'de her şey çok kirlendi. EGE KOOP BENZERİ BİR ZENGİNLİK YOK.

Hüseyin Bey'le dostluğumuz eski ama ilk defa birlikte iş yapma noktasına geldik.

Bu; olgunlaştığını gösteriyor her şeyin.

İnşallah, güzel bir yolculuk olacak.

Küçük adım atalım, sağlam adım atalım, başarısını görelim, hedefi birlikte büyütelim. Ama; önce beraber bir yol alalım.”

Soyer’in bu yaklaşımına karşılık ben de; “Ege Koop olarak, bugüne kadar 5 milyon m2'lik imarlı konut alanlarında, İzmir'in 12 ilçesinde 150 bin kişinin yaşadığı 30 bin konuttan oluşan farklı seçenekte projeler ürettik.

Bu projeleri çeşitli meslek gruplarının örgütlendiği 200 kooperatifle gerçekleştirdik.

İzmir'in planlı kentleşmesine katkı sağlayan Ege Koop'un her projesi, özünde fiziki, sosyal, kültürel altyapısıyla, yeşil çevre dokusuyla adı konmamış birer kentsel dönüşüm modelidir.”dedim.

TUNÇ SOYER FARKINDALIĞI

Ülke düzeyinde, Seferihisar'ı "SAKİN ŞEHİR" kimliğiyle markalaştıran, kadınları, üretimde örgütleyen Tunç Soyer, yerelde kalkınma ve kooperatifçilik modeliyle "toplumcu belediyecilik" rüzgârını dalga dalga Türkiye'de estiren öncü isimdir.

Öte yandan; Tunç Soyer, sadece pencereleri uygarlığa açık insanlığın ortak değerlerini kavrayan ve özgürlüğü odağına alan İzmir'in Büyükşehir Belediye Başkanı değil; aynı zamanda ufku geniş, çözüm odaklı, kucaklayıcı, dayanışmacı, eşitlikçi, barışçı ve sosyal belediyeciliğin seçkin, üst düzey bir yerel yöneticisidir.

Ayrıca; Soyer, siyasette ve üretimde halkla, sivil toplumla yürüyen ve "güç birliği" ortak paydasında kentsel yaşamı kolaylaştırmayı ve umudu örgütlemeyi önceleyen etkin bir politik figürdür.

Bu arada; Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer; kentsel yoksullukla mücadelede, kırsal kalkınmada ve kentsel dönüşüm operasyonunda kooperatifleşmeyi ve "güç birliği"ni önceleyen, hakça paylaşım ilkesini uygulayarak toplumsal barışı, huzuru ve dayanışmayı "Hemşehrilik Hukuku"na zemin yapan bir vizyonerdir.

Bu bağlamda; sağlıklı ortamda barınma ve gıdaya kolay erişim; Tunç Soyer için temel insan haklarının özünü oluşturmaktadır.

Demokrasi, ekmek ve özgürlük; Tunç Soyer'in vazgeçilmezleridir.

Sonuç olarak; kentsel yoksullukla mücadele, özgürlük, demokrasi, bolca üretim ve hakça paylaşım ile bilgi edinme ve örgütlenme hakkı, yurttaşlık hukuku; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i tanımlıyor.