Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un, Fetö mensubu olduğu gerekçesiyle tutuklanması, birkaç yönden ele alınması gereken ve görünenin ötesinde önem taşıyan bir konu.

Bir kere, eğer CHP’li belediye başkanı olmayıp, muhasebeci olarak işine devam etseydi, Burak Oğuz’a bu operasyon yapılmayacaktı. En fazla ifadesi alınır bırakılırdı!. ‘Saraya giden CHP’li’ kumpası tutmayınca, AKP elini yükseltti ve başkanlarını hapse atmaya başladı!..

AKP; cemaatçilik, tarikatlar vb. yapılanmaların en zayıf olduğu İzmir’i bu işlere ‘bulaştırma’ gayretinde. CHP’yi Fetö ile irtibatlı göstermek için neler söylendi, tutmadı şimdi belediye başkanları üzerinden yaftalama peşindeler.

Bu yapılanmanın tüm siyasi ayaklarının AKP içinde olduğu, en yetkili ağzın bile ‘ne istediler de vermedik’ dediği bilirken, Fetö’yü CHP’ye yamamaya çalışmak, en hafifinden aymazlıktır.

AKP’nin işsizlik, yolsuzluk, israflar, yokluk, yoksulluk… gibi halkın tamamını içine alan büyük sorunları perdelemek, gündemi değiştirip ‘cambaza bak’ tavrıyla dikkatleri CHP'ye çekme oyunlarından biri sahneleniyor yine!..

CHP açısından bakacak olursak, Burak Oğuz’un hakkında adaylık sürecinde böyle iddialar olduğu konuşuluyor. Doğrudur, değildir; ama bu adaylar güvenlik soruşturmasından geçiyor, YSK adaylıklarını onaylıyor ve seçilip göreve geliyor.

O zaman bu neyin kafası? İşte bu, AKP kafası!.. Rakiplerini bel altı yöntemlerle alaşağı etme kafası!

Aylardır aynı zulmü yaşayan HDP’li seçilmiş belediye başkanları çatır çatır görevden alınıp hapislere atılırken cılız ses veren CHP, kendi başına gelince belki demokratik dayanışmanın önemini daha iyi anlar. Bu uygulama yol olursa ki gidiş öyle; Türkiye’de sandığın da bir önemi kalmayacak.

Güvenlik soruşturması geçirip adalığı kabul edilen, halkın oylarıyla seçilen temsilciler, yok PKK, yok Fetö denilip görevden alınıp hapislere atılacak.

CHP den beklenen bu uygulamaya ucu kendilerine dokunsa da dokunmasa da en güçlü tepkiyi koymalarıdır.

Tek adaylı kongre talimatı tutar mı?

Delege seçimlerini tamamlayan CHP İzmir örgütü, ilçe kongrelerini de yapmaya başladı ama gözler büyük ilçelerde!.. Mavi, beyaz listelerin havada uçuştuğu delege seçimlerinden karışık bir yapı çıktı. Örneğin Karşıyaka böyle. Kongresinin çekişmeli ve sürprizli olacağı konuşuluyor. Keza, Buca da ilçe yönetiminin değişebileceği söyleniyor. Konak’ta değişiklik olmayacağı biliniyor.

İlçe kongreleri bir şekilde olup biter, Genel Merkez il kongresi ve elbette kurultay delegeleri ile ilgili.

Kılıçdaroğlu’nun il kongresini Deniz Yücel ile tek adaylı yapmak istediği artık bilinen bir gerçek. Milletvekilleri bu talimatı almış zaten söylüyorlar da.

Peki neden Deniz Yücel?.. Birincisi Kılıçdaroğlu, Deniz Yücel’e diyet borcunu ödeyecek. Başkanlık seçiminden sonra olağanüstü kurultay için imza veren delegelerin imzaları Deniz Yücel’in gayreti ile geri çektirilmişti. Kendisini il başkanlığına taşıyan Aziz Kocaoğlu ile yollarını ayırmış, Genel Başkan’ın yanında pozisyon almış ve olağanüstü kurultayın düşmesini sağlayacak önemli katkı koymuştu Deniz Yücel.

Elbet bunun bir karşılığı olacaktır. Belki başka adaylar çıkacaktır ama birçok belediye başkanı ve milletvekilinin şimdiden açıkladığı destekleriyle Deniz Yücel, yeniden bu göreve seçilmekte zorlanmayacaktır.