20 Eylül 2019 tarihe yazılacak bir gün olabilir. İklim değişikliği artık değişiklik olarak değil de ‘kriz’ olarak adlandırılmaya başladığından bu yana dünyada bir şeyler değişiyor. Çünkü artık iklim krizi kapılarımızı yumrukluyor. Bilim insanları okyanusların önceki tahminlere göre %40 oranında daha hızlı ısındığını açıkladı, hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nde ise küresel sıcaklıkların sanayi öncesi döneme göre en az 1,5 derece artabileceği duyuruldu.

Bu yılki Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen 16 yaşındaki iklim aktivisti İsveçli Greta Thunberg, okulunu bırakıp her Cuma Stockholm’deki İsveç parlamentosunda oturma eylemi yaptı. Greta, şimdi Newyork’ta ve 23 Eylül tarihinde gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi’ne katılacak. Greta’nın öncülüğü ile başlayan iklim grevinin büyümesiyle 20-27 Eylül tarihleri dünyanın dört bir yanında küresel iklim grevi haftası ilan edildi.

Türkiye’de düzenlenecek eylemlerin İzmir ayağı da olacak. Avrupa’da birçok sendikanın destek verdiği eylemlere İzmir’de de Emek ve Demokrasi Güçleri destek verecek.

20 Eylül eylemlerini Sıfır Gelecek İzmir düzenliyor. İklim aktivistleri son 7 haftadır çarşambaları buluşarak kendilerine yol haritası belirliyor. Yapılan toplantılarda hep bir adım ötesine geçildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüşmek isteyen aktivistler henüz bir görüşme gerçekleştiremedi. Soyer, 20 Eylül’deki küresel iklim eylemine İzmir’de olamayacağı için katılamasa da Büyükşehir’i temsilen birinin eylemlerde yer alacağı biliniyor. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ise, Sıfır Gelecek aktivistlerine kendi belediyesinde çalışma yapmasına izin veriyor ve 20 Eylül küresel iklim eylemlerine katılabileceğini duyurmuş.

Küresel iklim eylemlerine destek vermek kadar belediyelerin iklim acil durumu ilan etmeleri gerekiyor. Tıpkı yurtdışında bu konuya eğilen belediyeler gibi.

Friday For Future aktivistleri, çocukların ve gençlerin tüm dünyada bir araya geldiği ve barışcıl eylemler düzenleyen bir topluluk. Çocukların ve gençlerin isteği, iklim acil durumu ilan edilmesi. 16 yaşındaki Greta’nın başını çektiği Friday For Future üyeleri İzmir’de de örgütleniyor. İzmir Amerikan Koleji, Cihat Kora Anadolu Lisesİ, İzmir Işıkkent, Özel Ege Lisesi, İTÜ Geliştirme Vakfı, Uğur Okulları, BAL, Saint Joseph, TAKEV, Yunus Emre Anadolu Lisesi, Fevzi Özakat, Atakent Anadolu, Çınarlı Meslek, Selma Yiğitalp ve Fen Bilimleri Lisesi’nde gençler örgütleniyor ve 20 Eylül’de bir dizi eylem için hazırlanıyor.

Oturma eylemi, yürüyüş gibi eylemler düzenleyecek Friday For Future aktivistlerine İzmir Barosu herhangi bir duruma karşı destek çıkacak.

Sıfırdan başlayan ve bu gibi önemli desteklerle büyüyen Sıfır Gelecek İzmir ve Friday For Future İzmir hareketi şehrin tarihine yazılacak gibi geliyor bana.

Aktivistler küresel eylemlere hazırlanırken gazeteciler de boş durmuyor aslında. Dünyanın birçok yerinden basın kuruluş, Covering Climate Now projesiyle iklim krizine dikkat çekecek. Proje ile 16 – 23 Eylül haftasında 170 yayının tek konusu iklim krizi olacak. Projenin ana medya partneri The Guardian. The Nation ve Columbia Journalism ise kurucu ekip arasında. Proje ile 16 – 23 Eylül haftasında iklim krizi gündemde tutulup özel haberlere yoğunlaşmak.

Dünyanın her yerinde her görüşten insanın ‘küçük mavi gezegenimizi’ evi olarak kabul edip onu kurtarmak için örgütlenmesi bu yüzyıla damga vuracak.