Ülke olarak son derece zor zamanlardan geçiyoruz. Hayat pahalılığı, gelecek kaygısı, işsizlik, geçim sıkıntısı, baskılar, sağlık hizmetlerine erişimde çekilen zorluklar, iklim krizi, sığınmacılar meselesi, gıda krizi, doğanın-çevrenin talan edilmesi, zamlar…

Siyasetin dili sertleşiyor. Her zamanki oyunlar sahneye konulmaya çalışılıyor. Alevi-Sünni, Kürt-Türk, Dindar-Laik ayrıştırmaları gündeme getirilmeye çalışılıyor.

Her zamankinden daha fazla sağduyuya ve gerçeklere ihtiyacımız var. Oynanan oyunu bozmak, böyle gelmiş böyle gitmez diyebilmek için en büyük gücümüz dayanışmamız ve gerçek bilgiyi halka ulaştırabilmek.

SANSÜR YASASINDA SON DURUM

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu üç gün önce basın meslek örgütlerinin “sansür ve otosansür yasası” olarak tanımladığı internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifini ele aldı. Komisyonda 12 meslek örgütü adına oluşturulan “Medya Dayanışma Grubu” temsilcileri de söz alarak bu teklifin aynen yasalaşması halinde doğacak sıkıntıları milletvekillerine anlattılar. Daha önce de Dijital Mecralar Komisyonu’na katılan ve kanunun sakıncalarını milletvekillerine anlatan basın meslek örgütlerinin neredeyse hiçbir itirazı kabul görmedi.

Tasarıda en büyük sıkıntı bazı ifadelerin ucunun ve kapsamının son derece açık olması. ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ adı altında müstakil bir suç ihdas ediliyor. Şimdi bu tasarının geçtiğini ve yasalaştığını düşünün. Bu durumda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Van’da yaptığı konuşmayı haberleştirmemiz halinde suç işlemiş olacağız. Neden mi? Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymış olacağız da ondan. Ne dedi Cumhurbaşkanı hatırlayalım...

Erdoğan, Van'da bulunan Yüzüncü Yıl Üniversite'sini AKP'nin kurduğunu söyledi. Erdoğan, "Van'a üniversiteyi kim getirdi, biz. Van'a araştırma hastanesini kim getirdi. Biz getirdik" dedi.

Oysa Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 20 Temmuz 1982 tarihinde 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmuş. Yani Cumhurbaşkanı halkı yanıltıcı bilgi veriyor ve bunu kullanan basın kuruluşları da bu yanıltıcı bilgiyi alenen yayıyor.

Başka bir örnek de İzmir’den verelim. Sayın Cumhurbaşkanı her İzmir’e gelişinde İzmir’e suyu kendilerinin getirdiğini söylüyor. Gördes Barajı ile İzmir’in su sıkıntısını aştığını anlatıyor. Oysa Gördes Barajı’nın dibi delik ve inşa edildiği günden bu yana bir metreküp su veremedi İzmir’e. Üstelik, İzmir kullanmadığı suyun parasını da ödüyor.

Şimdi bu yasa çıktığı takdirde Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını verirken iki kere düşünmek zorunda kalacağız. Çünkü yasa bize “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak suçtur” diyor. Eh bu suça ortak olmamak için biz de Sayın Cumhurbaşkanı’nın sözlerini haberleştirmeyeceğiz demektir.


İZMİRLİ GAZETECİLERİN GURUR GÜNÜ

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Dilek Gappi ile geçtiğimiz cuma günü Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Yağız Barut’un moderatörlüğünde İz Televizyonu’nda yeni yasayı ve sakıncalarını konuştuk. Bugün bu programın detaylarını gazetemizde okuyabilirsiniz.

İGC Başkanı Dilek Gappi programda, bugün açılacak olan Uluslararası Basın Merkezi ile ilgili bilgiler de verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ve iş birliği ile hayata geçirilen basın merkezi büyük bir boşluğu dolduracak. Merkezde stüdyo, konferans salonu, serbest gazeteciler için çalışma alanları, İzmir’i dünya basını ile entegre edecek sistemler, kütüphane ve cemiyetin idari ofisleri yer alacak.

Merkezin açılışı ile birlikte İzmir büyük bir organizasyona da ev sahipliği yapacak. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Genel Kurulu İzmir’de yapılacak. Avrupa’dan 45 ülkeden 110 gazeteci iki gün boyunca genel kurullarını gerçekleştirecek. Ayrıca EFJ genel kuruluna paralel olarak yine Havagazı Fabrikası’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Uluslararası Yerel Medya Zirvesi düzenlenecek. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından hayata geçirilen zirveye, Türkiye’den 50 basın meslek örgütü temsilcisi katılacak. Zirve yerel medyanın güçlenmesine aracılık etmeyi amaçlıyor.

Bu iki güzel haber için İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve yönetim kurulu üyeleri ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e mesleğimiz ve meslektaşlarımız adına teşekkür ediyorum. İzmir basınının güçlendirilmesi için çok önemli bir adım atıldı. Emeği geçen herkesi kutluyorum.