Son yıllarda cep telefonu üzerinden yapılan aramalar ve dolandırıcılıklara alıştık. Ancak bu seferki dolandırıcılık yöntemi bildiklerinizden çok farklı. Bu kez siz dolandırıcılıkla suçlanabilirsiniz. Nasıl mı?

Son yıllarda cep telefonu üzerinden arayan dolandırıcıların kendilerini polis, savcı gibi tanıtıp, telefonu açanlardan para istedikleri olaylara çok fazla şahit olmuştuk. Bu kez ise dolandırıcılar bankadan aradıklarını söyleyerek size işlem yaptırıyorlar, ama bu kez aradıkları telefon numarası başkasına ait olan bir numara. Ve bu olay iki kez başıma geldi. Nasıl mı? Anlatıyorum...

Bundan yaklaşık 1,5 yıl önce üst üste bilmediğim numaralardan aranmaya başladım. Normalde bilmediğim numaraları açma huyum yoktur. Ama farklı numaralar peş peşe arayınca açmaya karar verdim. Telefondaki kişi "Beni aramışsınız" dedi. "Aramadım" diye şaşkınlıkla yanıtladım. Neyse kapattım başka numara. Aynı muhabbet. En son arayanlardan biri bu numara ile arayıp bankadan aradıklarını söylediklerini anlattı. Yani benim numaramla arıyorlar ama benim haberim yok. O sırada telefonu açmayan ve merak edip geri arayan ise bana ulaşıyor. İlginç bir yöntem.

Tabii ki soluğu emniyette aldım. Düşünsenize biri dolandırılsa suçlu ben olacağım. Dolandırılana mı üzüleyim yoksa suçlanmama mı? Siber polisleri de duruma şaşırdı haliyle. Neyse o günü öyle atlattık daha sonra da arayan olmadı. Olayla ilgili bir gelişme de yaşanmadı.

Aradan 1.5 yıl gibi bir süre geçti. Yine aynı şekilde bilmediğim numaralar aramaya başladı. Açtım aynı muhabbet. İnsanlara 'ben aramadım' diye anlatmaya çalışmak bile o kadar ağır geliyor ki. Üstelik bu kez telefondaki kadın babasının dolandırılmış olduğundan bahsediyor. Tabii ki yine emniyetin yolunu tuttum. Yani bu durumda polisler ne yapabilir onu da bilmiyorum. Baktım olacak gibi değil ben de çözümü yıllardır kullandığım telefon numaramı değiştirmekte buldum.

Dolandırıcılar teknik olarak bunu nasıl yapıyor benim anlamam mümkün değil. Ancak durumu yazarak sizleri de uyarmak istedim. Bu yöntemle biri dolandırılacak olursa ilk suçlanan kişi siz olacaksınız çünkü. Gerçi arama geçmişi operatörünüzde de bulunuyor olayı ispatlamak mümkün ama başınızın ağrıyacağı kesin.

Bu arada dolandırıcıların zekasına hayran olmamak da elde değil. Keşke diyorum şu zekayı daha iyi işlere harcayabilseydik.