Can dost hayvanlar arasında köpeklerin ayrı yeri ve önemi vardır bizler için. Hatta can dost genellemesi biraz da köpekler üzerinden kavramsallaşmıştır. Köpekler, insan hayatında hep oldu. Olağanüstü bir durum olmazsa insanlık tarihinde hep olacak. 50 bin yıl önce başlayan insan-köpek dostluğu, son 15 bin yıl önce evcilleşmeyle günümüze kadar hayatımızın bir parçası olageldi. Hatta son 20 yılda evde yaşayan bir aile ferdi oldu. Özellikle büyükşehirlerde evde yaşayan köpeklerin sayısı arttı ve artmaya da devam ediyor. Dünya üzerinde bilimsel olarak saptanan 400’den fazla köpek cinsi bulunuyor. Coğrafya ve iklime göre hayat bulup doğup-büyüyen köpek türleri var. Türkiye adına en bilinen ve ünü yurt dışına aşan Kangal köpeklerimiz var. Geriye dönük baktığımızda köpekler Anadolu’da özellikle de kırsal kesim için büyük öneme sahipti. Köpekler, sadece bir yol arkadaşı değil, sahipleri için en iyi koruyucu canlılardı. Evde bekçi, sürüde çobandı. Koyunlara dış saldırılardan (kurt-çakal gibi) koruyan güvenlik görevlileriydi. Kentleşme ile hayatımızda farklı yerleri olmaya başladı.

REHBER KÖPEK GÖNÜLLÜSÜ OLUN!

Görme engellilerin hayatında bir süredir Rehber Köpek olgusu var. Özel yetiştirilen köpekler görme engelli vatandaşlarımıza yol arkadaşı ve gören gözü oluyor. Bu önemli konuyu iş edinmiş Rehber Köpekler Derneği var. Dernek yetiştirdiği rehber köpekleri, istek üzerine görme engelli yurttaşlarımız ile buluşturuyor. Köpekler, 2-4 haftalık yavruyken eğitime alınıyor. Bu eğitimlerin bir bölümü gönüllü ailelerin yanında veriliyor. Siz de böyle kutsal bir iş için gönüllü olabilir, rehber köpek yetiştirebilirsiniz. Bu konuda Rehber Köpekler Derneği ile iletişime geçmeniz yeterli olacak. Rehber köpeklerin eğitimi yaklaşık çeşitli evrelerden geçerek 2 yıl sürüyor. Bu 2 yılın sonunda görme engelli kişilerle birlikte ikili eğitim veriliyor. Sonrası daha özgür, engelsiz bir hayat. Türkiye’de 4 bin civarında rehber köpek bulunuyor. Yasal düzenlemelerle bu uygulamanın daha kullanışlı hale getirilmesi gerekiyor.

Rehber köpek uygulamasıyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi önemli bir karara imza attı. İzmir toplu ulaşımında görme engelliler için rehber köpekler devreye giriyor. Emeği geçenleri kutluyorum.

Son cümle: “Ben sahibinin mezarını bekleyen köpekler biliyorum. Onlar bizim varlığımızı da yokluğumuzu da seviyor. Biz sadece varlıklarını sahip çıkalım. El uzatalım…”