Türkiye 1 Nisan sabahına farklı uyandı. Farklılık sadece bahar aylarının başlaması ve havaların ısınması değil, yerel seçimlerin sonuçlarıyla da çok yakından alakalı.

Yerel seçimlerde alınan sonuçlar siyasette de bir bahar havası oluşturdu. Şunu peşinen söyleyelim. Büyükşehirlerde CHP'nin kazanmasını herkes bekliyordu. Fakat seçimlerden birinci parti çıkacağını kimse bilmiyordu ve hatta tahmin bile etmiyordu. CHP 47 yıl sonra bir yerel seçimde birinci parti olarak ipi göğüsledi. Başarıda emeği olan herkesi kutlarım. Ülkenin siyasi ve ekonomik olarak dara ve zora girdiği bu günlerde ortaya çıkan seçim sonuçları hem iktidar hem de muhalefet açısından çok önem taşıyor. Türk halkı bir kez daha sandıkta şunu bize öğretti. "Çare de çözüm de sandıktan çıkar. Ben irademi oraya yansıtırım ve gereğini yaparım" dedi. Öyle de oldu ve AK Parti tarihinde ilk defa bir seçimi ikinci sırada tamamladı. Ortaya çıkan tabloda seçim yerel olmasına rağmen sonuçlarının çok genel olacağı ve yakın tarihimize şekil vereceği tartışmasız herkes tarafından kabul ediliyor. Bu son yerel seçim 2028 genel seçimlerinin bir bakıma ön provası oldu. Özellikle lider anlamında. İmamoğlu-Yavaş-Erbakan üçlüsü bundan sonra adını en çok konuşturan siyasetçiler olacak. Özellikle de Ekrem İmamoğlu. Ülke için hizmet verecek herkesin yolu açık olsun. Aslına bakarsınız bu seçim sonuçları 10 ay önce yapılan genel seçim sonuçları olarak karşımıza çıkması gerekiyordu. Boş tencere, iktidarı birçok nedenden dolayı 10 ay sonra salladı. Peki bu seçimleri nasıl okumamız gerekiyor?

Seçimleri ekonomi-emekliler-Egeliler belirledi

Bu seçimin şifresi 3 E'de saklı. Nedir bu 3 E diyecek olursanız hemen sırayla yazayım. 1-Ekonomi 2-Emekliler 3-Egeliler. Bu faktörlere birçok başlık eklenebilir fakat seçimlere en çok etki eden nedenler benim penceremden böyle görünüyor. Özellikle yoksul kesimlerin yaşadığı zor ekonomik hayat AK Partili seçmeni sandıktan uzak tuttu. Emeklilerin maaşları genel seçim konusu olması gerekirken yerel seçimin ana gündem maddesi oldu. İktidar bu konuda bir çözüm getiremedi. Hepsinden önemlisi Egeliler bu seçime damga vurdu. Egeliler, ülkenin siyasi olarak nereye gitmesi gerektiğini bu seçimde gösterdi. Ege illerinin tamamı CHP'li başkanları seçti. Öyle ki, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Manisa, Uşak, Afyon, Kütahya gibi yerlerde CHP seçim kazandı. Harita Ege'den içlere doğru gelincik tarlasına dönmeye başladı. Gelincik çiçeği umut ve vefanın sembolüdür.

Son cümle: Bu ülke insanı en batısından başlayarak sandıkta şunu söylemiştir. 'Biz refahın adaletli dağıtıldığı Cumhuriyet Türkiye'sinde huzur ve barış içinde yaşamak istiyoruz'. Olay bundan ibarettir.