Suriye topraklarında süren askeri operasyonun, Türkiye’ye etkisi, yarattığı ekonomik yıkımı bir kenara koyarsak, asıl siyasi olacak gibi duruyor. İç siyasete her zaman iyi malzeme sağlayan ‘saldırı altındayız’ gibi mağduriyet söylemleri bu kez beklenen etkiyi yaratmamış gibi. Yandaş medya istediği kadar ‘kahramanlık destanı’ yazsın; kafalar karışık, cevapsız sorular giderek artıyor. Tribünlerde ‘ver mehteri’ coşkusu yok, halk giderek ağırlaşan ekonomik koşulların altında bitik vaziyette. Yani, yandaşlar istediği kadar gaz versin, iktidarı korumak için bu son hamle yetmeyebilir!

Erdoğan diyor ya, ‘ayak oyununa geldik’ gerçekten doğru...Oyuna geldi!..

Ne yapacağı, nereden vuracağı hiç belli olmayan dün dediğinin ertesi gün aksini rahatlıkla söyleyebilen bir başka isim olan Trump, bu oyunun baş kahramanı. Türkiye, sınır dışı harekata başlamadan ‘yeşil ışık’ yakan, TSK sınırı geçtikten sonra  tehdit üzerine tehdit savuran Trump, Erdoğan’ı gerçekten oyuna getirdi. ‘Tavşana kaç, tazıya tut’ politikası uyguladı bu oyuna gelen Türkiye artık, tüm dünyayı karşısına almış, yapayalnız bir ülke durumunda.

Rusya, ABD, AB, İran, Arap ülkeleri..say sayabildiğin kadar, tüm dünya Türkiye’ye ayar veriyor, ambargolar, yaptırımlar gırla…Bu kadar yalnızlaşmış bir iktidar için iki seçenek vardır, ya ilk seçimde gitmek ya da tüm Suriye politikasını yalayıp yutmak ve Suriye ile masaya oturmak.

İkinci seçenek hayata geçmeye başlamış bile, belirli seviyelerde Suriye rejimi ile görüşmeler başlamış bile. Sonunda, Şam’da namaz kılmaya ‘kardeşim Esad’ ile birlikte gidilirse hiç şaşmamak lazım.

ABD ile Rusya arasında gidip gelen, sonunda iki ülkeyi de karşısına alan AKP iktidarı  ‘ne İsa’ya ne Musa’ya’ yaranamadı, artık dünya çapında kaybetmiş durumda. Sırada, içerideki seçim kaybı var!

CHP de kongreler ertelenir mi?..

Tüm gözler, Suriye topraklarında devam eden ve nereye ne şekilde evrileceği belli olmayan operasyondayken, CHP bir yandan kongreler dönemine giriyor. Ancak kulislerde bunu bahane yaparak Genel Merkez’in kongreleri erteleyebileceği de konuşuluyor.  Mevcut kurultay delegelerinin büyük çoğunluğu olağanüstü seçim için imza vermişti. Sonrasında önemli bir kısmı imzalarını geri çekti/çektirildi. Karşılığında geçtiğimiz yerel seçimler için bazı vaatlerin verildiği konuşuldu.

Söylenen o ki, çoğu yerine getirilmemiş, imzasını çekenlerin bu nedenle tepkili ve kurultayda Parti Meclisi seçimlerinde muhalif isimlere yönelecekler. Özellikle Muharrem İnce ekibinin bu tepkiden yararlanıp daha fazla ismi Parti Meclisine sokabileceği söyleniyor.

Önümüzdeki yıl bir erken genel seçim olasılığından da söz edilerek, Kılıçdaroğlu’nun MYK da bazı değişiklikler yaparak bu kurultay dönemini erteleme ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor. Böyle bir hamle CHP örgütlerinde sarsıcı etki yaratacaktır ama iddiayı dile getirenler ‘ülke koşulları ve seçim olasılığı’ gerekçesinin baskın gelebileceğini belirtiyor.