Karşıyaka’nın Nergiz Mahallesindeki Nergiz Parkı’nın sembolü Zeytin Ağaçlarını Koruyan Halk heykelidir.

Bununla birlikte, son günlerde parkta bizzat halkın kendisinin korunması gündemde. Geçtiğimiz Pazartesi İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler parktaki insanlara ve hayvanlara havalı tüfekle ateş açıp, yaralanmalara yol açan fail veya faillerin peşinde. Nergiz mahallesi sakinlerini çok rahatsız eden bu olaylar zinciri hem yerel hem de ulusal basında büyük yankı uyandırdı.

Söz konusu park Nergiz’deki halkın da önerileri dikkate alınarak düzenlenmiş hoş bir dinlenme alanı. İçinde iki oyun parkı, spor aletleri alanı, oturma yerleri, Karşıyaka Belediyesi’ne ait bir kafeterya var. Etrafında ise 4-5 katlı apartmanlar ve işyerleri mevcut. Bu nedenle parkın nüfusun ve ekonomik faaliyetin yoğun olduğu bir merkezde olduğu söylenebilir. Bununla birlikte, birkaç aydır vatandaşlar yaralanmaktan veya daha kötüsünden kaçınmak için parktan uzak duruyorlar.

Geçtiğimiz Cumartesi ve Pazartesi günlerinde öğlen saatlerinde parkı ziyaret ettim. Parktaki vatandaşlara yönelik havalı tüfek saldırıları genelde 15.30-17.30 saatlerinde meydana geldiğinden kendimde parkın farklı köşelerinde oturabilme cesareti buldum. Park genelde tenhaydı. Parkın tenha olmasında o gün havanın yağmurlu olması mı  yoksa parka ateş ediliyor olması mı etkiliydi? Bunu anlamak o an için mümkün değildi. Birkaç kişinin banklarda oturduğunu gördüm. Belediyenin kafeteryasında da oturanlar vardı.  Orada da bir çay içtim.  Parkı ve etrafı gözlerken o an sizi birinin izliyor olabileceğini ve “bir çıt” sesi ile kendinizi tatsız bir olayın içinde bulabileceğinizi düşünmek kötü bir his. Bir taraftan da sosyal medya hesaplarını karıştırırken sosyal medyada paylaşılan Nergis Park’taki vurulma olaylarını anlatan bir habere yanıt verilen bir hesapta “Sniper ile değil air gun (havalı silah) ile vurdum köpekler için özür dilerim görev çıkmıyor biz de antrenman yapalım dedik” ifadesini görmek ilginçti. Ne tür insanlar var aramızda?

Medyaya konuşanlar ve de benim konuştuğum kişiler bu saldırıların çoluk çocuk işi olabileceğini öne sürüyorlar. İlk bakışta bu tahmin akla yakın gibi gözüküyor. Bir yetişkinin parktaki güvercinlere, kedilere ve sonra da insanlara ateş etmesi çok olağan bir durum gibi değil. Dünya geneline bakıldığında da eylem daha çok ergenlerin yapabileceği türden gibi gözüküyor. Nitekim, bu ay (Kasım) ortasında, ABD’nin Teksas eyaletinde 17, 19 ve 21 yaşlarındaki üç genç arabayla dolaşarak havalı tüfeklerle ateş edip, insanların yaralanmalarına neden oldukları için polis tarafından göz altına alınıp, tutuklandılar. Sorgularında canlarının sıkıldığını ve insanların tepkilerini merak ettikleri için bu suçu işlediklerini ifade ettiler. Bu eğlence anlayışları nedeni ile “ölümcül silahla ağır saldırı” suçlamasıyla yargılanacaklar. Yine bu ay ortasında ABD St. Louis’de FOX2 haber ekibine havalı silahlarla bir arabadan ateş açıp kaçan kişilerin eğlence arayan gençler olduğu ortaya çıktı. Bu kişiler de tutuklandılar.

Tabii ki Türkiye’de de canları sıkılınca havalı tüfekleri ile etrafa ateş açanlar var. 2011 yılının Temmuz ayında Eskişehir’de iki genç, akşam saatlerinde sokaktan gelip geçenlere ateş açarak üç kişiyi yaraladılar. Olayla ilgili olarak inceleme yapan polis ekipleri mağdurların yaralanma anında sokakta bulundukları noktaları belirledi. Yapılan incelemede zanlıların sokağa sabit ve yüksek bir noktadan ateş ettikleri sonucu elde edildi. Bunun üzerine, bu noktalara ateş edilmesi mümkün olan 18 daire için cumhuriyet savcılığından arama izni çıkarıldı. Yapılan aramada zanlıların bir apartmanın 7. Katındaki dairede olduğu belirlendi. Ekipler daire kapısını çilingir yardımıyla açtırdıktan sonra yaralanmaların meydana geldiği noktalara bakan pencerenin önünde havalı tüfek ve saçmalar ele geçirdi. Failler gözaltına alınarak tutuklandılar.

2017 Aralık ayında ise canı sıkıldığı için evinin balkonundan yine havalı tüfekle atış talimi yapan bir genç iki çocuğun yaralanmasına neden olduğu için Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı. Şüpheli “kasten yaralama” suçlaması ile yargılandı ve 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Büyük bir olasılıkla, Nergiz Parkı’na yapılan saldırıların da faili bulunacak. O zaman kimin, nereden, ne amaçla, nasıl bu saldırıları gerçekleştirdiği ortaya çıkacak. Failin yakalanmasında mahalle halkının mahallelerindeki parka sahip çıkmalarının büyük önemi var.  Fail hakkında bilgileri varsa bu bilgiyi derhal polise iletmeliler. Saldırganın insanları uğraştırmadan ortaya çıkması, hatasını kabul etmesi ve özür dilemesi akıllıca olacaktır. Böyle davranması cezasını hafifletebilecektir. Aksi takdirde, hapiste uzun bir zaman geçirmeye hazır olması gerekecek.