İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce ‘Akdeniz’ konsepti ile 2012 yılında düzenlediği Uluslararası Heykel Çalıştayı’nında İspanyol sanatçıAlmacino Gonzales Andres tarafından yapılan ‘Müzisyen’ adlı mitolojik figür olan ahşap heykel de sergilendi. Sonra bu “Müzisyen” dört yıl boyunca İzmirlilerce, metronun İzmirspor durağında zevkle ve hayranlıkla seyredildi.

Ama bu heykeli nefretle izleyenler de vardı:

“Müzisyen” önce  AKP Gençlik Kolları üyesi bir grup tarafından protesto edildi. AKP Karabağlar Meclis Üyesi Emrullah Kavuz da heykele kilit vurmuş, 'müstehcen' olduğunu ileri sürmüş ve cinsel organını bezle kapatmıştı. Bu eylemleri sırasında şöyle demişti: “…İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan heykeli kaldırmasını istedik fakat talebimiz yerine getirilmedi… Biz AKP’liyiz biz sadece yaparız. Ve lütfen sizden rica ediyoruz, Allah rızası için bu heykeli kaldırın. Bugünkü protestomuzda zincirle kilit vurduk. Protestomuz heykel kalkana kadar devam edecek."

Çıplak heykeli televizyonlardan gören başkaları da vardı; Erzurumlu 98 yaşındaki Mehmet Yılmaz! Bir yığın masraf edip, sadece “Müzisyen” için İzmir'e gelen M. Yılmaz da “…Heykelin Müslümanlığa yakışmadığını…” söyleyerek, Kocaoğlu'na : "Aziz Bey, Sayın Başkan bu Müslümanlığa yakışacak bir şey değil. Müslümanların bunu görmesi doğru bir şey değil. Sayın başkan, ben Erzurum'dan bunun için geldim buraya. Bu Müslümanlığa yakışmaz, asla Müslümanlığa göre değil. Bunu kapatmak lazım!"

Bu kadar mı? Hayır! İzmir AK Parti Gençlik Kolları üyesi bir grup 14 Mayıs 2016’da heykeli protesto etmişti. AKP Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Onur Selbi de: "İzmirspor metro durağında yer alan çıplak erkek heykeli, alenen çocukların cinsel teşhire uğraması sonucunu doğurmakta ve vatandaşlarımızı rahatsız etmektedir" diyerek bu protestocular kervanına katılmıştı. Bu Selbi, 25 Nisan'da Twittter hesabından "Laikliğin tartışmaya açıldığı Yeni Türkiye, hamdolsun. Belli bir tanımı olmayan, herkesin istediği gibi yorumladığı, bizlere inkılap diye yutturulan bu saçmalık 79 yıldır milletimize çok çektirdi" yazmıştı.

Selbi, (E) TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a destek verdiği bir başka Twitter paylaşımında ise şu ifadeleri kullanmıştı:

"Laiklik mevcut haliyle kesinlikle tartışmaya açılmalı, ya yeni anayasada belli bir tanıma oturtulmalı ya da kaldırılmalı, net! Muhalefet partilerinin mevcut konjonktürde bu tartışmayı farklı boyutlara çektiğini ve çekeceğini elbette görüyoruz. Ancak anayasada belli bir tanımı olmayan laikliğin geçmişte olduğu gibi gelecekte de büyük sorunlar açmayacağının kimse garantisini veremez. Laiklikle derdimiz yok. Mevcut laiklik anlayışı ve uygulanışı ile derdimiz var. Velhasıl Meclis Başkan'ımız gerek parti gerek milletimizin büyük çoğunluğunun tercümanı olmuştur. Konuşmasından sadece 2 cümleyi kesip ahkam kesenler tamamını incelediğinde altına imzalarına atacaklarına eminiz."

Uzun süre bu tür eleştiri ve sözlü saldırıların hedefi olan mitolojik heykel en nihayetinde, İBB’de çalışan Serdar K. tarafından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na "kızdığı" gerekçesiyle balyozla kırılmıştı. “Müzisyen” , heykeltıraş Tonguç Sercan tarafından kısmen onarıldı ve  düzenlenen bir etkinlik sonrası eski yerine konuldu. 3. Uluslararası Heykel Çalıştayı’nın 2.kısmı için İzmir’e gelen yabancı ve yerli 15 heykeltraşın katılımıyla gerçekleşen etkinlikte de saldırı kınandı.

Sanatçılar bu olaya elbetteki tepkiliydiler. Eseri onaran Tonguç Sercan, “Bu sanat eserleri, aslında kamunun ortak malı, ortak kültürümüzün bir parçası. Bunlara sahip çıkmak, hepimizin ortak sorumluluğudur” diye konuştu.
Ekin Erman ise, “Heykeller uzun yıllardır çeşitli saldırılara maruz kalıyor. Bu heykele saldıran zihniyet, son günlerde iyice artan kadın cinayetleri, çocuklara taciz olayları gibi rezilliklere ses çıkarmıyor ama sanat eserlerine saldırıyor. Buna dur demenin yolu, ‘tekrar yapmak, tekrar üretmek’tir. Onlar kıracak, bozacak, biz yeniden yapacağız” dedi.

İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu da twitter hesabından kırılan heykelin fotoğrafını paylaşarak “Çok üzüldüm. Bizim İzmir’imiz bu olamaz! Kırılan heykeli aynı yerde sergilemeye devam edeceğiz” demişti. Yetkililerce yapılan açıklamalarda da “Heykeltıraş Andres, 2016 Eylül’ünde  İzmir’e gelerek, heykelin son restorasyonunu tamamlayacak, düzenlenecek bir etkinlikle heykel bu kez kaidesi üzerinde eski yerine dikilecek.” denildi.

Olay, ikinci yılını doldurdu üçüncü yılına girdi; bekliyoruz!

Bu arada merak ediyorsanız, bu müstehcen (!) heykele saldırgan Serdar K.’ya bir şey olmadı ve serbest bırakıldı! Öyle ya o, eğitimin herkes için ulaşılır ve parasız olmasını istememişti ki!