İzmir’imize de değil esasında Türkiye’mize yakışan örgütlerimiz var. Ne de olsa ilklerin kenti olduğu için örgütleri de Türkiye’deki ilk örnekleridir.

Elele Hareketi, Egeçep, Halkların Köprüsü, Yaya Derneği… Övüneceğimiz örgütlerimiz elbette bu kadar değil; şimdilik bunlardan söz edeyim:

Elele Hareketi, Bergama Ovacık altın madenine karşı kurulan bir örgüttür. Türkiye’de ilk kez bir ekoloji örgütü kuruluyordu. İzmir Barosu, Tabipler Odası, Türk Mimar Mühendisler Odası öncülüğünde 42 bileşeniyle Bergama köylüleri ile yıllarca mücadele etmiş, Türkiye’mize bu konuda öncülük etmiş bir örgüttür. Birçok hukuksal kazanımlar elde etmiştir. Ancak hukuksal kazanımları uygulayacak bir devlet anlayışı olmayınca…

Egeçep, Ege Çevre ve Kültür Platformu, Elele Hareketi altın madenciliğini özel mücadele alanı olarak seçmiş olduğu için diğer yaşam alanları mücadeleleriyle kültürel konuları amaç edinmiştir. Madencilik, enerji yatırımları, suyun ticarileştirilmemesi, vb. konularda birçok çalışması vardır. Yaşam alanları hakları için direnenlere hukuksal, teknik ve bilimsel destekler sağlar. Bu nedenle de Ege Bölgesi düşünülerek örgütlenilmiş olsa da tüm Türkiye’den destek ve dayanışma için aranan bir örgüt olmuştur.

Halkların Köprüsü Derneği, Ülkemize sığınmak zorunda kalan Afganistanlı, Pakistanlı, Suriyeli, Bangladeşli, vb. ülkeden kardeşlerimize sahip çıkmak, yardımda ve dayanışmada bulunmak amaçlı oldukça kararlı ve özverili bir örgüttür. Sağlık taramalarından tutun da yaşam için gerekli her türlü gereksinimi sağlamaktan, eğitime kadar sığınmacı insanların yanında çalışkan bir örgüttür.

Yaya Derneği, Avrupa Birliği Yaya Hakları Sözleşmesi çerçevesinde, İzmir’imizin de bu standartlarda yaşanabilir, yaya öncelikli bir kent olabilmesi için yola çıktı, Türkiye’ye örnek olmakla, İstanbul’da şube açmak üzeredir. Umarım bu örgütümüz sayesinde yaya öncelikli bir kentte yaşamanın keyfiyle 1. Kordon’daki kaldırımlarda gezeceğiz.

Elbette daha sonraları kurulan övüneceğimiz, kentimizi onurlandıran ekoloji, kent kültürü, yaşam platformlarımız da var. Bu örgütlerimizin amaçlarını gerçekleştirmeleri, daha iyi bir kentte ve ülkede saygın insanlar olarak yaşamamızı sağlayacaktır. Web sayfalarından bu örgütleri izlemek, destek olmak hatta katılmak görevimizdir. Başka türlü kendimizi de kentimizi de koruyamayız.