AKP MHP ittifakının içki yasağı, aşı sorunu, pandemi sürecinin iyi yönetilmeyişi, ekonominin kötüye gidişinin durdurulamayışı gibi birçok konuda başarısız olmaları Cumhur ittifakını tükenme noktasına getirdi.

Erdoğan’ın yeni anayasa, HDP ve Anayasa Mahkemesini kapatma gibi bazı konularda cumhur ittifakının gündemini belirleyen MHP lideri Bahçeli’den kurtulma çabası içinde olduğunu düşünüyorum.

Aynı rahatsızlığın MHP’de de olduğu görüşündeyim.

Neden birbirlerinden rahatsızlar?

AKP’liler ve parti kurmayları MHP’nin her şeyi dikte etmesinden rahatsızlar. MHP’de dar bölge, daraltılmış bölge gibi AKP’nin seçim önerilerinden rahatsız oluyor. MHP daraltılmış ve dar bölge gibi seçim düzenlemesinin AKP’ye MHP’ye değil HDP’yi güçlendireceği endişesi yaşıyor. Böyle bir durumda MHP’nin yok olması anlamına geliyor.

Büyük Birlik Partisi ve HÜDA-PAR ile görüşen Erdoğan, Saadet Partisi’ni ikna edemedi. Ben hala Bahçeli’nin bu birkaç ay içinde bir erken seçim açıklamasında bulunacağı görüşümü sürdürüyorum.

Yani Bahçeli seçim yasası değişmeden bir erken seçim açıklaması yapabilir.

MHP erken seçimde cumhur ittifakını destekleyebilir ancak seçim sonrası desteğini çekebilir. Çünkü bu seçim yasasıyla erken seçime gitmek esasında AKP’ye de yaramayacaktır.  Giderse hem meclisi hem de cumhurbaşkanlığını kaybeder.

Öte yandan Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı olabilmesi için erken seçime gitme zorunluluğunu da anımsatmakta fayda var. İki dönem cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan anayasa değişikliği yapmadan aday olamaz bunun bir kez daha altını çizmek isterim. Seçimin 2023’de olacağını söyleyenlere bakmayın Türkiye erken seçime doğru kesin gidiyor ve Erdoğan’da bunları biliyor. Erdoğan seçim yasasını değiştirmeye gidebilir ancak bu sefer de 1 yıl beklemek zorunda. O zaman da CHP’yi 1 yıl bekleme maddesini daha kısa bir süreye çekme konusunda ikna edebilirse olur. HÜDA-PAR’ın AKP’yi destekleme noktasında şüphelerim var.

Neden mi? Ali Babacan’ın kurduğu Deva Partisi ile Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi çok ciddi oranda muhafazakar Kürtlerle içi içe görüntü vermeye başladılar. Bu iki parti de parlamenter sistemin getirilmesi için seçimlerde millet ittifakının yanında yer alacağı için HÜDA-PAR’ın tabanının da AKP’ye destek vermeyeceği görülüyor.

Hukukçular 2017 Yılında Anayasanın 101. Maddesi değiştirildi ama “cumhurbaşkanı en fazla iki kere seçilebilir diyen 2. Fıkrası değiştirilmedi. Erdoğan bu yüzden anayasanın 101. Maddesinden korkuyor. Yapılan anket sonuçlarında ülke nüfusunun çoğunluğu iktidarın yanında olmadığı paylaşımlarını Erdoğan gibi Yüksek Seçim Kurulu’nun da gördüğü düşüncesindeyim. YSK’nın bu sefer farklı bir yönden esebileceği ise siyaset kulislerinde dile getiriliyor.

Yani AKP’nin MHP’den MHP’nin AKP’den kopmak istiyor. Erken seçim ise 2021 kışı gelmeden halka “ge-li-yo-rum” diye sesleniyor.