Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşımda yeni bir sistem geliştirdi ya, yandaş yalakaları geçtim, bakıyorsunuz CHP’liler bile ‘zam yapıldı’ diye yaygara koparıyor. Evet bir kesim kullanıcı için artış var ama ben asıl çifte standarda dikkat çekmek istiyorum. Kurlar fırlamış, enerji, akaryakıt fiyatları alıp başını gitmiş, merkezi yönetim CHP’li yerel yönetimlere hakkı olan parayı vermiyor… CHP’li belediyeler en zor koşullarda hizmet vermeye çalışırken, kimsenin ülkeyi batağa sürükleyen iktidar ortaklarının zamlarına sesi çıkmıyor, 90 dakika üzerinden fırtına estirilip, ‘vur abalıya’ deniyor. Keşke tüm zamlara böyle tepki gösterilse!

Görüyorum ki, sapla saman karıştırılmış durumda. Bir muhalefet partisi olarak CHP’yi eleştirmek başka bir şey, orada beklentiler çok farklı. Pusulası iktidar olan bir muhalefet partisi olmak, Akp’nin gündemiyle muhalefet etmeye çalışmak elbette eleştirilir. Ama muhalefet partisi CHP ile ‘icraatçı’  CHP’li yerel yönetimleri aynı potaya koymak haksızlık. En zor koşullarda yerel yönetim hizmeti vermeye çalışan ve bu koşullara rağmen başarılı oldukları anketlerde de teslim edilen CHP’li belediyelere bu kadar yüklenmek hiç adil değil. Ne yazık ki son günlerde İzmir’de yapılmak istenen bu!

Toplu ulaşımda 90 dakika aktarma uygulamasının başladığı günleri hatırlıyorum. Kent içinde bir uçtan diğerine tek ulaşım sistemiyle gidilen dönem sona ermiş, indi-bindi yapılan aktarmalı sistem başlamıştı. Tek seferde 1- 1,5 saatlik yol yapılan otobüslerin kaldırılması vatandaşı isyan ettirmiş, İzmir karışmıştı. Yeni olan her şeye olduğu gibi buna da alışma süreci gerekiyordu. Aktarma sistemi, raylı ulaşıma yolcu getirme ve kent içine otobüs girişini olabildiğince azaltma amacı taşıyordu. Öyle de oldu, kent içi trafik biraz rahatladı. Vatandaş, aktarmanın bütçe dostu bir uygulama olduğunu gördü.  Zaten büyük kentlerde toplu ulaşım, dünyanın her yerinde aktarma esaslıydı; İzmir de bu sisteme geçmişti.

Şimdi aktarma sistemi yeni bir konsept kazandı, uygulama ay sonunda başlayacak. Aktarma, 120 dakikaya çıktı ama ilk binişten sonrakilerde 50 kuruş ücret alınacak. Zam dedikleri bu ve doğru! Artış sadece aktarma yolcusunu etkileyecek. Ancak yolculuğu tek biniş olan vatandaşa da indirim yapılacak.  60 yaş, öğrenci, öğretmen uygulaması, yüzde 50 indirimli saat uygulaması aynı kalıyor. Yeni sistem ile sanırsınız ki, belediyenin kasasına paralar akacak, hayır hala zarar edecekler! Bu ceberrut iktidara rağmen hala icraat yapabilmeleri bile mucize!

8 ay sonra neden gündemde, biliyor musunuz?

Daha başkan adayı bile değilken yaptığı ve herkesin malumu olan konuşmasıyla Biden;  8 ay sonra neden tedavüle sokuldu, herkes bunu soruyor değil mi? Bence, çok hin bir plan var altında… Hani kankası Trump, Erdoğan için ‘satranç oyuncusu’ diyor ya… Satranç, karşı tarafı ‘mat’ edersen anlamlı olur, oynayıp hep ‘mat’ olursan; yandın… Bizimkiler hep mat olan taraf ve bu olayda da hamleler çok başarısız kurgulandı. Şöyle ki, Biden, Kasım’daki seçimi çok büyük olasılıkla alacak. İktidar, bu ihtimalden fazlasıyla rahatsız. Erdoğan için ‘Sadece benim sözümü dinler’ diyen ve bu sözleriyle sanki ‘sahibi olduğu bir canlıdan söz edermiş’ gibi mesaj veren Trump’tan, tüm aşağılayıcı sözlerine rağmen pek memnunlar.

İkincisi, kendileri de yapılacak ilk seçimde iktidardan gideceklerini öngörüyorlar. İşte böyle bir durumda ‘gördünüz mü, Biden müdahale etti, destek verdi, seçimi öyle aldılar’ diyerek maraza çıkaracaklar. Bunlar bir tahmin tabii… Ama siyaset ileriyi okuma işi ve ben bu suni gündemi böyle okuyorum. Sanıyorum CHP’nin ‘tuzak’ demesinin altında bu yatıyor.