Yazılı veya sosyal medyada belki denk gelmişsinizdir. İzmir'deki bisikletliler geçtiğimiz Cumartesi günü Bostanlı'da bir yıl sürecek olan sahil düzenlemesi sebebiyle aynı bölgede yer alan bisiklet yolunun kapatılmasını protesto ettiler. Şehirdeki her inşaa faaliyetinde otomobillerin yolunu 1cm bile daraltmadan onlara servis yolu yapan, hatta büyük bulvarları tek yöne çevirebilen belediyemizin (geçici süre bisikletlilerin kullanması için bir bisiklet yolu yapımına dair UKOME kararı olmasına rağmen) bisikletlilere 60-70 cm arası bir yolu reva gören tutumudur protestonun nedeni.

İptal edilen yol aynı zamanda İzmir'in bisiklet paylaşım sistemi BİSİM'in bisiklet yolu ağında gösterilen bir yol. Merak ediyorum Bisim kullanıcılarına yani Bisim kartı sahiplerine bu yolun bir yıl süre ile kapalı olacağını ve bu alanlardaki BİSİM İstasyonlarının kullanamayacağını SMS, e-mail veya sosyal medya aracılığı ile duyurdu mu acaba? Kapanacak bir yol ya da kavşak olduğunda koca koca ilanları her yerde görürürüz oysa. BİSİM'in Twitter hesabına baktığımızda en son tweetin 10 Ara 2016 tarihinde atıldığını görüyoruz. Bu da gösteriyor ki öyle bir duyuru bulunmamakta. Çağdaş belediyecilik? İletişim çağı?

Öte yandan aynı bölgede bisiklet kiralama hizmeti veren merkezin yerinden kaldırılmasına dair yapılan başvurumuza verilen yanıt ne kadar rahat! Şöyle diyor belediyemiz; "Bostanlı rekreasyon alanında yapılan çevre düzenlemesi nedeniyle yüklenici firmanın inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra dilekçeniz de belirtmiş olduğunuz hizmetimizle ilgili olarak yenisi yine aynı yere daha güzel ve modern olarak 1 yıl sonunda açılacaktır ve tekrar ücretsiz bisiklet projemiz devam edecektir."

Bir bisiklet kullanıcısı, ulaşım aracı olarak bisikleti tercih etmiş, bu şehirde yaşayan diğer hemşerilerimle eşit birey olarak ben bu yanıta şu gözle bakıyorum. Belediyemiz hemşerilerine verdiği hizmetler içerisinde hangisini 1 yıl süre ile durdurabilir? Su, temizlik, ulaşım hizmetlerini 1 yıl durdurabilir misiniz? Bir caddeyi, bir bulvarı bir yıl süre ile kapatabilir misiniz? Kapatamazsınız! Ancak söz konusu İzmir'de bisiklete dair bir şey ise bir yıl, iki yıl çok rahat iptal edilebilir ve kapatılabilir.

Şimdi bunu okurken bazılarınız "ama onlar hayati hizmetler hiç bisikletle aynı şey mi?" diyecektir içinden. Benim için hayati ve ben içinde o eleştiriyi geçiren kişi ile bu şehirde eşit hakka sahibim. Semtinize işleyen otobüs hattının kaldırıldığını, rotasının değiştirildiğini, bindiğiniz durağın metrelerce öteye ve tehlikeli bir noktaya taşındığını düşünün. Bunu size hiç haber vermeden yaptıklarını düşünün. O zaman anlarsınız. Lakin bu verdiğim örnekteki gibi bir otobüs hattına ya da bir durağa bu yapılsa bunun ilanını duyurusunu her yerde görürsünüz. Ama bisiklet ise tercihiniz yolunuzun kapatıldığını o yolda giderken, bisiklet kiraladığınız noktanın ortadan kaldırıldığını oraya gittiğinizde öğrenirsiniz. İşte bu İzmir'deki yerel yönetimin bisiklete ve bisiklet kullanıcılarına verdiği önemin ve bu konudaki hassasiyetinin göstergesidir.

Siz böyle yapınca doğal olarak biz rahatsız oluyoruz ve eleştirilerimizi arttırıyoruz. Haklıyız! Biraz sorabilir misiniz kendinize "bisikletliler neden böyle diyor?" diye lütfen.

Ben sebebini izah etmeye çalışayım. "İzmir'de pedal Devrimi" diye geçen sene yayınladığınız basın bülteninde 2017 sonunda tamamlanacak diye lanse ettiğiniz bisikletli ulaşım altyapısı projelerinin hiçbirisini yapmadınız. Artacağını vaad ettiğiniz bisiklet yolları ağını daha da geriye çekerek kısalttınız, yıllardır çözülemeyen 2013 yılında Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki toplantıda sözünü verdiğiniz Bornova/Karşıyaka yönünden gelen bisikletlileri güvenle Alsancak Silo önüne indirecek yolu ekibiniz hala yapamadı. …. Daha bir sürü sözü verilen yapılmayan, bisiklete dair paradigmasını bir türlü değiştiremeyen bir belediye var artık karşımızda. Otomobiller için yaptığınız diğer hizmetler bizi ilgilendirmiyor. Benim aracım bisiklet ve ben anayasal olarak eşit vatandaşlık temelinde adil hizmet ve öncelik planlaması istiyorum.

Bir yandan da Mayıs ayında İzmirli bisikletliler şampiyonluğa giderken bisiklet üstündeydiniz, ilçe belediye başkanlarınız ardı sıra bisikletlileri davet ettiler "gelin bizle de sürün" diye. Davetlere icabet edildi, kare kare fotoğraflar "İzmir Bisikletin Başkenti" "Bisiklet Kenti İzmir" başlıkları ile süslü haberler... Bir yazı da yazmıştım "Başkan Bisiklete Binerse Ne olur? Ne oldu?" diye. Hangi oturuma çağırdıysanız geldik, anlattık. Bayramlarda kutlamalarda "bisikletliler de eşlik etsin" dediniz atladık geldik... Belediyemiz için güzel bir imaj oldu ancak o tarihten itibaren bizim bisiklet yolu uzunluğumuz metre metre eksile eksile geri gitmeye başladı.

Ancak halen yollarda işinden evine, okuluna bisikleti ile gidenler görüyoruz ki galiba kullanıldık, kandırıldık. Ne desek … bekleyin, …. bekleyin... Hep bekleyin.

Bu şartlar altında söyler misiniz Sayın Başkan size nasıl inanalım ve güvenelim?