6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız büyük deprem felaketinin yıl dönümünü yaşıyoruz.

10 ilimizi yıkıp yok eden 7,4 büyüklüğündeki iki farklı deprem, bizlere özellikle de merkezi ve yerel yönetimlere büyük uyarılar verdi. İzmir olarak 30 Ekim 2020 yılında büyük bir deprem acısı yaşamıştık. Yüzün üstünde canımız Seferihisar depreminde aramızdan ayrıldı. Hem İzmir'de yaşanan üstüne Kahramanmaraş merkezli büyük deprem, özellikle yerel yönetimlerin konuya daha farklı bakmasını sağladı. Bu konuda her ilde bina stokları incelemeye alındı. İzmir'de bina kalitesinin çok düşük olduğu zaten biliniyordu, bu yapılan çalışmalarla tespit edildi. 7 ve üzerinde yaşanabilecek bir deprem İzmir'i yıkıp geçer uyarısı birçok uzman tarafından aralıklarla yapılıyor. İzmir'in fay hatları inceleme altına alındı. İzmir Büyükşehir ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nin yaptığı çalışma sonuçları kamuoyu ile paylaşılıyor. Ama bunun yanında meselinin özüne henüz gelinebilmiş değil. Kentsel dönüşüm ve binaların güçlendirilmesi olması gereken hızda gitmiyor.

Yeni seçilecek başkanlar yeni umut!

İzmir'de seçilebilecek belediye başkan adaylarının birçoğu mühendis ve mimar kökenli. Sanırım Büyükşehir dahil, ilçe belediye başkan adaylarının yaşanabilecek İzmir depremi ile ilgili düşüncelerini seçmenlerle paylaşacaktır. Her ilçe belediye başkanı büyükşehir ile birlikte deprem konusunda ne yapacağını seçim bildirgesinde açıklaması ilerisi için daha bir anlam kazanacaktır. Her belediye, deprem öncesi ve sonrası için gerekli çalışmaları yapmalı ve bunu halkla paylaşmalıdır. Büyük acılar yaşamamak adına bu çalışmaları yapmak herkesin görevi olmalı. Deprem eğitiminden, yapı denetimlerine kadar seçilecek tüm belediye başkanları bilimsel ekiplerle bu işi götürmelidir. Tarihi belli olmayan büyük bir depremi İzmir'de yaşayacağız. Önemli olan zamanı bilinmeyen depreme karşı hazırlıklı olabilmek.

Son cümle: Birçok ilimizi yok eden 6 Şubat depremleri herkese ders olmalı. Felaketler karşısında insanlarımızı yaşatacak tedbirler acilen alınmalı...