Türkiye gündeminde uzun zamandır Hayvan Hakları Yasası var. Özellikle hayvan severlerin yasanın çıkması yönünde büyük beklentisi var. Çıkacak yasa, can dostlar açısından büyük yenilikler taşıyor. Eğer TBMM’de kabul edilir yasa haline gelirse… Hayvanlara eziyet ve şiddet cezalandırılıyor. Üstüne hapis cezası geliyor ve bu ceza ertelenmiyor. Hepsinden önemlisi hayvan ticaretine yasak geliyor. Yeni düzenlemeyle yunus parkları ve hayvanat bahçeleri de tarih oluyor. Yıllardır iyi niyet ve vicdan sorumluluğunda giden insan-hayvan ilişkileri resmiyet kazanmış olacak. Araç arkasına at-köpek bağlayan magandalar, eziyet sabıkalısı olarak hapishanelere gönderilecek.

HAYVANLARA DA ADALET GELSİN!

Nerede yaşarsak yaşayalım hepimizin hayatının bir bölümünde veya tamamında bir hayvan bizimle olmuştur. Hayatında hayvanlar olmayanların da ileride olma ihtimali de çok yüksektir. Bazılarına dost-arkadaş, bazıları da iş arkadaşı, ekmek kazanma ortağıdır hayvanlar. Yeni yasayla can dostlar, eşya ve mal statüsünden çıkıyor. Canlı ve duygulu varlıklar olarak hukuki güvence altına alınıyor. Yasa çıkarsa; hayvanlara eziyet ve işkence edenler sadece bir kabahat işlemiş olmayacak, bu fiiller artık Türk Ceza Kanunu’na göre bir suç olarak tanımlanacak. Bu durum şu anlama geliyor. Bunu yapanlara hapis cezası verilecek. Hatta Türk Ceza Kanunu’nda birçok suçun cezası ertelenebilirken, hayvanları işkence ederek öldürenlere 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek ve bu cezalar ertelenmeyecek.

BELEDİYELERE YENİ GÖREVLER

Yeni yasa belediyelere hayvanların korunup kollanması, tedavi, aşılama ve kısırlaştırılmalarıyla ilgili yeni sorumluluklar veriyor. Her ilçede barınak ve hayvan hastanesi kurulacak. Hayvanları toplayıp kırsal alana bırakan yerel yönetim cezalandırılacak. Bu sorumluluklar çerçevesinde bütçeden kaynak aktarılacak.  Aşılanan hayvanlar daha önce olduğu gibi alındığı yere bırakılacak.

Sahipli hayvanlar çip takılarak izlenecek ve sokağa atılması durumunda sahipleri sorumlu tutulacak. Bu kişilere para cezası uygulanacak. Türkiye’de uzun zamandır vicdan ve merhametin sağlayamadığı ortamı sanırım zorunlu yasa can dostlar lehine uygun hale getirecek. Sokak hayvanları sorunu ortadan kalkacak. Sahipli veya sahipsiz adı altında ortada hayvan kalmayacak.

Son cümle: “Can dost hayvanlar mal değildir. Candır can... Unutmayalım!”