Haber almak, bilmek, gelişmeleri takip etmek bir haktır. Kentlerde bu hakkı yurttaş adına sağlayan kurumlar gazete, radyo ve televizyonlar olarak ortaya çıkıyor. Mahalli Basın olarak başlayan serüven, 90’lı yıllarda yayın tekelinin kırılmasıyla Yerel Basın olarak yoluna devam etmiş, internetin getirdiği teknolojik gelişmelerle Yeni Nesil Medya olarak günümüzde işlevini sürdürmektedir. Türkiye nüfusunun yüzde 93'lük bölümü kentlerde yaşıyor. Bu durum kentlerde sorunların katlanarak büyümesine neden oldu. Ekonomik ve sosyal sorunlar, sağlıklı şehir planlaması, temiz su, konut-barınma, ulaşım ve sağlık konu başlıkları kentler açısından daha da önem kazanmaya başladı. 

7 YILIN İZİ'NE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

KENTLERİN EN BÜYÜK EKSİKLİĞİ: BİLGİ VE İLETİŞİM

Sosyal medyanın hayatımıza dahil olmasıyla birlikte doğru bilgi ve doğru haberin önemi daha da önem kazanmaya başladı. Bilgi ve iletişim eksikliğinin yanına günümüzde yanlış bilgi ve yalan haber kavramları kaotik bir medya düzeni oluşturdu. Bilgi ve iletişim eksikliğinin yanında doğru ve güvenilir haber ihtiyacı daha çok ortaya çıktı. İşte burada Kent Gazeteciliğine büyük görev düşüyor. Habercilik, yurttaş için yapılır. İzleyicisiz tiyatro nasıl olmazsa okuyucusuz medya da olmaz. Haberi veren ile haberi alan arasında gerçekleşen eylemde kaçınılmaz olarak uyulması gereken şartlar kendini ortaya çıkarıyor. Halkı önceleyen, kamu yararını ön planda tutan gazetecilik anlayışı kentlere her açıdan büyük hizmet etmektedir. 

"Gazetecilik bir meslek olmaktan öte, bir hayat tarzı, hayata bakış, olaylar karşısında gösterilen refleks, heyecan, özgürlük anlayışı, kamuya karşı duyarlılık ve demokrasinin asgari değil tüm kurallarını sindirmektedir".  Bu tanım Usta Gazeteci Mete Çubukçu'ya ait. Gazeteci, kanunlar dışında halka karşı da sorumludur. Yerel dinamiklere özgürlük anlamında bağlı kalmak habercilik açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Yurttaşın doğru bilgiyi doğru zamanda bilme hakkını eksiksiz yerine getirme kent gazeteciliğinin asli görevi olmalıdır. 

İzmir Basını tarihi geçmişiyle köklü gazetelere sahip. Yıllardır kent haberciliğine büyük katkı koymaya devam ediyorlar. İnternetle birlikte hayatımıza giren yeni gazetecilik kavramı bilgiye ulaşmayı daha da hızlandırdı. Hepimizin ortak dileği gazetelere verilen her desteğin bu kente ve demokrasiye verilmiş destek olarak kabul görmesidir.

Hepimizin ortak dileği gazetelere verilen her desteğin bu kente ve demokrasiye verilmiş destek olarak kabul görmesidir.