Aylardır karınca misali bir çalışma yürütülüyor İzmir’in çok daha etkili bir sanat kenti olması için. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sevgili Tunç Soyer, bu kenti güzelleştirecek tüm çalışmalarının yanı sıra bu konuya çok önem vererek titiz bir çalışma yürütülmesi için çaba harcıyor. Çok yakında sanat çevresi tarafından merak edilen bir çok sorun güzel müjdelerle öğrenilecektir. İzmir Anadolu’nun Avrupa’ya açılan önemli bir kapısı ve Avrupa’daki gelişmelerin kentin üretim mekanizmasının içine girmesiyle ülkemiz açısından örnek teşkil edecek bir kent olacak.

Geçtiğimiz hafta Hollanda’daki şehir tiyatrosu yapısını söylemiştim. Sizin bu yazıyı okuduğunuz sıralarda da Hamburg’ta olacağım. Hem Hamburg hem de Berlin yerel insiyatifleriyle kent tiyatrosu çalışmaları hakkında bilgi alacağım. Oradaki fiziksel yapıyı inceleyerek bizim kentimize yansımasını tartışacağız.

Hamburg’ta 4 yıldır ortak projeler gerçekleşiyor İzmir’le özellikle Hamburg Mut Theater yani çok kültürlü Hamburg Tiyatrosu bu çalışmaları ete kemiğe büründürüyor. Bu sene de Nisan ayında yine bir festival organize edecekler. Mahmut Canbay Türkiye kökenli bir Alman olarak devam ettiği yaşamında çok kültürlülüğü başarıyla temsil ediyor. Hamburg’un yapısını da beraber inceleyeceğiz. Berlin örneğiyle geriye Prag, Viyana ve İtalya’daki örnekler kalacak 2020’ye girmeden bu örnekleri de incelemiş, uygulayıcılarıyla fikir alış verişinde bulunmuş olacağız.

Avrupa’daki incelemeler sürerken. Türkiye’de de alanla ilgili dostlarla tartışmalarımız devam etmekte. Oldukça hastayım bu yazıyı yazarken ama size merhaba diyip, bilgi aktarmaktan uzak kamlıyım istedim. Bu yüzden yazının kısalığını gribe verin. Ama bu kış heyecanlı ve tartışmalarla dolu geçecek. Bu sancıdan İzmir’e yakışır müthiş güzel şeyler doğacak. Bu kentin en ücra yeriyle bile içselleştirmiş Soyer, ortak aklın ve birlikte üretimin en güzel örneklerini verecek. Buna inancım ve güvencim tam. Eminim bir çok dostumla aynı heyecanı paylaşıyoruz…