Dünya, uzunca bir süredir insan ırkına rağmen varoluş mücadelesini sürdürüyor. Kapitalizm günden güne yıkıcılığını arttırırken, yeryüzü afetler zinciriyle sarsılıyor. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'nun (IFRC) verilerine göre, geçen 10 yıl içinde dünyada yaşanan doğal felaketler yaklaşık 2 milyar kişiyi etkiledi. 2018 yılında açıklanan raporda, 2008 ile 2017 yılları arasında toplam 700 binden fazla kişinin doğal felaketler sonucu yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Bu sayısının yarısını depremlerde ölenler oluşturuyor. Rapora göre, geçen 10 yılda yaklaşık 3 bin 750 doğal felaket yaşandı. Bunların yarısını oluşturan sel ve taşkınlar yaklaşık 730 milyon kişiyi etkiledi. Doğal felaketlerin diğer yarısını ise kasırga, sıcak hava dalgası, toprak kayması, yangın, deprem ve yanardağ patlaması gibi doğal felaketler oluşturuyor. Aşırı sıcaklar ve kuraklığın da geçen 10 yıl içinde 87 milyon kişiyi etkilediği tahmin ediliyor.

Salt son bir ay içerisinde yaşanan global kaosa bakarak dahi, dünyanın gidişatı hakkında yorumda bulunabilmek mümkün. Kısa bir anımsatma yapmak istiyorum ki durumun vahameti bir kez daha sarssın bizi:

*Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan ve çevre illeri de etkileyen 6.5 büyüklüğünde bir depremde resmi rakamlara göre 39 kişi yaşamını kaybetti.

*Çin'in Wuhan kentinde tanımlanamayan virüs dünya çapında paniğe yol açtı. Bulaştığı kişilerde akciğer rahatsızlıklarına yol açan ve şimdiden dört farklı ülkeye de yayılmış durumda olan virüs sebebiyle çok sayıda insan hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü ise dünya çapında daha çok vakanın görüleceğini kaydetti.

*6 milyondan fazla hektar alanın yandığı, milyonlarca hayvanın yaşamını yitirdiği Avustralya'daki yangınların ardından bölge sel felaketi, kum fırtınası ve ceviz büyüklüğünde doluyla karşılaştı.

*Brezilya'nın güneydoğusunda bulunan Minas Gerais eyaletinde şiddetli yağışlar sonrası meydana gelen sel ve toprak kaymalarında ölü sayısı 53'e yükseldi.

*Pakistan'daki yoğun kar yağışı sonucu meydana gelen çığ nedeniyle 108 kişi hayatını kaybetti, 176 kişi de yaralandı.

*Filipinler'de başkent Manila yakınlarındaki Taal Yanardağı'nda patlama meydana geldi, afet bölgesinden tahliye edilen vatandaşların sayısı 82 binin üzerine çıkarken 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

*Endonezya'da etkili olan şiddetli yağışlar Cakarta, Depok, Bekasi, Tangerang ve Bogor kentlerinde sellere neden oldu; son 7 yılın en büyük sel felaketinde 9 kişi yaşamını yitirdi.

Bir avuç azınlığın kişisel çıkarları uğruna ters yüz etmekten çekinmediği ekolojik denge, insanlığa karşı başlattığı savaşta galibiyeti elinde tutuyor, tutacak da. Kendi yörüngesinden alıkonulmuş her bir taş günü geldiğinde bir sapanın ucunda bizi vuracak. ‘Duvarda asılı bir silah varsa oyunun sonunda o silah mutlaka patlar’ der Çehov. Ben bu savaşta önüne set konulan suların, delik deşik edilen dağların, rant uğruna katledilen ormanların, göç yolları hiçe sayılan kuşların, ‘damak tadı’ için boğazlanan tüm hayvanların ve silahını bize doğrultmuş doğanın safındayım. Şimdi kendinize soru sorma sırası sizde: Peki siz kimin safındasınız?

Okuyucuya sevgi ile.