Tutkulu ama aynı zamanda romantik, heyecanlı ama kırılgan notalar içimize akıyor. Bütün duygular iç içe geçiyor. Müzik ve dans birbiri içinde eriyerek muhteşem tablolar olarak karşımıza çıkıyor. Zarzuela müziği, dansları, zengin dekoru, göz alıcı kostümleri ve bir öykü anlatırcasına şiirsel bir dille bir araya getirilmiş şarkılarıyla büyüleyici bir sahne gösterisine dönüşüyor. Dansların ve müziğin eş zamanlı olarak kesintisiz bir biçimde sahnelenmesi seyircinin ilgisini sürekli canlı tutuyor.

İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin sahneye koyduğu “Zarzuela: İspanyol Renkleri” İzmir Bornova Kültür Sanat Merkezi’nde izleyiciyle buluşuyor. Zarzuela bestecilerinin eserlerinden seçilen şarkılardan oluşan ‘İspanyol Renkleri’, İspanyol koreograf Carlos Vilan’ın rejisi ve koreografisiyle sahneye yansıyor. Orkestrayı şef TulioGagliardo yönetiyor. Çok zengin bir görselliğe sahip dekorun tasarımı Çağla Çitkaya’ya şarkıların geçtiği dönemi yansıtan göz alıcı kostümlerin tasarımı ise SevcanYenihayatHorozgil’e ait. İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin sesleri ve oyunculuklarıyla büyük beğeni toplayan korosunu Orhan Öner Özcan yönetiyor. Zarzuela’da ışık, bir başrol oyuncusu gibi ön plana çıkıyor. Şarkının geçtiği öyküde anın duygusunu bütün sıcaklığıyla yakalayıp izleyiciye aktaran ışık tasarımını Müfit Özbek yapıyor. İzmir Devlet Opera ve Balesi solistleri, orkestrası, korosu ve balesiyle Zarzuela görkemli bir sahne gösterisi olarak izleyiciyi büyülüyor.Eserde birbirinden güzel sesler başrolleri dönüşümlü olarak paylaşıyorlar. Başrollerde Nurgün Baburhan, Nazlı Alptekin, Beril El, Burcu Sayın, AytülBüyüksaraç, Filiz Güneş, Ebru Kaptan, Burçin Savigne, Oğuz Çimen, Murat Direk, Serkan Taylan, Aydın Uştuk, LorenzoMokArranz, Gökhan Koç, Murat Duyan, Cihan Özmen, İnanç Mekinel ve Cengiz Sayın büyük bir başarıyla Zarzuellaları seslendiriyorlar. İki perde olarak sahnelenen “İspanyol Renkleri”nde çok sayıda bestecinin eseri yer alıyor.

Eserin başarısı provalarda Carlos Vilan’ın her ayrıntının üzerinde titizlikle durmasında yatıyor. Vilansahnede dansçılarla birlikte dans ediyor, koreografiyi yaparken dansçıların her birinin durdukları noktaları salondan tek tek kontrol ediyor. Dans figürlerini bizzat dans ederek gösteriyor. Zarzuellanın her şeyiyle tek tek ilgileniyor. Eserin ışık tasarımı için başlı başına büyük bir zaman harcıyor. Arka planda yer alacak olan tablonun, posterin hangi ışıkla ve hangi açıyla gösterileceği, dansçıların yer aldıkları pozisyonlarda onların üzerine yansıyan ışığın açısı ve miktarını yüreğindeki hassas teraziden geçiriyor. Kafasındaki Zarzuelayı bulana kadar dansçıların arasında dolaşıyor, onlarla birlikte defalarca dans ediyor, tempoyu vurgulu bir şekilde seslendiriyor. Orkestrayı, koroyu, dansçıları, solistleri, ışığı, eserde yer alan bütün sanatçıları olabildiğince zorluyor. Işık provalarında,Zarzuella yazısındaki her harf tek tek ağır çekim perdede beliriyor. Carlos Vilan sadece asistanı ve ışık tasarımcısıyla konuşmuyor sahnede Zarzuelanın melodisini yüksek sesle söylüyor. Her harfe sanki bir nota karşılık geliyor. Bu anda Carlos Vilan söylediği Zarzuela’nın kendisi oluyor. Ellerini kollarını şarkının ritmine uygun olarak hareket ettirirken bütün bu müzikal dalgalanmaya vücudu da eşlik ediyor. Perdeye her harf tek tek incelikle dans ederek inerken, harfleri bir orkestra şefinin duyarlılığıyla idare ediyor. Şarkının müziği salona yayılıyor, harfler Vilan’ın sesiyle uyumlu olarak dans ediyor.

Perdede kıvrak, müzikal, dansçı, oyuncu bir Zarzuela yazısı beliriyor. Işıklar kararıyor, müzik başlıyor ve biz Zarzuela’nın büyülü dünyasında kayboluyoruz.