Ekonominin düzelmesi için tek çare Tek’in gitmesi; herkes gidiyor bir tek, Tek gitmiyor… Yaşanan tüm kötü durumlardan herkes sorumlu oluyor bir tek, Tek sorumlu olmuyor. Kara pazartesi, ismi üzerinde kara, insanlarımızın içini karartır gibi peki pazartesi, yani pazar gecesi saat on ikiden sonra içimizi karartan gelişmelerin nedeni ne idi. Tek nedeni vardı, Tek’ti…

Tarih, 19 Mart 2021 günü saat 16:00 da İz Tv haftalık olağan Ekopolit’iz canlı programında ve başka bir canlı yayında Merkez Bankası Başkanı’nın son dört ayında yaptığı uygulamaların eksiği ile fazlası ile ekonominin gereğini yaptığını, bu makama bugüne kadar siyasilerin müdahale etmediği görünümü izlenimi verdiği ve merkez bankasının uluslararası piyasalarda itibarını korumaya çalıştığını söyledim ama keşke söylemeseydim. Daha üzerinden birkaç saat geçmeden, Tek, gecenin bir saatinde en iyi adamlarından biri olan merkez bankası başkanını görevden şak diye aldı. Tek diyorum uzun uzun yazmamak için, siz kim olduğunu biliyorsunuz…

Merkez Başkanı görevden alınırken herkes uyuyordu, uyanık olanlarda survivor izliyor, dizi izliyor, instagramda geziniyordu. Dövizi ve parası olanlarda uyumuyorsa ve gözüne de takılmışsa doların neden yükseldiğini anlamaya çalışıyordu. Tek, yapacağı işi bildiği için zaten uyuyanların çoğunlukta olduğu ve piyasaların çalışmadığı saatte operasyonu yaptı.

Merkez Bankası Başkanları dört yıl için göreve atanırlar ve bağımsız hareket etmeleri lazım. Dört sayısının gereği yerine gelmiş, kısa sürede dört merkez bankası değişti en sonuncusu da dört ayda değişti. Dört dörtlük bir uygulama olmuş. Kısaca Merkez Bankası özerkliğini yitirmiş, talimatla hareket eden bir yapıya dönüşmüştür. Daha düne kadar Naci Ağbal’ın damat gibi bir sürü plan programı vardı fiyat istikrarı için ama nefesini tükettiler. Görevden alınan bir Merkez Bankası Başkanından bahsediyorum, neyi beceremedi veya neden alındı sorularının cevap bulması elzem olmuştur. İşin acı yanı ayrılan başkan bir de teşekkür ediyor, beceriksizliğini görerek kendisini görevden alan Tek’e.  Gerçekten neden görevden alındı, neyi yanlış yaptı, artırdığı 200 baz puanlık faiz orada duruyor.

Merkez Bankasının başına gece uykuda iken AKP’li Şahap Kavasoğlu atandı. Şahap kim? duyunca, varlık fonumuz da dahil olmak üzere üç-dört yerden maaş alan eski bakanın maillere yansıyan tez danışman hocası Erişah Arıcan tez yazma teyzesi aklıma geldi. Teyze ünlü oldu wikileaks belgelerine bile geçti damat konusu ile… Teyze, Şahap’ında tezini yazdığı basına yansıdı.

Bu konuda, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Erişah Arıcan’ın danışmanlık yaptığı isimlerin bürokrasideki şaşırtan yükselişini hakkında, Berat Albayrak ile birlikte son iki yılda atanan dört Merkez Bankası başkanından üçünün tez danışmanlığını da yaptığını belirterek “Ya muazzam akademik başarı var ya da Türkiye’yi dolandıran bir ekonomi lobisi” dedi. Fetö terör örgütünün geçmişte sınav sorularını vererek haksız yere binlerce kişiyi devletin üst kademelerine yerleştirdiği gibi, burada da böyle bir saadet zinciri olduğu görüntüsü hissediliyor.

Ne ilginçtir ki, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanan Melih Bulu… Şahap Kavasoğlu gibi birçok aşırmacının (Başkasının bilgilerinin ve emeğinin hırsızı, İntihalci) tezlerinin intihal olduğu, başka kaynaklardan noktası ve virgülüne kadar alıntı yapılarak hiçbir bilimsel çalışmaya dayanmadan hazırlandığı veya Erişah’a hazırlatıldığı (Berat Albayrak maillerinden anlaşılıyor) tezlerle haksız unvanlar alarak bu görevlere getirildiği, göreve geldiğinde de hemen tezlerinin internet ortamında erişime engellendiği durumlar yaşanıyor. Aşırmada en son yaşanan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Bizim Yunus" Yılı açılış Töreni'nde yaptığı konuşmanın, Binali Yıldırım’ın 4 yıl önceki konuşmasının noktası ve virgülüne kadar aynısı olduğu, cumhurbaşkanı danışmanının dört yıl önce emek verilerek hazırlanan konuşma metnini aşırdığı görülmektedir.

24 Mart’ta AKP büyük kongresi yapıldı ve basına Çarşamba günü çok önemli şeylerin açıklanacağı yansıdı. AKP Genel Başkanı kongrede yaptığı konuşmada, konuşacak yeni bir şey olmayınca, her gün ekranlarda tekrarladığını konuşmaları orada da lebalep topluluğa anlattı. Yapılan açıklamalar daha önce ifade edilen reform paketleri gibi ilgi görmedi.  Yaşanan son kriz sonrası, geçmişte dolar bir lira olacak, 3 liranın üstü yok, şurayı geçmez diyen cumhurbaşkanı ekonomi danışmanı jöleli Yiğit Bulut, uzun bir aradan sonra ekranlara çıkmaya başladı. Hadi hayırlısı, dövize dikkat etmek gerek.