Tüm ülkede tiyatro üreticileri bir heyecanla sezon açılışı yaptı 2 Ekimde. Ne mutlu sahneyi var edenler. Bu vesileyle bende tüm tiyatro üreticilerine iyi bir sezon diliyorum. Yasaksız, bol alkışlı yıl olur umarım.

Ödenekli tiyatroda çalışanların bir çoğunun haberi bile olmadığı bambaşka bir gerçeklikten bahsedeceğim size. Özellikle özel tiyatroların en mustarip olduğu konudur bu. Belediyelerin ya da valiliklerin kullanımında olan tiyatro salonları sorunsalı. Öyle etmez yerlere öyle yüksek bedeller isteniyor ki, şaşarsınız.

Tiyatroda hatırı sayılır bir yeri olan usta tiyatro sanatçıları bile özel tiyatrolarında sanıyorum aynı derdi yaşıyordur. Bilet ücretini 100 liradan satan bir tiyatro için 2500-3000 ₺ salon kirası çok gelmeye bilir, ama bilet ücreti 25 / 50 ₺ arası olan tiyatrolar için bu salon kiralarını ödemek hayli güç. En üzücü tarafı şudur bence olayın. Belediyeler kültür merkezlerini bir ticaret hane olarak görüyorlar, istedikleri fahiş salon ücretleri yetmez gibi bir de salonun teknik olanaklarına da yatırım yapmıyorlar. Valiliğe bağlı salonları yazmayalım. Zira sansür başta olmak üzere, 7 8 bin liradan başlayan salon kiraları almış başını gidiyor.

Bildiğiniz gibi belediyenin tüm gelir getirici öğelerinin belirlenmesi yıl sonunda yapılır. Bu çalışma esnasında bürokratlar sağ olsunlar tiyatro salonlarını para basan yer olarak görüyorlar. Hayatlarında bir kere tiyatroya gitmemiş kültür müdürleri ve bürokratlar tiyatrolar ile ilgili karar alıyorlar. Seçilmiş meclis üyeleri de komisyonlarda buna olur veriyorlar. Bir danışıklı dövüş gidiyor. Halka çare olacakların bilmeden yaptıklarına akıl sır ermiyor.

Biz buradan yine de seslenelim belediye başkanlarına, yerelinizdeki tiyatro sanatçılarına sahne kullanım ücreti konusunda destek olmalısınız, fahiş fiyatlar yerine daha ödenebilir salon kiraları ile ilçenizdeki çeşitliliğin artmasına yardım etmelisiniz.

Hoş çıkıp sokakta oynamışlığımız da var, çok zorlanırsak atarız kendimizi sokaklara. Sizde elinizde bol salonlarla “biri gelse de salonu kiraya versek” sözlerinizle kalakalırsınız.

Bir sonraki yazıda görüşmem üzere.