Son bir haftadır, gündemi meşgul eden bu ülkede yaşayan herkesin sevineceği, miktarı ne olursa olsun ekonomiye miktarı kadar katkı sağlayacak Karadeniz gazından bahsetmek istiyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Ağustos 2020 de yaptığı açıklamada, “İki Gün Sonra Size Çok Büyük Bir Müjde Vereceğim” dedi. Şimdi neden açıklamıyor sorusuna gelince, Erdoğan’a PİAR yaptırma odakları o güne ve Erdoğan üzerine çekme,

Türkiye iki gündür Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cuma günü açıkladığı müjdeyi konuştu.

Siyasette heyecan ve gündem yaratma seçmeni heyecanlandırır. Gündemi yüksek tutarsanız kamuoyu hareketlenir, etrafınızda toplanır, fazla ihtiyatlı giderseniz seçmeni uyutursunuz.

Erdoğan ve etrafındaki algı yöneticileri tabanın nabzını hep yüksekte tutmayı başarıyor. Kanal İstanbul, Doğu Akdeniz’de arama çalışmaları, sözde yerli aracımız TOGG, ibadete açık olan Ayasofya’nın ibadete açılması ve şimdi de müjde… Karadeniz... Sürekli seçmenini heyecanlandıracak, muhalefeti meşgul ettirecek yeni hamlelerle çıkıyor. Bu yüzden siyaseten hep kendisinden bahsedilir oluyor ve ismini gündemde tutuyor.

Kılıçdaroğlu, bir müjde açıklayacağım dese, iktidar değil, kamu kaynağını yönetmiyor ama yarın çıkar İmamoğlu “İstanbul için” Mansur Yavaş “Ankara için” Tunç Soyer “İzmir için” halkın çok büyük yararına bir müjde açıklayacağım dese ciddi yankıları olur, gündem bu açıklamalar üzerine yönelir.

Erdoğan’ın açıklamaları, Ayasofya, Cuma namazından sonra, müjde Cuma namazından sonra…

Ve açıkladı da… Ayasofya’da dolar tırmandı, Karadeniz gazında düşmesi gereken dolar önce düştü açıklama yapılırken tekrar yükseldi.

HABERİ KİM YAPTIRDI

Erdoğan müjdeyi 2 gün sonra açıkladı, ama bu arada Reuters haber kanalı 800 milyar metreküp doğalgaz rezervi olduğuna dair haberleri geçti. Bu rakam gerçekten heyecanlandıran ve önümüzdeki yaklaşık 20 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak bir rakamdı. Beklentilerde bu yönde oluştu.

Gerçekleri ifade edecek olursak, para piyasaları hep beklentilere göre hareket eder. Beklenti açıklığa kavuşunca tersine davranış gösterir. Burada üzerinde durulması, araştırılması ve sorumluların adalet önüne çıkartılması gereken bir konu var.

İnsider Trading dediğimiz, bilgiyi “İÇERDEN ÖĞRENENLERİN YAPTIĞI TİCARET” dediğimiz ve hemen hemen birçok ülkede ve bizde de yasaklı olan işlemlerin bu süreçte kim veya kimler tarafından yapıldığının tespit edilmesi gerekmektedir.

Bilal’e anlatır gibi anlatayım, Müjdeyi beklediğimiz iki gün içerisinde, Erdoğan’ın açıklayacağı müjdeyi bilenler bu bilgiler çerçevesinde gerek kendileri gerek ise yanlı çıkar grupları bu bilgiyi kullanarak Routers’in üzerinden yayılan bilgi mahiyetinde spekülasyon ve manipülasyon yaparak açıklanmasını beklediğimiz müjdeli günlerde, sadece iki gün içinde, eski parayla katrilyonlarca işlem hacmi yaratılan PETKİM hissesinde % 25 ve Tüpraş hissesinde % 20 civarında marj yaratarak küçük yatırımcıyı mağdur etmiştir.

Yani, küçük yatırımcı 800 milyar değil de 320 milyar metreküp açıklanacağını bilseydi, 4.92 TL den petkim 95,70 TL den tüpraş almazdı. Bugün 82 liraya gelen tüpraş ve 4 liraya gelen petkim hisselerini zararına taşımak zorunda kalmayacaklardı.

Daha da açıkça söyleyecek olursak Erdoğan yine vatandaşına kaybettirdi. İki gün sonrası açıklayacağı müjdeyi etrafındaki bilenlere yasak olmasına rağmen kazandırdı.

Keşke Müjdeyi o gün açıklayıp, içerden bilgi edinerek ticaret yapanlara küçük yatırımcıları, yani vatandaşı tokatlattırmasaydı, ezdirmeseydi.

DOĞALGAZI KİM ÇIKARACAK

Cumhurbaşkanı, müjdesinde Tuna 1 adı verilen doğalgaz kuyusundaki rezervi 320 milyar metreküp olarak açıkladı. Bu, bugüne kadar Türkiye’nin ürettiği 14 milyar metreküp doğalgazın neredeyse 23 katı.

Türkiye doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 98,9’unu ithalatla karşılıyor. Türkiye’de 2019 yılında yaklaşık 45,7 milyar metreküp doğal gaz tüketilirken, bu rakamın sadece yüzde 1,06’sı ülke içi üretim ile karşılandı.

Bu kapsamda 2019 yılında Türkiye’nin doğal gaz ithal ettiği ülkeler sırasıyla Rusya, Azerbaycan, İran, Cezayir, Katar, Nijerya ve ABD olarak sıralanıyor.

Birçok uzman rezervlerin çıkarılması ve işlenmesinin birkaç yıl süreceği görüşünde. Ancak, Türk Petrol Anonim Ortaklığı’nın bu rezervi işletmeyi tek başına yapacak teknik kapasiteye sahip olmaması, bu nedenle dışarıdan daha deneyimli bir şirketle, belki de uluslararası bir petrol şirketiyle ortaklık kurmak zorunda kalabilirler.

Türkiye mevcut durumda bölgesel anlaşmazlıkların içinde sıkışmış durumda, bu nedenle bir ortak bulabileceği endişeleri yüksek. Özellikle de Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de artan karşıtları ile birleştiğinde, ortak bulması zor olacak

İNŞAAT YAPMAYA BENZEMEZ

Şu ihtimalde gözden kaçırılmamalıdır. Herkesin artık fazlası ile tanıdığı, ülkemizde yapılan ve yapılacak tüm işlerin ihalesinin verildiği hani şu kan emici yandaş 5-6 şirket var ya, bu işi de kotalı-taahhütlü olarak onlara verirler, doğalgaz çıksa da çıkmasa da parasını bize ödettirirler. Şehir hastanelerine gitmeyenin, köprü ve yollardan geçmeyenin ödediği gibi.

Hazine ve Maliyet Bakanı Berat Albayrak yeni bulunan rezervin Türkiye’de artık cari açığın değil cari fazlanın konuşulacağı bir dönemi başlatacağını ve bu yeni süreçte artık döviz fazlasının olacağını söyledi. Bakanın açıkladığı bu hedef pek fazla gerçekçi değil.

Sizlerde bu aralar sık duymuşsunuzdur. Biz enerjide ihracatçı olacağız gibi söylemler, siyasetin seçime yönelik davranışlarıdır. Çıkacak doğalgaz bize 7 yıl yetecek kadar o da çıkarsa…!

Hatta, şu herkesi mutlu etme gayreti içinde olan, yandaş haber kanalı, haberleri izleyenin hangi ülkede yaşadığını ciddi anlamda sorgulattıran bu kanal yine moralimizi tavan yaptıran haberle daha şimdiden yüzün üzerinde ülke ile doğalgaz anlaşması yaptık-yapacağız demez mi!

Bu kadar derinlikte, çıkartılacak doğalgazın yatırım maliyeti için çok yüksek rakamlar telaffuz ediliyor. Toplam 60-65 milyar dolarlık bir rezervden bahsediliyor.

Sadece bu yıl virüs nedeni ile turizm gelir kaybımız 25 milyar dolar… gitti mi yarısı

Cari açığı da eklersek geriye vatandaşa 10 TL sms kalacak.

Cari fazla veren ülke diye bakacak olursak eğer Almanya, Japonya ve Çin’i görüyoruz. Enerji ihracatçısı Rusya’nın bile cari fazlası yok. İran yine aynı şekilde.

Petrol ve doğalgaz zengini, Venezuella, Irak, Suriye, Libya…  bunun gibi ülkelerin durumunu siz hayal edin, halk fakir ve perişan durumda, ülke kimler tarafından nasıl yönetiliyor görüyoruz. Bu yüzden bakanın bu söylemini ciddiye almak mümkün gözükmüyor. Tamamen seçimlere yönelik algı ve propaganda kokan bir şov ile karşı karşıyayız. Zaten piyasalarda bu müjdeye olumlu bir tepki göstermedi.

İktidar içerisinde, sorunları gölgelemek için gündem yaratan ve algıyı yöneten bir yapının olduğu daha önce de bunun gibi anlamsız gündemlerin oluşturduğu yaşanan birçok örneklerden de anlaşılmaktadır. Şimdi de bugün açıklanacak “Müjde” sloganı ile gündemi meşgul edecek bir açıklamanın Erdoğan’a prim yaptırma girişimleri halkın asıl derdi olan artan virüs ve ekonomi kaygılarının üstünü örtme amacından başka bir şey değildir. 60 yıldan beri hükümetler, son yıllarda da AKP hükümetleri, Hilmi Güler ile başlayan Karadeniz’de doğalgaz bulduk bu yıl kendi doğalgazımız ile ısınacağız dedikten sonra Taner Yıldız ile devam eden tüm enerji bakanlıkları 18 yıldan beri sürekli doğalgaz buluyorlar ama ortada bir şey yok…