İzmir’de mahallelere dair çalışma yapmak keyiflidir. Her sokakta ayrı bir kültür, farklı bir yaşam biçimiyle karşılaşmak mümkün.

Hayatımın anlam kazandığı anlara dönüp baktığımda insanların gözlerinin içine baktığım zamanları hatırlıyorum. Öyle ki, samimiyeti hissettiğim anlarda kendim olabildiğimi fark ettim. Kendim olmak önce bana iyi geliyor, belki sonra çevremdeki insanlara… İyi olmak, iyi hissetmek yaşamı huzurlu kılıyor.

Yakınmanın karamsarlığı körüklediği, umutları tükettiği bir gerçek. Yaşam için umuda ihtiyaç var. Umudu çoğaltmanın yolu da insanın kendi olması. Kendim olmakla ilgili dönüm noktalarını belirgin hale getiriyorum; kendimi yaşama sabitlemek, her an’ı olabildiğince huzurlu yaşamak için.

‘KENDI OLMAK’ ÖYKÜSÜ

Biyolojik ve psikolojik süreçler hem zihinle hem de kalple bağlantılı dinamik parçalardır. Hayatın izlerini koyulaştırmak mümkün olduğunda kendimi duyabiliyorum. Her karşılaşma yaşamdaki enerjiyi dengelemek içindir. Karşılaşmalar, davetler, ihtiyaçlar adım adım insan ruhunun enerjisini belirler. Kimi zaman coşkulu ve tutkulu, kimi zaman hüzünlü ve agresif olan ruh halini bir öğrenme aşaması olarak yorumlamak insana yardımcı olabilir. Ketum olmayı beceremeyen ve düşük ya da yüksek enerjisini şeffaf biçimde yansıtan biri olarak direncimi güçlendirmenin yolunu paylaşmakta buldum. Paylaştıkça kendim olabiliyorum. Her can’ın kıymetlendirdiği bu hayatı huzurlu kılan dönüm noktası, kendi olma meselesi gibi geliyor.

MAHALLE: 1. KADRIYE

Konak’ın sırtlarına doğru bir mahalle var. Eşrefpaşa ile Kadifekale arasında konumlanmış. İzmir’in tarihi semtlerinin tam ortasında bulunan 1. Kadriye Mahallesi, bölgedeki en yoğun nüfusa sahip yerleşim yeri. Geçmişten bugüne ev sahipliği yaptığı kültürler, İzmir’i anlamaya yardımcı olur. Dahası, kendini koruma altına alan bir yapısı var. Belediyenin sadece temel hizmetlerinden yararlanmış bir yakın tarihi var. Çok yakın tarihinde örülen hikayeler ise benim kendim olmamın dönüm noktası. Konak Belediye Başkanı Sayın Sema Pekdaş’ın öncülüğünde hazırlanan ‘Gelecek Eğitimde, Eğitim Konak’ta’ projesi mahallenin tam merkezinde yer alan ‘vaha’ gibi. Eğitimi temel alan, rehberlik ve danışmanlık çalışmalarının yapıldığı merkezde alanında uzman sosyal çalışmacılar çalışıyor. Kendi olma hikayemin mihenk taşıdır, yaşam izidir bu merkez. Yıllardır kalıcı mekan oluşturulamayan bir mahallede, semtte yaşayan herkesin yararlanabildiği, öncelikle kadınları ve çocukları hedef alan bir alan açıldı. Geçtiğimiz yıl Kasım’da başlayan çalışmalar gün geçtikçe dallanıp budaklanıyor, gerçek ihtiyaç tespit edilerek kentte yaşayanların katılımıyla adımlar belirleniyor. Kent içinde, kenti anlamak için bir rota belirleyelim o zaman.

Konak, Bahri Baba Parkı’ndaki metro çıkışının yanı başında bulunan otobüs durağından 29’a binip son durakta inelim. Oradan yokuş aşağı sokak aralarına gire çıka Çimentepe’ye doğru yürüyelim. Esnafla sohbet etmek, sokakta oynayan çocuklarla karşılaşmak ve derin nefes alarak esintiyi hissetmek iyi gelecektir. İnsanların yaşamlarına ortak olmak, paylaşmak aldığım nefesi anlamlandırmak gibi gelir bana. Geçmişin acıları, hüzünleri… İnsanların olumsuzlukları ve kalpten olmayan yaklaşımları hep tuz buz olur mahallede nefes aldıkça. Yaşam öyle bir karşılaşma ki konuştukça, dokundukça sözcükler birbirine kıymetlenir.

Yaşamı kıymetlendirmek için 1. Kadriye’nin mandırasında bir tas yoğurt yiyip Muhtarı ziyaret edebilirsin. Konak’ın genç muhtarlarından Hamdin Alpboğa çay ya da kahve ikram edecektir, mahallenin misafirperver doğası muhtarlıkta başlıyor. Semti anlamak, mahalleye dokunmak için paylaşmak iyi gelecektir.