AKP’den ayrılan ve parti kurma girişimi içerisinde olan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan cephelerinde hareketli günler yaşanıyor.

Ali Babacan, geçtiğimiz günlerde farklı televizyon kanallarına katılmış, yaşanacak hareketliliğin ilk adımını atmıştı.

Diğer taraftan Ahmet Davutoğlu’nun ise partiyi önümüzdeki çarşamba günü ilan edileceği iddia edilirken, partiye katılacağı yönünde iddialar bulunan isimler ise dikkat çekiyor. Özellikle eski Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nden İzmir Milletvekili olan Müslüm Doğan ve eski Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan’ın adı kamuoyunda çok konuşuldu. Belli kesimler tarafından da eleştirildi.

İddialara ilişkin İz Gazete’nin sorularını yanıtlayan Müslüm Doğan iddiaları reddetmiş, ancak Ahmet Davutoğlu ile geçtiğimiz ay içerisinde iki kez görüştüğünü dile getirmişti.

Doğan, Ahmet Davutoğlu’nun kendisine yeni kurulacak olan partinin kurucular kurulunda yer almasına  yönelik davette bulunduğunu ancak bunu kendisinin kabul etmediğini aktardı. İkilinin görüşmede Kürt ve Alevi sorununa ilişkin konuşulduğu ve görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenilirken kendisine yönelik iddiaların hemen peşi sıra yönelttiğimiz ‘Partinin kurucular kurulunda yer almayı reddettiniz. Ancak ilerleyen süreç içerisinde partide yer almayı düşünür müsünüz?’ sorusuna ise Müslüm Doğan şöyle yanıt verdi:

“Böyle bir şey çok büyük bir olasılıkla gerçekleşmeyecek. Ancak bu sürecin içerisinde parti kurulur veTürkiye’nin normalleşmesi adına iyi bir mesafe kat edilir, o noktada dışarıdan destek veririm. Gerçekleştirdiğim görüşmelerde Ahmet Davutoğlu’nun ve ekibinin çok büyük bir özeleştiri içerisinde olduğunu gördüm.Bu özeleştiri görüldükten sonra Türkiye’de siyaset değişecektir. Türkiye’deki birçok siyasetçi ne yazık ki dar alanda kalarak çıkmak sokakta siyaset yapıyorlar”  

Öte yandan partinin adına dair bilgisi bulunduğunu ancak bunun partinin kurucular kurulu üyeleri tarafından kamuoyu ile paylaşılmasının daha doğru olacağını kaydeden Doğan’ın bu ifadeleri kulislerde partinin adının ‘Bizim Parti’ olduğu yönündeki iddiaları da güçlendirdi.

Eski AKP’lilerin kuracağı partiye ilişkin süreç, en azından şu anda yavaş işliyor. İzmir ise genellikle bu ağırlığın kenarında kalıyor.  31 Mart yerel seçimlerinden öncesinden bu yana konuşulan partilere dair İzmir dışından bir isim olan Müslüm Doğan’ı bir kenara bırakırsak, Ahmet Davutoğlu ekibi ile birlikte AKP’den istifa eden AKP 25 ve 26.dönem İzmir Milletvekili İbrahim Turhan yer alıyor.

Özellikle 31 Mart yerel seçim sonuçları ile birlikte ikitdarını yerele yayan Cumhuriyet Halk Partisi, uzunca bir süre ‘kale’ olarak benimsediği İzmir’de bu saatten sonra yeni kurulacak partilere kısa vadade alan bırakmayacağı açık. Bu, hem Davutoğlu hem  Babacan cephesinde de bir ön kabule dönüşmüş durumda ki İzmir’e yönelik bir girişimleri henüz söz konusu olmadı. Olanı da kamuoyuna yansımadı. Demokratlığı ile ön plana çıkan İzmir gibi bir kentte sicili kirli bir Ahmet Davuoğlu’na kıyasla finans çevreleri ile ilişkileri iyi olan Ali Babacan’ın şansının daha yüksek olacağını düşünüyorum.