Son yazımda Bakırçay Üniversitesi tarafından yayınlanan ‘tuhaf’ bir öğretim üyesi ilanını konu edinmiştim. Konu, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Şener Akdemir'in de eleştirisine hedef olmuştu. Doğrusunu isterseniz Akdemir eleştirisinde de kullandığı cümlelerinde de sonuna kadar haklıydı. Çünkü bu tür ilanlar yalnızca üniversiteleri değil, topyekûn bir bilim anlayışını ‘çivisi çıkmış’ hale getirir.

Geçen hafta köşeme taşıdığım Bakırçay Üniversitesi Akademik Personel İlanının takipçisi olacağımı söylemiştim. Unutanlar için meseleyi yeniden hatırlatayım. Bakırçay Üniversitesi Tarih Bölümü, Dr. öğretim görevlisi kadrosu için ilana çıkıyor ve bu kadroya sadece bir kişi alınacak. Aranan özellikler arasında; ‘Türk Otomobil Tarihi’ konusunda çalışmış olmak var. Otomobillere ilgisi olan biri olarak; “bu konuda çalışma var mıymış yahu" dedim. Google’a girip basit bir arama yapınca Türkiye'de bu konuda bir çalışma yapan ve bu kadroya uygun olan sadece tek bir kişi olduğunu gördüm.

Bilim objektiftir, yönlendiricidir ve herkese eşit mesafededir. Bu nedenle bilim, güvenilir bir limandır. Dolayısıyla bilimi geliştirecek olanlar da bu güvenilir limana sahip çıkma liyakatine sahip olanlardır. Ancak liyakat bir tarafa konulur, bilime sahip çıkma kriterleri arasına ahbap-çavuş ilişkileri sıkıştırılırsa, orada bilimin güvenilirliği de adaleti de tartışılır hale gelir. Oysa gelişmiş bir toplum olmak istiyorsak, tartışmamız gereken husus bilimin nesneleri olmalıdır.

Çok şükür kör-topal da olsa Türkiye'de 4. güç olarak bir ‘medya’ olgusu halen mevcut… 27 Haziran'da yayınlanan, Bakırçay Üniversitesi Tarih Bölümü/ T.C. Tarihi Anabilimdalı'na Dr. Öğretim Üyesi alımına yönelik ilan İzmir kamuoyunda tartışmaya neden oldu. Ve nihayetinde söz konusu ilan iptal edildi. Bu hususta bir yanlıştan dönüldüğü için elbette mutluyum. Lakin ülkede bilimin getirilmek istendiği noktayı tahmin edince kaygılanmaktan kendimi alamıyorum.

Bu ilanın iptaliyle her şey bitmiş demek değil. Benzer ilanlar diğer alanlarda ve diğer üniversitelerde de söz konusu. Eğer kafalarına koymuşlarsa aynı kişi ya da kişileri alabilmek için benzer bir ilanlar vermeleri kuvvetle muhtemel. Bizim bu konuları bu köşede birkaç kez yazıp kulağımızın üstüne yatacağımız sanılmasın. Hatta hassasiyetle takip edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

Türk Otomobil Tarihi... İlk defa duydum. Allah ilanı verene uzun ömür ihsan eylesin. Zira çok güldüm…