Geride bıraktığımız haftada İzmir iki farklı intihar vakası ile sarsıldı. Bu yazının kaleme alındığı Cuma günü ise Resmi Gazete’de bir karar yayınlandı. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre halka siyanür satışı ‘kısıtlanıyor’du. Ekonomik sıkıntılar sebebiyle intihar eden insanların sorunlarına yönelme gereği duymayan çözümü siyanür satışına kısıtlama getirmekte buldu.

Yine aynı Resmi Gazete kararı gereğince tedarikçi firmalar, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten bir ay sonra bu tür bileşikleri piyasaya arz etmeden önce ambalajlarında açık, okunabilir ve silinmeyecek şekilde ‘Yalnız profesyonel ve endüstriyel kullanım içindir’ ifadesinin yer almasını sağlayacaktı.

İstanbul’da dört kardeşin intiharı ile gündemimize gelen siyanür meselesinde iş buralara kadar vardı. Artık siyanür ile intihar etmek yasak!

İstanbul’daki intihar haberinin ardından bir haberde Antalya’dan geldi. Bu tip intiharlar belki de ilk değildi ancak ilk kez böylesine basına yansıyordu.Geçtiğimiz haftada ise iki ayrı intihar haberi de İzmir’den geldi. Bu kez İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde yaşayan Ali K. av tüfeği ile intihar etti. Eşinin ‘Pazara gidelim’ cümlesinden sonra banyoya giden ve burada av tüfeği ile intihar eden Ali K.’nın cebinden bir buçuk lira çıktı.

Yine geçtiğimiz günlerde İZBAN’ın Nergiz durağında genç bir kadın, Dilan E. kendini trenin altına attı. Dilan, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.  Dilan 20 yaşında Ege Üniversitesi öğrencisiydi.

Resmi Gazete’de yayınlanan yasaya göre yönetmelik değişikliğiyle siyanürlü bileşiklerin yurt içi satışlarının izlenebilmesi için ‘son kullanıcı beyannamesi’ bildirme zorunluluğu getirildi.

Ancak ülkenin ekonomik sebepler ile sürüklendiği koşullar, bu koşullar altında sadece kendisi adına değil, ailesi adına endişelenen, bir bilinmezliğe sürüklenen insanlara daha iyi bir yarın sunmayanlar, konunun ekonomik olduğuna ilişkin cümle dahi kurmadı. Hatta bunun konusu bile açılmadı.

İnsanlar hayatını kaybettikten sonra son kullancıya ilişkin bilgilere ulaşılsa ne olacak? Sokaktan geçen vatandaş için haber sitelerinde yer alan birkaç fotoğraftan öteye geçemeyen intihar vakaları için devletin kuralı çok açık; ‘Dikkat: Siyanür ile intihar etmek yasaktır. Siyanür yalnız profesyonel ve endüstriyel kullanım içindir’