Geçtiğimiz haftasonu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile İz Gazete yazarları olarak bir araya geldik. Yaklaşık üç saat süren görüşmede Soyer ile İzmir’e dair pek çok meseleyi konuşma ve tartışma fırsatı bulduk. İz Gazete yazarları olarak Soyer’e sorduğumuz sorular üzerinden oluşturduğumuz yazı dizisini ise geride bıraktığımız hafta boyunca okuyucularımız ile paylaştık.

ENERJİ HARCAR MI?

Soyer’e ilişkin en çok merak edilen konulardan biri de Cumhuriyet Halk Partisi’nde yaşanan kongre süreci ve İzmir İl Kongresi’ne ilişkin tutumuydu. Kongreye ilişkin soruya kaçamak yanıt vermek yerine ‘İlgilenmiyorum abi, umrumda değil’ dedi ve kongre sürecine kendi açısında noktayı koydu.

Soyer’in mevcut İl Başkanı Deniz Yücel ile çalışmak istemediğini, ‘daha iyi çalışabileceği’ bir ismi talep ettiği bilinmeyen bir şey değil. Ama Soyer,  enerjisini buraya harcamayacak kadar da vizyon sahibi bir isim...

Ancak Soyer, paragraf başı yapıp, CHP İzmir İl Kongresi’nde konuşmak için söz alır mı? Hep birlikte bekleyip göreceğiz....

*

2020 yılının ilk İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi bu hafta toplandı. Meclis’te cemevlerinin imar planlarında ibadethane olarak yer almasına ilişkin karar çok yazıldı ve konuşuldu. Ama bana kalırsa bu karar emsal teşkil ettiği gibi İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarihe geçmiştir. Oy çokluğu ile kabul edilen yasada Cumhur ittifakının temsilcileri AKP VE MHP ‘hayır’ oyu verdi. Yalnız burada bir isim daha var ki o da tarihe geçmiştir: MHP’li Osman Mert! Mert, kararı destekleyen bir tutum izledi ve oyu partisinden farklı yönde oldu.  Mert,    “Kamu ve kendi vicdanımda desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Cemevine girmiş, orada onu hissetmiş biri olarak destekliyorum ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 yılının ilk şiiri ise Cumhuriyet Halk Partisi’nin Buca Meclis üyesi İlhan Dal’dan geldi. Dal, Nazım Hikmet’in kendi kaleme aldığı otobiyografisini mecliste okudu. küçük İskender’in ölümünün ardından da küçük İskender şiiri okuyan Dal, Büyükşehir Meclisi’ne renk katmaya devam ediyor.

Umalım ki Büyükşehir Meclisi gerginlik ile değil, bu tip olaylar ile anılsın.

BİR ÖZÜR...

Geçtiğimiz haftaki yazımda bir haberi aktarmanın verdiği acele ile yanlış bir bilgi aktarmış durumda bulundum. Öncelikle bunu düzeltmeliyim. Geçen hafta Bergama Belediyesi’nin basın biriminde çalışan Ergin Gelir’in yaşadıklarına ilişkin bir yazı kaleme almıştım. Yazıda  “(...) ne Türkiye Gazeteciler Sendikası, ne İzmir Gazeteciler Cemiyeti ne de İzmir’in gazeteci vekilleri tek bir söz dahi etmemişken(...)’ şeklindeki kısım için İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Murat Atilla’dan haklı bir tepki geldi. Murat ağabey, Ergin Gelir ile işsiz kalmasının akabinde Cemiyet olarak aradıklarını söyledi. Yazımı yetiştirmenin vermiş olduğu heyecan ile yaptığım bu hatadan dolayı tüm İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyelerinden özür diler, uyarı için ise Murat Atilla’ya teşekkür ederim.