Son zamanlarda karşıma öyle güzel çocuk kitapları çıkıyor ki beni çok heyecanlandırıyor. Yalnızca çocukların değil yetişkinlerin de bu tür kitaplara ulaşmasını ve muhakkak okuması gerektiğinidüşünüyorum. Şimdi sizlere bahsedeceğim kitap hem çocukların hem de yetişkinlerin birlikte okuyabileceği, üzerine düşünüp, sorular sorabileceği ve konuşabileceği nitelikte bir çocuk kitabı.

Hep Kitap’tan çıkmış olan “Koyunlar Kralı I. Louıs” kitabının hem yazarı hem de çizeri olan Oliver Tallec, iktidar olmanın ve iktidarın getirmiş olduğu baş döndürücü etkinin sevimsiz ve olumsuz sonuçlarını hayvanlar alemine taşıyarak hem yetişkin hem de çocuk okur kitlesinde farkındalık oluşturabilecek bir hikâye kaleme almış.

Hikayemizin baş karakteri olan koyun Louıs, koyunlarla birlikte otladığı bir gün, otlak yerinde bir taç bulur ve hemen bu tacı kafasına takar. Koyun Louıs artık bir kraldır. Hemen ardından Koyunlar Kralı I. Louıs tebaasına hükmedebilmek için gerekli koşulların ne olduğu üzerine düşünmeye başlar. ‘Sizce bir karalın tebaasına hükmedebilmesi için gerekli koşullar nelerdir?’ İşte bu soru üzerine kafa yormaya başlayan kral I. Louıs, her kralın kendine göre bir hükmetme anlayışı olmalıdır sonucuna varır. Tebaasına hükmedebilmesi için bir asa, adaleti sağlamak için bir taht, güzel bir kral yatağı… Aynı zamanda her kralın bir yaşam tarzı da olmalıdır. Krallığına büyük sanatçılar getirtmeli, hayvan avına çıkmalı, kralın çevresinde yalnızca güzel koyunlar kalmalı ve diğerleri uzaklara yollanmalı, tüm hayvanlar alemi krala bağlılığını bildirmelidir. Hikayemiz üzerine biraz düşünürsek Kral I. Louıs için iktidarda olabilmenin belli başlı koşulları var. Mesela adalet için bir taht, yönetmek için bir asa vb. Peki adalet için gerçekten bir taht gerekli midir? Yoksa bunlar bize öğretilmiş olan, bir yönetim de olması gerekenlerin sembolleri midir? Peki sizce koyunlar ne diyordur bu duruma? Bu sorular daha da çoğaltılabilir.

Hikayemiz üzerine derinlemesine düşünürsek birden fazla soru gelecektir akıllara. Koyunlar Kralı I. Louıs kendi için iyi olan ne varsa halkı için de iyi olduğunu mu düşünüyor dersiniz? Peki iktidar sahibi olanlar için iyi olan her şey halk için de mi iyidir? Hikayemizdeki iktidar kavramını yalnızca politik bir kavram olarak düşünmeyelim. Çocukluğumuzdan beri içinde bulunduğumuz okul kulüplerinden tutun da yetişkin olduğumuzda bulunduğumuz, herhangi bir grubun üyesi olduğumuz topluluklarda da bu iktidarı elinde tutmaya çalışan kişilerle muhakkak karşılaşmışızdır.  Ve iktidarın verdiği yetkiyle yalnızca kendi çıkarları ve kendi iyiliği doğrultusunda hareket edildiğine de şahit olmuşuzdur. Ve kimi zaman herhangi bir arkadaş ortamında bile iktidar olmanın kendisine güç verdiği düşüncesiyle yaptırım uygulayanları da görmüşüzdür.

Bir çırpıda okunup geçilmeyecek bir çocuk kitabı olan “Koyunlar Kralı I.Louıs” altı yaş ve üzeri çocuklarla felsefi soruşturma yapmaya uygun kavramları barındıran nitelikli çocuk kitapları kategorisinde bir eser. Özellikle adalet, iktidar, güç gibi kavramların tartışılabileceği ve birden fazla soruya kafa yorulabilecek düzeyde.