Güney Amerika’nın Andean Bölgesi kökenli bir besin olan kinoa, özellikle son 10 yıldır dünya genelinde tüketimi hızla yaygınlaşan; 2013 yılının kinoa yılı ilan edilmesinden beri daha yaygın tüketilmeye başlanan bir besindir. Bazı uzmanlar hem besin değerinden hem de yetiştirmesi kolay olduğundan kinoanın dünyadaki açlık sorununa çare olabileceğini bile düşünmektedir. 

Ot ailesinin bir üyesi olduğu için yalancı tahıl olarak bilinen kinoa; protein, kalsiyum, demir mineralleri, E ve B vitaminlerinin kaynağıdır. Kinoanın tohumları yağ oranından fakirdir; ancak tahıllardan zengin bir içeriğe sahiptir. Bu yüzden de kolesterol içermeyen bir besindir. Aynı zamanda kinoa glüten içermediğinden çölyak hastaları için iyi bir besin kaynağıdır. İnsanlarda doku onarımı için gerekli 8 aminoasiti içeren kinoa, özellikle lisin, sistein ve methionin aminoasitlerinden zengindir. Bu yüzden kinoa iyi bir protein kaynağı sayılmaktadır. Kinoa; buğday, darı mısırı, çavdar, yulaf ve pirinçten daha fazla protein içeren bir besindir. Özellikle veganların protein ve karbonhidrat ihtiyaçlarının karşılanması için beslenme planlarına eklenebilir.

Diğer tahıl çeşitlerine göre yaklaşık 2 kat daha fazla lif içeren kinoa; sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlayarak kabızlık şikayetine karşı tüketilebilir. Kinoa protein içeriği sayesinde uzun süre tok kalınmasını, içeriğindeki diyet lifi ise kan şekerinin dengede kalmasını sağlar. Bu sayede kinoanın kilo vermeye de etkisi olabilir.

KİNOA ZAYIFLATIR MI? NASIL KULLANILIR?

Gündemde olan ve çok sorulan sorulardan biri de Kinoa zayıflatır mı? Kinoa ile zayıflamak isteyenler için kinoa’nın faydaları şu şekildedir:

Kinoa günün her öğününe uyarlanarak tüketilebilir. Bulgur ve pirinç gibi pilav olarak ana yemeklerin yanında tercih edilebilir, haşlandıktan sonra salatalara eklenebilir, un haline getirilerek kek, krep, ekmek gibi besinlerin yapımında kullanılabilir. Ancak kinoa kalorisi yüksek bir besindir, bu yüzden tüketirken porsiyon miktarına dikkat edilmelidir. 3 çorba kaşığı kinoa yaklaşık 75 kaloridir, tüketirken miktarının ayarlanarak tüketilmesi kalorinin daha dengeli olmasını sağlar.

Kinoa’nın protein içeriği yüksek olduğu için, tokluk hissi yaratır. Ayrıca, metabolizmayı hızlandırıcı zengin kalsiyum içeriğine sahiptir. Spor yapanlara enerji verir, diyet yapanlar ise kilo, yaş ve sağlık durumlarına göre miktarını ayarladıklarında kilo aldırmadan birçok besin ihtiyacını Kinoa ile karşılayabilirler.

Kinoanın diğer tahıllardan farklı orandaki aminoasit değeri, buğday ve pirinçten daha yüksek tahıl içeriği başlıca özelliklerindendir. Ayrıca içerdiği magnezyum ile ödem ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara karşı yararlı.

Kinoanın en önemli özelliği ise içerdiği süper oksit dismutaz enzimidir. Bu enzim yaşlanmayı geciktirdiği gibi ayrıca cildi yıpranmaya karşı da koruyor. Dokuları yeniliyor ve hücreleri modern yaşamın getirdiği yıpranmalara karşı koruyor.

Kinoa, A, B, C, D, E, K vitaminleri içermektedir. Vücudu güçlü ve dinç tutarak, mevsim geçişlerindeki hastalıklara karşı koruma sağlar.

Zengin kalsiyum oranı sayesinde kemikleri ve dişleri güçlendiren kinoa, aynı zamanda protein açısından da oldukça zengindir. Yağ oranının düşük olması ve kolesterol içermemesi yaşlılar için önemli bir tahıl türü olmasını sağlar.