Bazı tıbbi durumlarda kanın pıhtılaşması kolaylaşabilir. Pıhtıların oluşması da sağlığınızı ciddi anlamda tehlikeye atabiliyor.

Kanın pıhtılaşmasını önlemek amacı ile doktorunuz tarafından önerilen kan sulandırıcı ilaçlar, kanın pıhtılaşmasını sağlayan K vitamini aktivitesini azaltarak pıhtı oluşumunu engeller. Bu ilaçlar warfarin, coraspirin, ecopirin gibi etken maddeler içerir ve genel olarak coumadin adıyla tanınırlar. Kalp krizi, felç gibi ani sağlık problemlerini önlemek için kullanılırlar. Bazı besinlerin de kan sulandırıcı etkisi vardır, ancak unutmayalım ki kan sulandırıcı besinler asla bu ilaçların yerini almazlar!

DOĞAL KAN SULANDIRICI BESİNLER NELERDİR?

Sarımsak: Doğal antibiyotik olarak bildiğimiz sarımsak, aynı zamanda en etkili doğal kan sulandırıcı yiyeceklerden birisidir. Tansiyon düşürücü özelliği de bulunan sarımsağın kan sulandırma etkisi ile ilgili süren birçok çalışma yapılmaktadır.

Zeytinyağı: Bu mucizevi yağın içerdiği bol miktardaki E vitamini kan sulandırıcı özellik göstermektedir. Ülkemizde en iyisi üretilen zeytinyağını mutfaklarımızdan eksik etmeyelim.

Balık yağı: Balık, daha doğrusu balık yağının içindeki EPA, DHA ve omega-3 yağ asitleri kan sulandırıcı özelliktedir. EPA ve DHA kan pıhtılaşmasını sağlayan bileşiklerin oluşumunu engelleyerek kan sulandırıcı etki gösterir. Haftada en az 2 kez balık tüketmeniz kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki yaratacaktır.

Kırmızı Biber: İçerdiği kapsaisin adlı madde kanda pıhtılaşmayı önlemeye yardımcı olarak kan sulandırıcı etki yaratır.

Maydanoz: Bitkilerde doğal olarak bulunan komadinin etken maddesi olan kumarin maydanozda bolca bulunur. Maydanozu mutfağımızdan eksik etmeyelim. Ancak, güçlü bir kan sulandırıcı etki yaratabileceğinden suyunun sıkılarak kontrolsüz tüketilmesi veya kaynatılarak konsantre edilmesi tehlikeli olabilir.