Erken seçimin adının geçmesi, erken seçimin yolunun o kadar da uzak olmadığının bir göstergesidir. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun erken seçim çağrısına karşılık AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı “Erken seçim kabile devleti işidir” ifadeleri kimseyi yanıltmasın.

Geride bıraktığımız son genel seçimlerde İyi Parti’nin seçime girmesini önleme çabası içerisinde olan AKP-MHP ittifakı, ülkeyi erken değil, ‘baskın’ bir seçime götürmekte hiçbir beis görmemişti. Erdoğan’ın bu tip bir açıklama yapmasının altında, yarın seçim olsa AKP-MHP ittifakının seçimi kazanamayacağını çok iyi bilmesi yatıyor. Öte yandan 2023’e kadar ülkeyi yönetemeyeceği ortada olan AKP-MHP ittifakı, erken seçimi gerçekleştirmenin zeminini hazırlıyor. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Abdullah Öcalan'ın yakın zamanda televizyon kanallarına çıkarılacağını öne sürerek "Öcalan'a 'Silahları bırakın biz yanlış yaptık' dedirtilecek" şeklinde açıklama yapmasını da bu kapsamda değerlendirmek gerekir.

CHP... Meclisin açılması ile başlayan partilerin grup toplantıları da siyaseti bir hayli hareketlendirdi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin ‘esnaf’ çıkışı büyük oranda karşılık buldu.

Kemal Kılıçdaroğlu ilk kez ifade etse de toplumsal muhalefetin dilinde uzunca bir süredir erken seçim var.  Burada dikkat çeken nokta, Kemal Kılçdaroğlu’nun erken seçim için yaptığı çağrıyı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan yerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yaptı. Son genel seçimlerde çağrıyı Bahçeli yapmıştı.  

İYİ PARTİ... İyi Parti Genel Kurul’dan bu yana fokurduyor. İyi Partili Ümit Özdağ, partisinin İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu hakkında FETÖ iddiasında bulundu. Tüm bunların ardından İyi Parti’de sular da durulmuyor. İyi Partili birçok isim Özdağ’ın istifasını istiyor. İyi Parti’de önümüzdeki günlerde ciddi oranda hareketlilik yaşanması muhtemel.

HDP... Hali hazırda Halkların Demokratik Partisi’nin üst düzey pek çok ismi siyasi tutsak durumunda.  HDP Millet İttifakı’nın bir parçası değil, ancak yerel seçimlerde üstlendiği  sorumluluğu da göz önünde bulundurursak her seçimin belirleyeci partisi olduğunu unutmamak lazım.

Mevcut durumda AKP-MHP-BBP ittifakı seçimi kazanamıyor.  Böylesi bir ortamda toplumsal bütünleşmeyi sağlayamayan CHP, bölünme yaşamış bir İyi Parti, seçimlerde tek başına hareket eden ya da seçimi boykot eden bir HDP, Cumhur İttifakı’nın görmek isteyeceği ve çıkış bulacağı tek tablo olacaktır.