İzmir bu hafta genel Türkiye siyaseti dışında pek az konuyla alakadar olmakla birlikte satır arasında kalan bir noktayı henüz konuşamadı.

Ankara’datoplu taşımaya, İstanbul’da hem toplu taşımaya hem de taksi ücretlerine enflasyon rakamlarının açıklanmasının öncesinde yapılan zamlar ağustos ayının bir nevi göstergesi gibiydi. Ancak bu daha çok 24 Haziran seçimleri ile başlayan ve ancak 23 Haziran İstanbul seçimleri ile noktalanan bir yıllık seçim maratonuna boğulan Türkiye’nin geç kesilen bir faturasıydı işin aslı. İstanbul ve Ankara’daki zamların ardından ise gözler haliyle İzmir’e çevrildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise katıldığı bir radyo programında bu konunun kendisine sorulması üzerine ‘İzmir’de zam yok’ dedi ve ekledi: ‘Henüz!’

Soyer, halihazırda ulaşımdan ‘zarar’ eden belediyenin mevcut enflasyon rakamları ile daha fazla devam edemeyeceğini, zammın kaçınılmaz olduğunu ancak bunu mümkün olduğu kadar ileri bir tarihe ertelemek uğraşında olacaklarını ifade etti.Belediye’nin vatandaşa hizmet sağladığı noktada ulaşımdan zarar etmesinde bir sakınca görmemekle birlikte AKP yandaşı basında yer alan ‘CHP’li belediyelerde zam’ başlıklı haberlere ise sadece gülüp geçerek, toplu taşımameselesine de birkaç cümle ile eğilmek gerek.

31 Mart yerel seçimleri sırasında da aslında kıyıda köşede konuşulan ekonominin gidişatında yaşanan problemler etkisini yavaş yavaş gösteriyor ve uzmanların uyarılarına bakacak olursak bu durum önümüzdeki süreç içerisinde ne yazık daha da sertleşecek. Merkezi hükumetin yanlış ekonomi politikalarının vatandaşın cebini olumsuz yönde etkiliyor oluşunun faturasının ‘tamamı’ elbette yerel yönetimlere kesilmemeli. Peki ama bu noktada merkezi hükumet ile yerel yönetimlerin birbirlerine topu atması dışında ne yapılabilir, nereye bakılabilir?

Mesela İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde toplu taşımaya yapılan zam, öğrencileri kapsamıyor. İzmir’de ise seçimlerin hemen ardından kendi içerisinde birtakım tutarsızlıkları da olsa ‘Halk Taşıt’ uygulaması başlatıldı. Bunlar bugüne değin atılmış olumlu adımlar... Türkiye’nin bir kriz ile karşı karşıya olduğu ve bundan bir şekilde etkileneceğimiz de ortada. Tıpkı krizi çıkaranlar ve bu faturayı ödemeyenleri bildiğimiz gibi...

Önümüzdeki günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin eylül ayı Meclis oturumları gerçekleşecek. Sanıyorum ki toplu taşımaya ilişkin kafalarda bulunan soru işaretleri burada çözülecektir.

Biz dileyelim ki İzmir’de zamlar olmasın. Ancak olası bir zam furyasında ‘Halk Taşıt’ uygulaması ile zihinlerde olumlu etki bırakan İzmir’de de İstanbul’da olduğu gibi öğrenciler zamlardan muaf tutulsun.  Muaf tutulsun ki ‘Halk Taşıt’ yarım kalmasın!

Geçtiğimiz hafta kaleme aldığım ilk yazının ardından başta yakın çevremden olmak üzere birçok olumlu tepki aldım. Takipçisi olan herkese çok teşekkürler...