Foça’ya ilk kez 2007 yılında gidip “keşke burada yaşasam” demiştim. İsteğim beş yıl sonra gerçek oldu. Foça’nın balıkçısından turizmcisine, yerlisinden sonradan göçenine bir sürü insanla tanışıp aynı sofrayı paylaştım. O sofralarda hep muhabbetin ve ortak üretimimizin mayası Foça oldu.

Foça’da plaj ve balık ekmektendaha fazlası var. Türkiye’nin ilk Yeryüzü Pazarı burada... SlowFood’un yarattığı bu pazar modelinin yani yerli tohum, kimyasal madde kullanmadan ve geleneksel bilgi ile üretilen ürünlerin olduğu ilk yer. Foça’nın sanatçısı da boldur. İlçe Halk Kütüphanesi film gösterileri, kitap okuma günleri ve söyleşilere ev sahipliği yapar. Resim yapanı boldur. Akdeniz fokunun hakkını savunanı ve Foça’yı kuran Phokaialılara saygı duyup bıraktıklarını sahipleneni de… Tüm bunlar, ilçenin doğasına ve kurup bugüne bırakanlarına karşı bir çeşit ahde vefa niteliğinde.

Bu vefa, geçtiğimiz yıl kısa adıyla Foça Film Günleri uzun adıyla Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Film Günleri’nin başlamasını da beraberinde getirdi. Bu yıl ikincisi düzenlenen film günleri doğa, kültür, arkeoloji ve geleneksel bilgiyi konu alan 17 ülkeden 40 filme ev sahipliği yapıyor. Filmlerin yönetmenleri ile söyleşi ve film yapımı üzerine atölye çalışmalarını da içeriyor. Ayrıca Foça Kazı Alanı ve Tarih Merkezi’ni henüz görmeyenler için arkeologlar eşliğinde turlar düzenleniyor.

Foça Film Günleri fikrinin sahibi DeborahSemel Demirtaş, bu fikrin etrafında pek çok kurum ve Foçalıyı buluşturdu. Foça Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen film günleri, Foçalıların imecesi ile gerçekleşiyor. Son bir yıldır bu etkinliğin çocukları da kapsaması, Foça’nın yerli üreticilerini görünür kılması gibi çok sayıda güzelliği ince ince düşünerek hazırlandılar. Foça Film Günleri için yönetmen ve yapımcılarla iletişime geçenlerden posterlerin dağıtımında ve bilgilendirme standında duracak kişilerekadar herkes gönüllü. Yaşadığı yere değer verip tam Foça’ya göre olan bu dört günü tasarlayanlara sonsuz teşekkür. Ancak bunu söyleyip yazmak yetmez. Onlara en büyük teşekkür, 17-20 Ekim’de Foça’da olmak ve www.focafilmgunleri.org üzerinden yayınlanan programı duyurmalarına destek vermek.