Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama yılı 1 Ekim’de açıldı. Geride bıraktığımız üç yıl içerisinde parlamento, kurucu misyonunu kaybetmiş olsa da temennimiz Meclis’in etkinliğinin artması yönünde...

***

Meclisin açılması ile mecliste grubu bulunan siyasi partiler de çalışmalarını sıklaştırıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi de bu kapsamda bu haftasonu Milletvekillerinin katılacağı bir kamp gerçekleştirecek. Abant’ta gerçekleştirilecek olan kampa Cumhuriyet Halk Partili vekillerin eksiksiz olarak katılması beklenirken kampta başta şu sıralar TBMM’de komisyonlarda görüşülmekte olan ‘Yeni Yargı Paketi’ne dair CHP’nin politikası olmak üzere pek çok konunun masaya yatırılması bekleniyor.

GELENEKSELLEŞMİŞ DURUMDA           

Abant’ta gerçekleşecek olan bu kampın bir diğer özelliği de artık gelenekselleşmiş hale gelmesi.Yasama yılı öncesinde bir araya gelen Cumhuriyet Halk Partili Milletvekilleri bu toplantılarda ‘yol haritalarına’ karar veriyorlar. Ağırlıklı olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin Meclis’teki stratejisi yine  bu kampta değerlendiriliyor.

Kişisel fikrim bu geleneğin, bu sene daha farklı bir havaya gireceği üzerine. 31 Mart’ın ardından ilk kez ‘Meclise dair’ bir araya gelen vekiller açısından bu toplantının önemi de artıyor. Açıkçası bu kamp ‘moral’ açısından da önemli.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılacak olan görevlendirmelere ilişkin konuların ağırlıklı olarak görüşülmesi beklenen buluşmada ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bulunması ve burada Milletvekillerine bir konuşma yapması bekleniyor.

***

Cumhuriyet Halk Partisi’nde geçtiğimiz ay milletvekilleri farklı şehirlerde görevlendirilmiş ve her bir milletvekili tarafından ayrı ayrı raporlar hazırlanmıştı. Bu şehirler de daha çok CHP’nin yerel seçimlerde başarısız olduğu yerlerdi. Örneğin Mahir Polat Kayseri’de, Murat Bakan ve Özcan Purçu da Düzce’de, Ednan Arslan Uşak’ta, Atila Sertel ise Kırıkkale’de görevlendirilmişti.

Abant’ta ki buluşmada ayrıca bu raporların da masaya yatırılacağı gelen bilgiler arasında. Kampta CHP Liderinin yanı sıra Milletvekillerinin de konuşmalar yapması ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor.

Edinilen bir diğer bilgiye göre ise Vekillerin burada masaya yatıracağı bir diğer konu ise seçim bölgelerinde yaşanan problemler olacak. Burada, Milletvekilleri tarafından geçtiğimiz ay hazırlanan raporlar kıymetli bir yere oturacaktır.

***

Bu tip kampları AKP de sık gerçekleştiriyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nde bundan sonraki süreç içerisinde ne olur bilinmez. Ancak parlamentonun eski itibarını kazanılması için mücadele edilecekse bunun planlamasına bugünden, hatta dünden başlanmasını kıymetli buluyorum.