Bugün Urla’da “Adalet Sokağı”nı keşfettim. Necati Cumalı Caddesi’ne giren sokaklardan birisi… Yazıya Adalet Sokağı ile gireyim de bilmeyenler keşfetsin istedim.

KILIÇDAROĞLU’NA 9 EYLÜL’DE İZMİR’DE OLMAK YAKIŞIR

Aslında önümüzdeki 9 Eylül’de,  hem İzmir’in kurtuluşunun hem de CHP’nin kuruluşunun yıldönümünde Kılıçdaroğlu’nun bu güzel kutlamalarda bulunması, Kurtuluşa, Kuruluşa, Cumhuriyete, Laikliğe ve Demokrasiye vurgu yapması; İzmir’e gelmişken de Urla’daki Adalet Sokağı’ndan da adalet mesajları vermesi çok anlamlı olur.

ADALET KURULTAYI: DEMEK Kİ İSTENİRSE VE ÇALIŞILIRSA OLUYOR

Şimdi konumuza, CHP’nin Çanakkale’de Eceabat’ın Kocadere köyünde düzenlediği Adalet Kurultayı’na dönelim. Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, Kocadere Kamp Alanı’nda düzenlenen kurultay, bir bakıma CHP örgütlerinin, yerel yönetimlerinin, entelejansiyanın, medya ve kimi sivil toplum unsurlarının buluşmasıydı. Organizasyon böyle bir kamp alanı için iyiydi ve öngörülen şema hayata geçirebilmiş, tıkır tıkır da işlemişti. Kamp alanına Anadolu yakasından gelenlerin ulaşımı için gemiler ve ring seferleri konulmuştu. Kamp alanı Eceabat iskelesine 12 km mesafede. İzmir’den Kepez iskelesine vardığımızda bizi Kepez Belediyesi’nin çorba, simit, peynir ve çaydan oluşan kahvaltı menüsü karşıladı.

Kamp alanında mutfak ve yemekhaneden tutun da tuvaletlere, danışma birimine, basın çadırına, kadın ve erkek konaklama alanlarına, bireysel konaklama alanlarına, otoparka, sergi çadırına kadar her şey düşünülmüştü. Çok büyük bir panel alanının yanında çalıştaylar için de çamlık alanda düzenlemeler yapılmıştı. Bir öğle yemeğini kuyrukta da beraber beklediğimiz CHP PM Üyesi Mustafa Moroğlu, CHP Kütahya İl Başkanı Opr. Dr. Zeliha Aksazlı ve eşi Hüseyin Aksazlı ve oğlum Arca Deniz birlikte değerli bir görüş alışverişi yaparak yedik. Menüde hindi sote, pirinç pilavı, meyve suyu ve mandalina vardı. Sıfatı ne olursa olsun herkes kuyruğa girip mütevazı tabldotunu alıyor ve bulduğu boş bir masaya geçiyordu.

Adalet Anıtı ve Hafıza Sokağı Adalet Kurultayı’nda en dikkat çeken lokasyonlardandı. Adalet Anıtı’nın kaidesini oluşturacak tuğlalara 11 bin kişi adını yazdırmış ve kalabalıktan, kuyruktan yazdıramayanlar -bendeniz de içinde olmak üzere- çok daha fazlaydı.

KURULTAY DAYANIŞMAYA KATKIDA BULUNDU

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun, aynı zamanda MYK ve PM üyelerinin, Grup Başkan Vekillerinin, Meclis Grubu’nun dört gün boyunca kurultayda olmaları; hatta oturumları izlemeleri kurultayı cazip kılan etkenlerden başlıcasıydı. Bu anlamda kurultay, aynı zamanda CHP örgütünün ve lojistiği sağlayan yerel yönetimlerinin kaynaşmasına, dayanışmasına da katkıda bulundu.

Farklı il örgütleri ve belediyeler farklı fonksiyonları üstlenmişti. Örneğin, İzmir İl Örgütü 1500 civarında çadır kurmuş ve yaklaşık 5 bin katılımcının konaklamasını sağlamıştı. İzmir Örgütü, daha kurultay başlamadan İl Başkanı Asuman Ali Güven başkanlığındaki heyetle kamp alanına gitmiş ve çalışmalara katılmıştı. Adalet Yürüyüşü’ndeki görece sıkıntılı hava burada dağıldığı gibi çok olumlu bir irtifa da kazandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da açılışta oradaydı. Bütün ilçe belediye başkanları, bütün ilçe başkanları tam kadro kurultaydaydı. İzmir Adalet Kurultayı’na hakikaten damga vurdu. İzmir Milletvekilleri de kurultayın aktif unsurlarındandı. Adalet Yürüyüşü’ne baştan sona katılan tek ilçe başkanı olan Şakir Başak da Konak örgütüyle Adalet Kurultayı’na dört gün süreyle aktif ve yoğun bir katılım sağladı.

İZMİR’İN ÇALIŞTAYLARA KATKISI

Bu arada bendeniz de son gün öğleden önce CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın yönetimindeki “Medya ve Tarafsızlık” temalı çalıştayına konuşmacı olarak katıldım. Üstat Haluk Şahin, İGC Başkanı Misket Dikmen, ÇGD Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya, A.Ü. İletişim Fakültesi Öğr. Üyesi Gökhan Bulut ve Yurt gazetesi yazarı Süleyman Kılıç’la birlikte 2,5 saat süreyle konu üzerinde konuştuk. Balbay’ın da deneyimiyle çok güzel yönetimiyle son bölümde izleyenler de kısaca soru ve görüşleriyle interaktif bir nitelik kazandırdı çalıştaya.

Balbay ve Tuncay Özkan, Kumpas Davaları çalıştayında konuştular. Balbay, ayrıca Cumhuriyet Dönemi Eğitiminde Adalet çalıştayında da konuşurken Özcan Purçu Kapsayıcı eğitimde Adalet çalıştayında söz aldı. Zeynep Altıok, Faili Meçhul Siyasi Cinayetlerde Adalet;  Atilla Sertel, Gazetecilik ve Sendika; Emre Çam, Gurbetçilere Adalet;  Prof. Dr. Özkan Yıldız, Medya siyaset İlişkisi; Murat Bakan, Siyasi Parti ve Seçim Sistemleri ile Asker ve Polise Adalet;  Kamil Okyay Sındır, hayvansal Üretimde Adalet çalıştayını yönetti. Büyükşehir Meclis Üyesi Semra Aksu, Sporda Adalet’te, Dr. Ülkümen Rodoplu ise Madde Bağımlılığı İle Mücadele’de konuşmacıydı. (Bilgileri “Adalet-Kurultay Çalıştay Programları” broşüründen derledim; şunu da belirteyim ki akış içerisinde değişiklikler oldu)

OTURUMLAR KİTAP OLACAK

Kurultayda dört gün boyunca günde iki olmak üzere sekiz ana panel ve 77 çalıştay düzenlendi. Bu oturumların kayda alınması ve kitaplaşacağının açıklanması önemliydi. Çünkü çok önemli bir çok uluslararası konferans, çalıştay, sempozyum vb. oturumların daha önce kayda alınıp kitaplaşmasını önersem de havada kalmıştı.

DOSTLUKLAR, KARŞILAŞMALAR

Kurultayın bendeniz için başka bir neşeli boyutu da artık iki yıla yakındır İzmir’de yaşadığım için İstanbul ve Ankara’dan uzaklaştığım partiden ve medyadan dostlarla, arkadaşlarla karşılaşmaktı. Kaç kişinin dokunduğunu, yolumu çevirdiğini, seslendiğini saymakla bitiremem. PM üyemiz Kadir G. Öğüt, “İzmir sana yaramış, daha aktifleştin, daha çok iş çıkarıyorsun” deyince örneğin, izlendiğimi de fark ettim uzaklardan da olsa. Tıp alanından PM üyemiz Doç. Dr. Hüsnü Süslü ve Dr. Ülkümen Rodoplu gibi İzmir ve İstanbul-Ankara’dan pek çok dostu da birbiriyle tanıştırmak keyifliydi. Eski bir Cumhuriyet mensubu olarak cezaevinden çıkan ve telefonla konuşabildiğim Av. Bülent Utku ve Musa Kart’la Adalet Kurultayı’nda kucaklaşmaktan çok mutlu oldum. Nevşin Mengü ve bizim Odatv’den Barış Terkoğlu, Tele 1 ve abcgazetesi.com’dan Merdan Yanardağ gibi dostlarla karşılaşmak da güzeldi. Okuldan ağabeyim de olan kıdemli partili, eski vekil ve İstanbul il başkanlarından Yüksel Çengel, PM Üyemiz İdris Akyüz ve daha kimler kimler…

VE AKABİNDE İZMİR…

Adalet Kurultayı’ndan sabaha karşı döndüm ama öğleye doğru CHP Konak İlçe Başkanı Şakir Başak’ın ve örgütünün organizasyonuyla, Tuncay Özkan’ın da katılımıyla Kadifekale’deki Hava Şehitliği’ni ziyaret ettik. 30 Ağustos, hem Zafer Bayramı hem de Silahlı Kuvvetler Günü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında tek tek şehitlerimizin kabirlerine karanfil bıraktık. Onlar arasında 1984’te eğitim uçuşu sırasında şehit olan Şehit Hv. Plt. Yzb. Gültekin Başargan da vardı -Bacanağımın ağabeyi-. Şehit Hv. Plt. Yzb. Başargan, bu ülke, bu yurt için şehit olduğunda geride iki küçük çocuk, bir eş bırakmıştı.

Hava Şehitliği’nden Belkahve’ye geçtik. Çünkü CHP İzmir İl Örgütü, Zafer Bayramı ve Kurban Bayramı’nu bir arada buradaki tören alanında kutlayacaktı. İzmir yine tam kadro buradaydı; CHP Genel Sekreteri Sındır, İl Başkanı Güven, milletvekilleri, ilçe başkanları, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile ilçe belediye başkanları; kadın ve gençlik kolu başkanları… Açık havadaki törende çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında Güven’in konuşmasından sonra bayramlaşma gerçekleşti. Hazırlanan alkolsüz kokteyl ortamında partililer kucaklaştı. Adalet Kurultayı’nda moral kazanan İzmir CHP, bu güleryüzlü ve şık bayramlaşmadan da daha yüksek moralle çıktı. Bitirirken bir şey çıtlatayım; Adalet Kurultayı’ndan yüksek moralle dönen CHP İzmir’i izleyin, güzel bir olaya daha niyetliler. Tabii gerçekleşmesi kararlaştırıldığında zamanı geldiğinde İl Başkanı Güven açıklar.  Ama bu olay yaklaşan mahalle delege seçimleri öncesinde gerçekleşirse harika olur. İzmir kendini aşar, toparlanır.