İz Gazete İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, yaklaşık bir ay önce Vahap Yılmaz ile eşit ortalıkla devraldığı Bir TV'den ayrıldığını açıkladı. Kartal yaptığı açıklamada, "Bizi bilenler, izleyenler, bu kararımızın bir son olmadığını, hayal ettiğimiz televizyon için sadece bir virgül niteliğinde olduğunu tahmin edecektir" dedi.

Bugün duyurmayı uygun buldum

Kartal'ın açıklamasının tamamı şu şekilde:

Bir TV ortaklık yapısındaki dostluk ilişkimizin, mesleki ilkelerimize olan aşkla bağlılığımızın zarar görmemesi için; hisselerimi ve görevlerimi ortaklarıma devrederek yaklaşık 1 ay önce devraldığımız Bir TV’den ayrılıyorum.

Geçtiğimiz hafta Çarşamba akşamı aldığım bu kararı, seçimler ve seçim özel yayınımız nedeniyle bugün duyurmayı uygun buldum.

Gerek olmadıkça, detaylarla karmaşıklaşan bir açıklama yapmayacağım. Ancak şunu belirtmeliyim ki, ‘fikir işçiliği’ yani gazetecilik, televizyonculuk, kamuoyunda 212 olarak da bilinen ayrı bir çalışma hukukuna sahiptir ve bu ayrıcalık sadece 2 meslekte bulunmaktadır. Bu nedenlerle, özel olarak ele alınması gerekmektedir.

Bir TV’deki ortağımızın ‘kurumsal disiplin’ şeklinde özetlenebilecek hassasiyetleri ile bizim ‘editöryal bağımsızlık’ olarak özetleyebileceğimiz hassasiyetlerimizin, henüz yolun başındayken bile uyumsuzlaşabileceğini gördüm. Ailem, ekip arkadaşlarım ve yoldaşlarımla çok kısa süreli istişare ederek Bir TV’den ayrılmaya karar verdim. Gelecekte yaşanabilecek olası çatışma ve kırgınlıklara izin vermemek, kurum ve çalışanlar açısından meseleyi daha karmaşık hale getirmemek ve kamuoyunda güven sarsmamak adına bu kararın en doğrusu olduğuna inanıyorum.

Son değil, sadece bir virgül

Bizi bilenler, izleyenler, bu kararımızın bir son olmadığını, hayal ettiğimiz televizyon için sadece bir virgül niteliğinde olduğunu tahmin edecektir.

İzmir yerel medyasının bundan sonra da Bir TV’ye destek olmasını yürekten dilerim. Çünkü; Bir Tv’nin başarısı, önemli bir boşluğu dolduracak, yerel basın dayanışmasını güçlü kılacaktır. Bu düşüncelerle; bundan böyle kanalı yöneteceklere başarılar, kısa bir süre de olsa birlikte çalışmaktan mutlu olduğum tüm çalışma arkadaşlarıma kolaylıklar diliyorum.

Ayrıca; bu süreçte ve 8 yıllık İz Gazete yolculuğumuzda bana, ekibime, yoldaşlarıma güvenen herkese; destekleri için teşekkür ederim. Hayatın içinde ve mesleki yolculuğumuzda bu denli güçlü ve dik durabilmemizin kaynağı onlar. İyi ki varlar… Dilerim giderek çoğalırız.

Şimdi; yine tahmin edeceğiniz gibi, alternatif, örgütlü, bağımsız medya kuruluşları yaratmak için mücadele etmeye, yeni yollar aramaya, yeni yollar açmaya devam edeceğiz.

Şair Sennur Sezer’in dediği gibi “Bir sabahın üç kapısı var göğe… / …Yeter ki elin ellere kavuşsun”

Kamuoyuna saygı ile…

Editör: Duygu Kaya