Yenilebilir, lezzetli ve şifa kaynağı otlar ülkemizde kırsal alanlarda, köylerde bulunuyor. Yabani ve yüzde yüz doğal olan bu yeşillikler, ekip biçmek, sulamak, ilaçlamak gerekmeden bize toprak ananın sunduğu bir zenginlikler arasında yer alıyor.
Bu otların arasında da kaynaklarda “agropyrum repens” diye geçen ayrık otu da yer alıyor. Yapılan araştırmalarda ayrık otunun insan vücuduna sayısız faydaları ortaya çıktı.
Ayrık otu nedir?
Ayrık otu; yabani ve otsu yapıya sahip bir bitki türleri arasında yer alıyor. Kendine verimli bir alan oluşturduğunda neredeyse 1 metre kadar uzayabilme özelliği olan ayrık otu, buğdaygiller ailesinde yer alıyor. Sarı ve beyaz arasında bir renge bürünen ayrık otu kökü, şifa niyetine toplanıyor. Bitki yeşil renklidir, kötü ise daha açık ton olarak görülür. Sapı, kökü ve başağı ile beraber hayvanlar için bitkisel protein kaynağı olarak biliniyor.
Ayrık otunun faydaları nelerdir?
Ayrık otu sadece hayvanlar için değil, yapılan araştırmalar sonucunda insanlar için de faydalı bir ot olarak olduğu tespit edildi.
İltihap temizler: Değinilen faydaları arasında bu bitkinin iltihap sökücü özelliği olduğu yer alır. İltihap teşhisi konulduğunda ayrık otunun iyileştirici etkilerinden faydalanabilirsiniz.
İdrar söktürücü: Diüretik bitkiler, vücuttaki fazla su ve birikmiş ödemi atmaya yardımcı olur. Ayrık otu da bu bitkilerden biridir. Ayrık otu, metabolizmayı çalıştırıyor. Metabolizma çalıştığında ise vücuttaki zararlı maddeler dışarı atılmasına yardımcı oluyor böylece vücut rahatlamış oluyor.
Kış hastalıklarını önler: Ayrık otunun A, B ve C vitamini içerdiği tespit edildi. Bağışıklığı düşük insanlar için ayrık otu kışın koruyucu etkiye sahip.
Kanı temizler: Yapılan araştırmalar sonucunda bal ve ayrık otunu aynı anda tüketen kişilerin kanının temizlendiği tespit edilmiştir. İltihap ve hastalık anında ayrık otunu aklınıza getirmenizde faydası olacağı belirtiliyor.
Prostatın etkilerini hafifletir: Prostat hastalığının etkilerini hafifletmek adına uzmanlar bitkisel öneri olarak ayrık otunu öneriliyor. Uzmanlar, prostat bitkisel tedavisi için ayrık otu kullanması halinde her ihtimale karşı doktor görüşü alınması tavsiyesinde bulunuyor.
Cilt hücrelerini yeniler: Bitkiler hücre yenilenmesine büyük destek olur. Bu bitkiler arasında ayrık otu da yer alıyor. Ayrık otu hücre yenilenmesini ve oluşumunu hızlandırır. Bu özelliği ile cilt lekesi ve cilt hastalıkları için de tercih ediliyor.
Ağrı kesici: Ayrık otu kireçlenme durumunda oluşan ağrıları dindirici etkiye sahip. Güçlü antioksidan olan bu ot, genel vücut ağrısını hafifletir. Diz ve eklem ağrıları için ayrık otundan faydalanmanız çok da yerinde bir karar olur.
Ayrık otunun yan etkileri var mı?
Ayrık otunun fazla tüketilmesi halinde ishal, su kaybı, gevşeme gibi bilinen yan etkileri bulunuyor.