İZ GAZETE- Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşında kızı H.K.G.'nin, 29 yaşındaki Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirildiği ve cinsel istismara uğradığının ortaya çıkması üzerine Meclis'te Araştırma Komisyonu kuruldu

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Avukat Murat Aydın ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada 19 yılda çocukların sorunlarına ilişkin 8 ayrı komisyon kurulduğunu söyledi, komisyonların işlevselliğini sorgulayarak tepki gösterdi. 

aaaaaa_8

'BEKLENTİLERİMİZİ AZALTIYOR'

Aydın yazısında, "Elbette çocuk istismarının önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin neler olduğunun TBMM tarafından kurulan bir Araştırma Komisyonu tarafından araştırılması önemli bir gelişme. Ancak yapılan işlemin 'komisyona havale' olup olmadığını sorgulamak gerekir. Sorunun kaynağını ve çözüm önerilerini belirlemenin önemli olduğu kadar bu komisyonların yaptığı çalışmalarda ortaya çıkan bulguların neler olduğunu, siyasi iktidarın bu raporların gereğini yerine getirip getirmediğine de bakmalıyız. Zira geçmişte yapılan işlemler bugün oluşturulan Araştırma Komisyonu’na yönelik beklentilerimizi azaltıyor" ifadelerini kullandı.

BU DOKUZUNCU KOMİSYON

Avukat Aydın son 19 yılda çocukların sorunlarına ilişkin 8 ayrı komisyon kurulduğunu, şimdi kurulan komisyonun aynı sorunlara cevap arayan dokuzucuncu komisyon olduğunu vurguladı. 

TEK TEK SIRALADI

Aydın, yazısında, çocuklarla ilgili olarak kurulan araştırma komisyonlarını şöyle sıraladı:

  • 26.10.2004 tarihinde “Çocukları Sokağa Düşüren Nedenlerle Sokak Çocuklarının Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”

  • 11.10.2005 “Töre ve Namus Cinayetleri ile Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”

  • 14.02.2006 tarihinde “Çocuklarda ve Gençlerde Artan Şiddet Eğilimi ile Okullarda Meydana Gelen Olayların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”

  • 16.02.2010 tarihinde “Kayıp Çocuklar Başta Olmak Üzere Çocukların Mağdur Olduğu Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”

  • 06.03.2012 tarihinde “Üstün Yetenekli Çocukların Keşfi, Eğitimleriyle İlgili Sorunların Tespiti ve Ülkemizin Gelişimine Katkı Sağlayacak Etkin İstihdamlarının Sağlanması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”

  • 24.03.2016 tarihinde “Başta Cinsel İstismar Olmak Üzere Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismar Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”

  • 01.12.2016 tarihinde; “Adana'nın Aladağ İlçesinde Kız Öğrenci Yurdunda Meydana Gelen Elim Yangın Vakasının Araştırılması ve Benzer Acıların Bir Kez Daha Yaşanmaması ve Kamusal Eğitim ve Barınma Haklarının Tüm Öğrencilerimiz İçin Güvence Altına Alınıp Yaygınlaştırılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”

  • 17.07.2019 tarihinde “Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması ve Bu Konuda Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”

'BU SORULARIN CEVABINI BİLMİYORUZ'

Avukat Aydın açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Bütün bu komisyonlar çocukların sorunlarını, maruz kaldıkları şiddeti, istismarı, eğitim eksikliğini araştırdı. Günler, aylar süren çalışmalar yaptı. Uzun raporlar yazdı ve hepimizin vergilerinden oluşan kamu kaynağını harcadı. Peki ne oldu? Tüm bu çalışmalardan somut olarak hangi sonuçlar elde edildi? Bu soruların cevabını bilmiyoruz.

Belki de “Meclis araştırma komisyonları tarafından yapılan çalışmalardan elde edilen bulgular ışığında somut olarak hangi önlemlerin alındığına, yasal ve idari olarak neler yapıldığına dair meclis araştırma komisyonu kurulması” önergesi vermenin zamanı geldi."

Editör: Duygu Kaya