Son zamanlarda özellikle kadınlar arasında çok meşhur olan Hyaluronik asit nedir? Nasıl ve ne için kullanılır? Sizin için araştırdık.

Hyaluronik Asit nedir?

Cam anlamına gelen hyalos isminden türeyen hyaluronik asit insan vücudunda bulunur. Yapısal olarak kendinin yaklaşık bin katı kadar su tutma özelliğine sahip olmasıyla bilinir. Bu özelliği sayesinde kas ve kemiklerin sağlıklı bir şekilde hareket etmesinde önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda vücudumuzun en büyük organı olan cildin yapısındaki hyaluronik asidin azalması cilt kuruluğuna ve kırışıklıklara sebep olabilir. Cilt için hyaluronik asit uygulaması yaşlanma geciktirici olarak sıklıkla kullanılan ürünler arasındadır.

Hyaluronik Asit ne işe yarar?

-Cilde esnek bir görünüm sağlayarak kırışıklığın azalmasında etkili olabilir.
-Gözlerin sıvısını koruması için göz damlası ilaçları hyaluronik asit içerebilir.
-Cildin canlılığını ve nemliliğini sağlayabilir.
-Eklem ve kasların sağlıklı hareket etmesinde ve hareketin sürdürülmesine yardımcı olabilir.
-Bazı mikrocerrahi işlemlerde kullanılabilir.
-Bazı antibiyotik ilaçlarda, antibiyotiğin vücut içinde taşınması ve etkisinin artırılması amacıyla hyaluronik asit kullanılabilir.
araları iyileştirici özelliğinden dolayı merhem veya ilaçlarda kullanılabilir.

Hyaluronik Asit faydaları nelerdir?

Cilt için faydaları: Hyaluronik asit dendiğinde ilk akla gelen cilttir. İnsan vücudunda zamanla nem azalır. Nem azlığı da özellikle ciltte kırışıklıklara ve diğer yaşlılık görünümlerine sebep olabilir. Bu noktada su tutma özelliğinden dolayı cildin canlı bir görünüme sahip olması, yara ve cilt lekelerinin iyileşmesini sağlaması açısından hyaluronik asit önemli bir yere sahiptir.

Göz: Göz sıvısında doğal olarak hyaluronik asit vardır. Bu madde gözün doğal sağlığını korumada etkilidir. Aynı zamanda lens kullanımı ve bazı göz operasyonlarının sebep olduğu göz kuruluğunun tedavi edilmesinde hyaluronik asit içeren damlalar önerilebilir.

Kas ve eklem: Kas ve eklemler yapısal itibariyle sağlığını sürdürebilmesi için eklem içi sıvıya ihtiyaç duyar. Hyaluronik asit su tutarak kas ve eklemlerin sağlıkla hareket etmesinde ve kıkırdakların korunmasında fayda sağlar.

Dudak Dolgunluğunu Artırma: Dudaklarda hacim kaybı yaşandığında, dolgu enjeksiyonlarıyla dudakların dolgunluğu artırılabilir ve daha dolgun ve genç bir görünüm elde edilebilir.

Cilt Bariyerini Güçlendirme: Cildin dış etkenlere karşı koruyucu bariyerini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bu, cildin nem kaybını azaltarak cildin daha sağlıklı ve parlak kalmasına yardım eder.


Hyaluronik Asit nasıl kullanılır?

Hyaluronik asitin kullanılacak farklı formları vardır. Doktorlar ciltte yara, leke veya dermatolojik olarak bir hasarı olan kişilere krem, merhem veya serum şeklinde önerebilir. Bu ürünler direk yara veya leke üzerine uygulanabilir. Eklem ve kaslar için kullanılabilecek formu doktor önerisi ile oral tablet şeklinde olabilir. Diğer yandan göz damlası şeklinde olan formu genellikle göz kuruluğu yaşayan kişilere önerilebilir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz