Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi ve İzmir Dayanışma Akademisi barış akademisyenlerinin görevlerine dönmesinin engellendiğini bildirdi. Yapılan basın açıklamasında “Mahkemelerin haklarını iade ettiği üyelerimiz bir kez daha haksızca üniversite dışında bırakılıyor’ denildi 
 
Yayımlanan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 
“Haziran 2017’de açığa alınıp 8 Temmuz 2018’de 701 sayılı KHK ile üniversite dışında bırakılan ve buna karşı açtıkları davaları geçtiğimiz 2023 yılında kazanarak tüm maaş ve özlük hakları iade edilen ama bu süreçte emekli olmuş Barış Akademisyenlerinin emeklilikten dönüş başvuruları reddediliyor.

Mahkemelerin haklarını iade ettiği üyelerimiz bir kez daha haksızca üniversite dışında bırakılıyor. 

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu 60/B maddesinde açıkça yazmasına (“Yükseköğretim kurumlarından, mahkeme veya disiplin kararları ile çıkarılanlar hariç olmak üzere herhangi bir nedenle kendi isteği ile ayrılan öğretim üyeleri başvuruları üzerine bu Kanun hükümleri çerçevesinde kadro koşulu aranmaksızın tekrar ayrıldıkları yükseköğretim kurumlarına dönebilirler.”) ve mahkemelerin ihraç işlemini tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırmasına rağmen üyelerimiz, arkadaşlarımız, 6 yıldır kürsülerinden uzak bırakılan barış akademisyenlerinin görevlerine dönmesi engelleniyor. Üniversite yönetimleri silsilesi, dekan, bölüm ve anabilim dalı başkanlarına kadar baskı ve tehdit yoluyla emeklilikten dönüş dilekçesi veren öğretim üyeleri için “hizmetine ihtiyaç yoktur” yazıları yazdırıyor ya da hadlerini aşarak mahkeme kararının emeklilikten dönüş hakkını kapsamadığı yorumunu yapıyor. Suç işliyorlar.

Haksızlığa son vermelerini bekliyoruz!

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde mahkeme kararıyla görevine geri dönen iki üyemizin emeklilikten dönüş başvurularına rektörlük olumsuz yanıt verdi. Üyelerimizden birisi için İİBF Dekanlığı, Anabilim Dalı başkanına “hizmetine ihtiyaç yoktur” yazısı yazması doğrultusunda açıkça baskı uyguladı. Kamu Yönetimi Bölümü Yönetim Bilimleri Anabilim Dalı başkanlığı tarafından yazılan 1,5 sayfalık öğretim üyesine’ ihtiyaç olduğuna’ dair gerekçeli yazı resmi kanallarla kabul edilmemiş, anabilim dalı başkanı olumsuz yazı yazması için tehdit edilmiştir.  Anabilim Dalı başkanlığı da bu tehditlere boyun eğerek yazıyı rektörlüğün beklentisi doğrultusunda yazmış ve imzalamıştır. Tıp Fakültesi’nde ise öğretim üyesi için doğrudan rektörlük, “mahkeme kararının gereği olarak haklarınızı teslim ettik, emeklilik dönüş dilekçenizi kabul etmiyoruz” dedi. Bu, mahkeme kararının uygulanmaması demektir. Her iki üyemiz de bu işlemlerin iptali için yargı yoluna başvurdular. İdare mahkemelerinin üniversitelerden gelen görüş yazılarının bir baskı ortamında yazıldığını göz önünde bulundurmalarını ve gereğini yaparak bu haksızlığa son vermelerini bekliyoruz. 

Her türlü baskının karşısında birlikte mücadele edelim

Üniversitelerin büyük kısmında mahkeme ile görevlerine iade edilen KHK’li barış akademisyenleri ve kamu emekçilerinin emeklilikten dönüş işlemleri sorunsuzca ve hızlıca gerçekleşmişken, DEÜ’deki uygulama 6 yıldır mağdur edilmiş barış akademisyenleri için bir başka hak ihlâlidir, yargı kararlarını tanımamaktır, zorbalıktan başka bir şey değildir. DEÜ yönetimini bir an önce bu yanlıştan dönmeye, mağduriyete son vermeye davet ediyoruz.  
Bölüm ve anabilim dalı başkanlarına da hatırlatmak istiyoruz ki, bağımsız karar alma mekanizmalarının önündeki her türlü baskı ve engellemenin karşısında sizinle birlikte mücadele etmeye, haklarınızı korumak için gerekenleri yapmaya hazırız. İdarelerin hukuksuz uygulamalarına alet olmayın! Hukuk ve adalete sizlerin de ihtiyaç duyabileceğini unutmayın!
Demokratik üniversite için birlikte mücadele edelim!
Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi
İzmir Dayanışma Akademisi”

Editör: Esra Seyirden