Havaların ısınması ile birlikte vatandaşlar da denizlere girmeye başladı. Milyonlarca farklı canlının yaşadığı denizlerde bazı balıklar ise tehlike saçıyor. Peki denizde balık sokarsa ne yapmak lazım? Balık sokmalarında ilk yardım nasıl yapılır?

Balık sokmalarında ilk yardım nasıl yapılır?

Denizlerdeki canlılarda kendilerini koruyabilecekleri bazı savunma organları vardır. Ülkemiz kıyıları zehirli deniz canlıları yönünden çok tehlikeli olmasa da yaz aylarında denizlerin ısınması ile Suveyş kanalından gelen çok zehirli olabilecek tropikal balıklarla zehirlenmeler de yaşanabilmektedir. Trakonya balığı, vatoz balığı aslan balığı, sokan, iskorpit gibi balık türleri çoğunlukla üstüne basma veya el ile tutarken dikenlerin eline batması ile insanları zehirleyebilir.

Ayrıca bazı zehirli deniz analarının dokungaçları ile temas sonucu da zehirlenmeler yaşanabilmektedir. Çoğunlukla hafif semptomlar ve yaralar ile atlatılırken bazen kısmi felç, şok veya ölüm ile de sonuçlanabilmektedir. Dikenlerin batması ile büyük bir acı ve ağrı hissi oluşur. İlk yapılması gereken diken kaldıysa kontrol edilip çıkarılmasıdır. Ardından sıcak su ile yıkamaktır. Zehir protein yapıda olmasından dolayı ısı ile bozulacak ve etkisi azalacaktır. Acının devam etmesi durumunda sıcak su tekrarlanır. Üzerine amonyak dökülürse zehrin etkisi azalacaktır.

Kanama var ise kanama durdurulmalıdır. Batmalar çoğunlukla el ve ayaklarda gerçekleştiği için turnike yapma imkanı vardır; kanama kontrol edilmelidir.
Sokulan bölgenin üzeri kesinlikle örtülmemelidir.

Ağır zehirlenmelerde ya da dikenin damara batması ile kan dolaşımına yüksek miktarda zehir hızlı bir şekilde vücuda yayılabilir. Zehir kadiyovasküler sistem üzerinde yarattığı olumsuz etki ile hayati tehlike yaratabileceğinden solumun ve nabız kontrol edilmelidir. Acil yardım ekiplerinin bölgeye gelmesi için 112 aranmalıdır. Ayrıca Ulusal Zehir Dayanışma Merkezi 114 aranarak bilgi ve yardım alınabilir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz