Eski çağlardan bu yana şifa kaynağı olan bir bitki Adaçayı. Özellikle kış aylarından tercih edilen adaçayı nelere iyi geliyor?

Adaçayı nedir?

Adaçayı, içerisinde A, B3, B6, B9, C ve K vitaminleri gibi birçok vitamin ve potasyum, kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum gibi mineraller bulunan kış aylarının vazgeçilmez bitkisidir.


Adaçayı zayıflatır mı?

Adaçayının içeriğinde düşük miktarda karbonhidrat, yağ, protein ve lif bulunur. Ayrıca, adaçayının idrar söktürücü özelliği de bulunmaktadır. Bu nedenle adaçayı, vücutta tutulan fazla suyun yani ödemin atılmasına yardımcı olur ve dolaylı olarak metabolizmayı hızlandırır. Adaçayı bitkisinin zayıflama üzerinde doğrudan etkisi yoktur.

Adaçayının faydaları nelerdir?

-Adaçayı, aşırı terleme sorununu azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle menopoz dönemindeki kadınalar için iyi bir öneridir.
-Stres azaltıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Sinirsel sorunlar kaynaklı baş ağrılarını hafifletir.
-Adaçayının içeriğinde bulunan C vitamini, bağışıklık sistemine katkıda bulunur.
-Adaçayı, gargara suyu olarak kullanılarak ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur.
-Adaçayının idrar söktürücü özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde idrar yolu enfeksiyonunun tedavisine destek olur.
-Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
-Adaçayı balgam söktürücü özelliği sayesinde boğaz ağrısına iyi gelir.
-Adaçayı bilişsel yetenekleri artırmaya yardım edebilir
-Kanser hücrelerinin büyümesini ve oluşmasını baskılayan bileşiklere sahiptir
-Uyku sorununa iyi gelir
-İshali hafifletebilir
-Kemik sağlığını destekleyebilir
-Adet söktürücü özelliğe sahip olan adaçayı, östrojen gibi bazı hormonları uyararak adet döngüsünü düzenlemeye yardım eder.


Adaçayı nasıl demlenir?

Küçük bir demlikte su kaynatın ve altını kapatın. 2 dal taze ya da kuru adaçayını su kaynadıktan sonra içine koyun ve kapağını kapatın. Sadece adaçayı yaprağınız varsa 2 tatlı kaşığıyla yapabilirsiniz. 5 dakika kadar bekletin. Yaprakları ve dalı ayırın. Bardağa koyduğunuzda birkaç damla limon sıkıp diyabet sorununuz yoksa 1 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

Adaçayını demlerken daha aromalı bir bitki çayı elde etmek isterseniz, içine bir avuç taze kekik ve taze zencefil dilimleri de koyabilirsiniz.

Adaçayının zararları neler?

Adaçayı aşırı tüketildiğinde zararlı olabilir. Adaçayındaki aroma verici thujone bileşeni aşırı tüketildiğinde toksik bir etki yaratarak zehirlenmeye neden olabilir. Huzursuzluk, kusma, baş dönmesi, hızlı kalp ritmi, titreme nöbeti ve böbrek hasarı adaçayının aşırı tüketildiğinde ortaya çıkan yan etkilerdir. Adaçayı yağı ağızdan alınmamalıdır. Cilde seyreltilmeden uygulandığında bile tahriş ve kızarıklığa neden olabilir.

Ayrıca adaçayı, kullanılan bazı ilaçlarla etkileşime geçebildiğinden doktora danışılmadan kullanılmaması tavsiye edilir. Diyabet ilacı kullanan kişilerde adaçayı kan şekerini düşürücü etkisiyle birlikte hipoglisemiye neden olabilir.

Yine böbrek hastalığı olan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir.

Hamilelerin thujone bileşeninin kasılmalara sebep olabilmesi nedeniyle adaçayı tüketmesi önerilmez. Hamile ve hamile kalmak isteyen kadınlarda adet olmayı kolaylaştırdığından adaçayının içilmesi tavsiye edilmez.

Yine emziren annelerin adaçayından uzak durması gerekir. Zira adaçayının anne sütünü azaltıcı etkisi olduğuna dair araştırmalar mevcuttur.

Adaçayı uzun süreli ve çokça tüketilmemelidir. Potansiyel riskleri anlayabilmeniz için mutlaka ada çayı tüketmeden doktora danışın.

Editör: Özlem Çimen Durmaz