Bilim insanları, kuş gribinin ilk kez Antarktika ana karasına ulaştığını doğruladı. H5N1 virüsü, Antarktika yarımadasındaki Arjantin araştırma istasyonu Primavera Üssü yakınlarında 'skua' olarak bilinen iki ölü martıda bulundu.

Antarktika Araştırmaları Bilimsel Komitesi'nin verilerine göre yarımadada kahverengi martı, güney kutup martısı ve yosun martısında şüpheli vakalar rapor edildi.
İspanya hükümetinin raporunda yer alan bilgilere göre, tüm mesafeye ve doğal engellere rağmen virüs, kıtaya ulaşmış durumda.

Bir tek Okyanusya'ya ulaşmadı

H5N1 salgını 2021'den bu yana dünya çapında milyonlarca yabani kuşu öldürdü ve Okyanusya hariç her kıtaya yayıldı. Kuş gribi, geçen yıl Ekim ayında Antarktika'nın altındaki adalarda rapor edilmişti.

Endişeler gerçek oldu

Virüsün ana karada da yayıldığı da belirtilirken, araştırmacılar virüs penguen kolonilerinde kitlesel ölüm olaylarına neden olmaya başlarsa, modern zamanların en büyük ekolojik felaketlerinden birinin sinyali olabileceğini söyleniyor. Bilim insanları, virüsün yayılmasını sınırlamak için bir dizi yaban hayatı alanının turistlere kapatılmasına rağmen, yayılmasını durdurmak için çok az şey yapılabileceğini söyledi.

Yaban hayatındaki bulaşmayı sınırlamak için yapılacak bir şeyin kalmadığı belirtiliyor. Bu nedenle salgının doğal olarak çözülmesi gerekiyor.

Editör: Tuğkan Üsküp