İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılı kapsamında yaptığı kutlamalarla 2022 yılına damga vurmuştu.

Yüz binlerce İzmirli, kurtuluşun 100’üncü yılında gün boyu süren hava gösterileri, teatral şovlar ve tarihe geçen megastar Tarkan konseriyle büyük bir coşku yaşamıştı.

Ancak Gündoğdu Meydanı’ndan Türkiye’ye yayılan bu coşku, iktidar sahiplerince ve bazı çevrelerce gölgelenmeye çalışılmıştı.
Öyle ki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ulu Önder Atatürk’ün Nutuk’taki sözlerinden alıntılayarak yaptığı konuşma sonrasında adeta topa tutulmak istenmiş, konuşması ‘Osmanlı’ya ve ecdada hakaret’ yalanına bulandırılmaya çalışılmıştı.
Başkan Soyer ise çok net ifadelerle referans olarak Atatürk’ün Nutuk’unu işaret etmiş ve saldıranların ilk sayfayı okuması gerektiğini söylemişti.

Bakanlık'tan soruşturma

İçişleri Bakanlığı, Başkan Soyer'e o konuşması nedeniyle soruşturma açtı. İki müfettiş görevlendiren Bakanlık, Osmanlı’yı ve yöneticilerini hedef gösterdiği, kişinin hatırasına hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlarını işlediğini iddia etti.


Referans Atatürk'ün Nutku

Soyer, o tarihi konuşmasında; “100 yıl önceydi. Bu toprakları yönetenler, gaflet, dalâlet ve hatta hıyanet içindeydi. Sadece, saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir milleti ateşe attılar. İnsanlık onurumuzu, bağımsızlık tutkumuzu ve yaşam hakkımızı ayaklar altına aldılar. Teslim oldular. Ve bir sabah emperyalist ülkeler kirli emelleriyle güzelim şehrimizi işgal etti” ifadelerini kullanmıştı.

Yurttaşlar Soyer'e sahip çıkmıştı

Soyer’e yapılan bu saldırının aslında Atatürk’e yapıldığını, Atatürk’e açıkça saldırmaya cesareti olmayanların dolaylı yoldan Soyer’e saldırdığını söyleyen on binlerce yurttaş, sosyal medya hesaplarından hem Soyer’in konuşmasına sahip çıkmış hem de iktidara sert tepki göstermişti.

Aydınlar destek bildirisi yayınlamıştı

Aralarında Zülfü Livaneli, Ataol Behramoğlu, Bedri Baykam, Müjdat Gezen, Fazıl Say, Levent Üzümcü, Orhan Aydın gibi pek çok yazar, sanatçı ve aydının bulunduğu 38 kişi de Soyer’e destek bildirisi imzalamıştı. Bildiride; “Atatürk’e ve Cumhuriyete düşmanlıklarını açıkça dile getirmeye yürekleri yetmeyen ve zaten bir yürekleri olduğu da kuşkulu karanlık ve gericilik savunucuları; Vahdettin’in, İngiliz severlerin, ‘Keşke Yunan kazansaydı’ diyen vatan hainlerinin evlatları ve torunları, şimdi gözü dönmüşcesine İzmir Belediye Başkanı, yurtsever ve ödünsüz Cumhuriyetçi sayın Tunç Soyer’in muhteşem konuşmasına ağız birliğiyle saldırmaktalar. Düşman zırhlısıyla kaçan bir zavallıyı ve benzerlerini ecdat olarak görmek onlara yakışır. Asıl korkuları, nefretleri, Atatürk’e, Cumhuriyete, Türkiye’mizin aydınlığa susamışlığına, başta 9 Eylül’ün İzmir’i olmak üzere kurtuluşumuzun bütün ülkedeki 100 yıl kutlamalarının coşkusuna ve görkeminedir. Saldırıları boş ve zavallı bir çırpınmadır” denilmişti.

CHP’liler ne demişti?

Tunç Soyer’e partisi CHP de sahip çıkmıştı. O dönem CHP Grup Başkan Vekili olan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Laf Tunç Soyer’in olunca itiraz kolay. Ama o laf, Tunç Soyer’e ait değil ki! Altına hepimiz imza atıyoruz ki o laf, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait. O laf, Milli Mücadele’nin niçin kaçınılmaz olduğunu anlatması açısından da hepimize Atatürk’ten vasiyettir” demişti.

O dönem CHP İzmir İl Başkanı olan CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel ise “Soyer’in söyledikleri Atatürk’ün Nutuk’ta ve Gençliğe Hitabe’de söyledikleridir. ‘Gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde olabilirler...’ Kimi tarif ettiğini siz çok iyi biliyorsunuz” ifadelerini kullanmıştı.

CHP MYK Üyesi ve İzmir Milletvekili Murat Bakan da, “Vahdettin’i kastederek ‘ecdadımıza hakaret ediliyor’ demişler… Bizim ecdadımız Cumhuriyeti bize emanet eden bilge liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür...” sözleriyle Soyer’in ifadelerinin çarpıtıldığına vurgu yapmıştı.

Editör: Özlem Çimen Durmaz