RTÜK, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın ‘deprem bölgesinden katıldığı yayın’ nedeniyle Halk TV’ye; Merdan Yanardağ ile Emre Kongar’ın ’18 Dakika’ programında ‘depremle ilgili sağcı iktidar eleştirisi’ nedeniyle de Tele 1’e yüzde 5 para, beş kez de program durdurma cezası verdi.

FOX’ta ‘Orta Sayfa’ ile Halk TV’de Halk Meydanı programına özgürce kanaat oluşumunu engellemekten yüzde 3’er para cezası verildi.

CEZALARA BASIN KONSEYİ'NDEN TEPKİ

Verilen cezalara Basın Konseyi'nden tepki geldi. Yapılan açıklamada:

R"adyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) iktidardan aldığı talimatla, deprem felaketinin yaşandığı bölgedeki aksaklıkları ve sorunları tüm çıplaklığı ile halka duyuran HALK TV, TELE1 ve FOX TV’ye ceza yağdırdı.  

Üst Kurul’da AKP ve MHP kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla alınan kararlarla, canlı yayına katılan bir milletvekilinin sözleri nedeniyle HALK TV’ye; Merdan Yanardağ ve Emre Kongar’ın ‘18 Dakika’ programında iktidarı eleştirmeleri nedeniyle de TELE1’e 5 kez program durdurma ve reklam gelirinin yüzde 5 oranında idari para cezası verildi. FOX TV’ye ‘Orta Sayfa’ programı, HALK TV’ye de ‘Halk Meydanı’ programlarında ‘özgürce kanaat oluşumunun engellendiği’ iddiasıyla yine idari para cezası uygulandı.  

RTÜK’ün, gerçekleri örtme ve sorumluluğunu gizleme telaşındaki iktidarın emriyle, eleştirel ve özgür yayın yapan televizyonlara verdiği bu cezalar, ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir; halkın haber alma gerçekleri öğrenme hakkının gaspıdır. Seçim ortamında muhalefet milletvekillerinin eleştiri ve ifade özgürlüğünün bu yolla sansürlenmeye çalışıldığı da açıktır.

Basın Konseyi olarak, Anayasa teminatı altındaki basın özgürlüğü ihlalinin suç olduğunu; sorumluların imza attıkları bu kararların ve medya kuruluşlarını zarara uğratmanın hukuki ve cezai karşılığına katlanmak durumunda kalacaklarını hazırlatıyoruz. " denildi.

Editör: Özlem Çimen Durmaz